Περί συμφωνίας για τα προϊόντα ΠΟΠ

Το δικό σας σχόλιο

Πέμπτη, 28 Νοέμβριος 2019 22:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Περί συμφωνίας για τα προϊόντα ΠΟΠ

Διάβασα πρόσφατα στις εφημερίδες για την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας με βάση την οποία -μεταξύ άλλων- θα προστατεύονται ως ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) τα ακόλουθα ελληνικά προϊόντα: Ούζο, μαστίχα Χίου, ελιές Καλαμάτας, κρασιά Σάμου, και το λάδι Σητείας Λασιθίου.

Επειδή, όμως, πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και ‘γω είμαι.... αναρμόδιος να τον αναζητήσω, μήπως μπορεί κάποιος που συμμετείχε στη διατύπωση της τελικής συμφωνίας, π.χ. από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, να μας πει τι υπονοείται με τον όρο (αφού πρόκειται περί συμβάσεως) Ελιές Καλαμάτας;

Γιατί στο χωριό μου, όταν χρησιμοποιούμε τοπωνύμια συνήθως δηλώνουμε κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Μήπως, λέω μήπως, θα πρέπει να εξακριβωθούν -για τον φόβο των Ιουδαίων μάλλον και των Λακώνων- τα όρια εφαρμογής της προηγούμενης συμφωνίας;(!)

Σε ό,τι βέβαια αφορά το λάδι είναι φανερό ότι στο ταξίδι προς Κίνα δεν μετείχε κανένας από την ηπειρωτική χώρα, παρά μόνο αυτοί από την Σητεία, τους οποίους ασφαλώς οφείλουμε να συγχαρούμε. Προφανώς για της υψηλές διασυνδέσεις τους με τα... διαπραγματευτικά κλιμάκια. κάτι  που δυστυχώς (βάση του αποτελέσματος) λείπει από τους τοπικούς μας εκπροσώπους. Κάποιος φίλος πρότεινε, π.χ. η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, να ανοίξει γραφεία στο Λασίθι μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγει λακωνικό λάδι προς Κίνα. Ας τεθεί υπόψη των συνδικαλιστών μας, ίσως έτσι δούμε προκοπή.

Λάκων

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti