Διάφορα για τους αγρότες

Διάφορα για τους αγρότες

Μετά το Χριστός Ανέστη, τις ημέρες αυτές, στα χείλη των Λακώνων εγκαταστάθηκε η φράση, «άραγε θα βρέξει και στον τόπο μας»; Οι μετεωρολόγοι όλοι διατείνονταν, ότι στην Ελλάδα θα έβρεχε 9 και 10 του μηνός Μαΐου, φίλες και φίλοι μου. Και το έχουν ανάγκη κυρίως οι αγρότες μας να πέσει λίγο νεράκι να φρεζάρουν τα χωράφια τους, να μείνει η λίπανση στη γη μας, μαζί με τα χορτάρια, πριν εξανεμισθεί στο περιβάλλον και έλθουν οι πυρκαγιές και αποτελειώσουν το βιός τους. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο, παντού να βρέχει και η Λακωνία να μένει στο περίμενε. Μακάρι αυτή τη φορά να μας λυπηθεί ο καιρός και ρίξει μια καλή βροχούλα του Θεού, ν’ αρχίσουν τα τρακτέρια το έργο τους με τις φρέζες τους. Θα είναι χαρά Θεού για όλους μας.

Πράγματι στις 9 και 10 ψιχάλιζε ολημερίς. Αν διαθέταμε τα μέσα να το βοηθήσουμε λιγάκι θα έβρεχε περισσότερο στην περιοχή μας. Σε άλλα μέρη συμβαίνει κι’ αυτό με τεχνητές βροχές. Φοβηθήκαμε με το Γιάννη, σπεύσαμε την επομένη μέρα 11 του μηνός και το φρεζάραμε το χωράφι. Το απόγευμα έριξε περισσότερο νεράκι. Δεν πειράζει, απ’ το ολότελα καλή ’ναι και η Παναγιώταινα λέει ο λαός, έφυγε το πολύ χορτάρι και μένουν οι λεπτομέρειες στις άκρες. Αυτά έχουν οι αγρότες φίλες και φίλοι μου. Τίποτε δεν είναι σταθερό στη ζωή τους. Έχουνε πολλά ν’ αντιμετωπίσουνε για να μείνει λίγο λάδι στην άκρη για να επιβιώσουνε.

Επίσης, εμείς δεν καίμε τα κλαδέματα εδώ και 30 χρόνια. Τα λιώνουμε με τη φρέζα ή τον καταστροφέα μαζί με τα χορτάρια στο χωράφι για χλοερά λίπανση, αλλά επιδότηση δεν παίρνουμε από την Ε.Ε. ακόμα. Στις 26/6/18 δημοσίευσε κείμενό μου ο «ΛΤ» με τίτλο: «Ακόμα καίμε τα κλαδέματα». Έγραφα τότε στο κείμενό μου ότι: «Την 23/5/18 διάβασα άρθρο στον “ΛΤ” του κ. Γ. Κανέλλη Περιφ. Συμβούλου Δυτ. Ελλάδος, ότι πρέπει να θρυμματίζουμε τα κλαδέματα, με επιδότηση, αντί να τα καίμε. Δεν τον γνωρίζω τον κ. Κανέλλη και αγνοώ με ποια παράταξη πολιτεύεται. Ήτανε ημέρες προστασίας του περιβάλλοντος και δεν θα άφηνα το θέμα να περάσει, έτσι, στο ντούκου, αφού γίνεται η εργασία αυτή με το αζημίωτο, από την Ε.Ε., για να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Θα επιθυμούσα, βέβαια, το άρθρο αυτό, να το έγραφε Σύμβουλος της δικής μας Περιφέρειας και μάλιστα σύμβουλος, ένας απ’ αυτούς που ψηφίσαμε κι εμείς, να έχουμε το θάρρος να τον ρωτήσουμε λεπτομέρειες της επιδότηση που δικαιούμαστε αφού διαθέτουμε ένα ελαιοπερίβολο στη θέση Αμπελάκια, όριο Λογγάστρας, στον Καραβά. Αυτό, που φρέζαρε ο Γιάννης, προχθές.
Η επιδότηση ανέρχεται σε 14 ευρώ ανά στρέμμα επί 12,50 στρέμματα ίσον 175 ευρώ, επί 30 χρόνια, ίσον 5.250 ευρώ. Τόσα χρήματα έχουμε χάσει αν όλα λειτουργούσαν σωστά, φίλοι αναγνώστες. Υπάρχουν αγρότες που διαθέτουν 100 ή 200 στρέμματα, μεγάλο χάσιμο και μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον».

Φοβάμαι μήπως κάποιοι άσχετοι με την αγροτιά απατεώνες εισπράττουν τα ποσά αυτά και ζουν εις βάρος των κορόιδων αγροτών. Τα γράφω αυτά, γιατί είμαι πεπεισμένος, ότι απ’ την 10ετία του ‘80 και μετά, η διαφθορά στον τόπο μας έχει γιγαντωθεί και προστατεύεται από επιτήδειους. Παρακαλώ τους Βουλευτές του τόπου μας, τους Περιφ. Συμβούλους, αλλά και τον Δήμαρχο να τα ψάξουν και να μας πληροφορήσουν γιατί η επιδότηση που δίνει η Ε.Ε. όταν θρυμματίζουμε με φρέζα ή καταστροφέα τα κλαδέματα, δεν φθάνουν στους τίμιους αγρότες της χώρας μας; Πρέπει να ενεργήσουν προς τούτο, για να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία, για να μη κατηγορούμε πάντα την Ε.Ε., ότι αδιαφορεί, ενώ εμείς δεν ενεργούμε σωστά, κάθε φορά και χάνουμε πόρους, που δικαιούμαστε, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν τους διεκδικούμε, με σύνεση.

Υ.Γ. Με την ευκαιρία της μετάβασης του Πρωθυπουργού μας στη Τουρκία, θέλω να σχολιάσω λίγο την επικαιρότητα. Νομίζω ότι όλα πήγανε καλά και για τις δύο χώρες. Καλοκαίρι έρχεται και ο τουρισμός θα κατακλίσει τις θάλασσές μας και τα νησιά μας, τις πόλεις και τα χωριά μας. Όλοι κάτι θ’ αφήσουνε στον τόπο μας που τον αγαπάνε. Θα πάρουνε σουβενίρ και μετοχές κι ομόλογα, οικόπεδα και σπίτια. Έτσι έρχεται η ανάπτυξη. Εργάσθηκα στην ΕΤΕ και παρακολουθώ την μετοχή της, γιατί πάντα κρατούσα κι’ εγώ ο φτωχός κάποιες.

Σήμερα ξεπέρασε η αξία της τα 8 ευρώ από 1 που την παρέλαβε ο κ. Μητσοτάκης κι ας μην έχω εγώ ούτε μια τώρα, γιατί πρόσφατα ξεπούλησα να καλύψω άλλες ανάγκες μου. Χαίρομαι όμως που υπάρχουνε προοπτικές για τη χώρα μας κι ας είμαστε οι τελευταίοι στην ΕΕ, δηλαδή μέσα στις 50 ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου με προοπτικές βελτίωσης, όσο κυβερνά ο Μητσοτάκης.

Από την άλλη, η Τουρκία έχει πληθωρισμό 60 και πιο πάνω και ο Ερντογάν υπόσχεται στο λαό του ότι έχει ο Αλλάχ και θέλει να μπει κι αυτός, στην ΕΕ. Έχουμε και τον Ράμα να μας κουνιέται. Δεν θα τον ανέφερα, αλλά 2 αλβανοί εργάτες σε γειτονικό χωράφι με το δικό μου, όταν έμαθαν ότι το πουλάω, μου είπαν ότι δεν το αγοράζουν γιατί ψηφίζω Μητσοτάκη.

Δηλ. ήλθαν στον τόπο μας να μας κατευθύνουν. Κι αν πάρεις την άλλη, της Β. Μακεδονίας την Πρόεδρο, νομίζει ότι είναι απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου. Και οι 3 χώρες που μνημόνευσα πιο πάνω θέλουν να μπουν στην Ε.Ε. Μπράβο τους αλλά έχουν γνώση οι φύλακες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti