Το παράδοξο: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που φεύγει και το άγνωστο που... μένει!

Δευτέρα, 27 Νοέμβριος 2023 11:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το παράδοξο: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που φεύγει και το άγνωστο που... μένει!

Με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει κανείς το εξής παράδοξο: Αυτοί που φεύγουν, να είναι ο παλιός κλασικός αριστερός ΣΥΡΙΖΑ που όλοι έχουμε γνωρίσει και αξιολογήσει εδώ και χρόνια, ενώ αυτοί που μένουν υπό τον Κασσελάκη, είναι το... νέο κόμμα που δημιουργείται και δεν ξέρουμε ακόμα τι πρεσβεύει πολιτικά.

Ο κανονικός ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που αποχωρεί και δεν μιλάμε για τους 11 βουλευτές μόνο, αλλά για χιλιάδες μέλη, νεολαίους, πανεπιστημιακούς κ.α. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι αποχωρήσαντες είναι ο κύριος όγκος υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ένα ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε πως θα εμφανιστεί δημοσκοπικά το νέο κόμμα που προς το παρόν θα εμφανίζεται στην Βουλή με προσωρινό όνομα.

Αίσθηση μου είναι ότι θα εισπράξει και πολίτες που προς το παρόν έχουν πάει στο ΚΚΕ, στην αδιευκρίνιστη ψήφο ή σε μικρότερα κόμματα της Αριστεράς. Αναλυτές εκτιμούν πάντως, ότι για ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που καταδικάστηκε στις δύο κάλπες, οπότε τα ποσοστά του δεν μπορεί να είναι υψηλά.

Τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ που έμειναν όλοι οι υπόλοιποι και που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα είναι ακριβώς αυτό: Τι είναι; Φυσικά υπάρχει το κόμμα με δομή, γραφεία σε όλη τη χώρα, κρατική επιδότηση και επίσης χιλιάδες μέλη και υψηλά στελέχη που έχουν παραμείνει. Όμως αυτό που έχει μείνει δεν είναι πια ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που η κατάσταση ξεκαθαρίζει θα πρέπει να αποσαφηνίσει πολιτικά τον χώρο του.

Προς το παρόν, έχουμε έναν Κασσελάκη που κινείται χωρίς να ρωτά κανέναν και εκφράζει μια προσωπική του πολιτική σύγχυση και τίποτε άλλο. Τι θα συμβεί αν οι δημοσκοπήσεις τον στείλουν στα μονοψήφια; Θα φύγει ο Κασσελάκης; Κι αν μείνει και βουλιάξει και στις ευρωεκλογές; Μήπως εγκαταλείψει τότε; Σε μια περίπτωση, ποιος θα αναλάβει το άγνωστο κόμμα του πρώην ΣΥΡΙΖΑ;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti