Αργειτάκος στον ΦοΔΣΑ με τις «ευλογίες» Δούκα!

Ενώ εκκρεμεί απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Σαφείς αιχμές για την επιλογή άφησε η παράταξη Βαλιώτη

Σάββατο, 26 Οκτώβριος 2019 07:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αργειτάκος στον ΦοΔΣΑ με τις «ευλογίες» Δούκα!

Με υπόδειξη από τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, ο Σταύρος Αργειτάκος ορίστηκε  εκπρόσωπος τους Δήμου Σπάρτης στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου.

Παρά τις αντίθετες προηγούμενες αποφάσεις του ΔΣ, με τις οποίες ψηφίστηκαν κατά τον Νόμο και τη συμμετοχή της παράταξης «Ενωμένοι Πολίτες», εκπρόσωποι του δήμου, δύο από την πλειοψηφία (Καπονικολός, Κανακάκος) και ένας από τη μειοψηφία (Αποστολάκος από παράταξη Βαλιώτη) και μολονότι εκκρεμεί η προσφυγή Αργειτάκου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατά της μη εκλογής του, με παράδοξη διαδικασία ο δήμαρχος Π. Δούκας έσπευσε να στείλει τον Στ. Αργειτάκο στον ΦοΔΣΑ. Είχε προηγηθεί η αιφνίδια παραίτηση του Δημήτρη Καπονικολού -από την εκπροσώπηση του δήμου- ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον επόμενο. Παραδοξότητα, ακόμη, αποτελεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν πρότεινε έναν σύμβουλο από την πλειοψηφία, όπως ρητώς ο Νόμος ορίζει.

Από την παραπάνω διαδικασία απείχαν οι παρατάξεις «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης» του τέως δημάρχου Βαγγέλη Βαλιώτη και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Αλέκου Βουνάση, οι οποίοι τεκμηρίωσαν και τη στάση τους. Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του προέδρου του συμβουλίου Σπύρου Μοιράγια, ο οποίος αρνήθηκε να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη απόφαση,  προασπίζοντας το κύρος και την αξιοπιστία του δημοτικού συμβουλίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ομοίως διαφοροποιήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σπάρτης Θέμης Πατσιλίβας. Εξάλλου, τη στιγμή της ψηφοφορίας σημειώθηκε η απουσία της αντιδημάρχου Γεωργίας Ζαχαράκη.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο παραιτηθείς από τον ΦοΔΣΑ, Δημήτρης Καπονικολός, δεν πήρε καν τον λόγο για να αιτιολογήσει την απόφαση αποχώρησής του, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση για την απόφασή του, που ήρθε τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Π. Δούκας, αναφερόμενος στον Στ. Αργειτάκο έκανε λόγο «για έναν άνθρωπο με εμπειρία», ενώ ισχυρίστηκε ότι έτσι γίνεται πράξη η δέσμευση για συνεργασία με όλες τις παρατάξεις. Απαντώντας στα σκωπτικά σχόλια συμβούλων της παράταξης Βαλιώτη για την επιλογή Αργειτάκου, ο κ. Δούκας ισχυρίστηκε ότι «πρόκειται για παραίτηση και αντικατάσταση προσώπου. Ο δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Δεν ανατρέπονται οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου».

«Λάβρος» κατά της απόφασης ήταν ο Ευ. Βαλιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε «το συμβούλιο έχει συνεδριάσει τρείς φορές για το θέμα του ΦοΔΣΑ, λες και είναι το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί τον δήμο», ενώ ρώτησε «αν είναι ειλημμένη η απόφαση για την προεδρία του φορέα». Ειδικά για τον Στ. Αργειτάκο, ο κ. Βαλιώτης εκτόξευσε «βέλη»: «Ο κ. Αργειτάκος εξελέγη για δύο χρόνια πρόεδρος του ΦοΔΣΑ. Η θητεία του δεν ήταν αυτή που άρμοζε. Επίσης, ο Φορέας δεν έκανε τίποτα για την εφαρμογή του συστήματος διαλογής στην πηγή που συμπεριλαμβάνεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα σας νομιμοποιήσουμε. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε το κύρος του συμβουλίου».

Ο σύμβουλος της παράταξης Βαλιώτη, Δημήτρης Αποστολάκος, έκανε λόγο για «παράλογη και τραγελαφική» απόφαση. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Πρίν από έναν μήνα ψηφίστηκε ένας συνάδελφος στον ΦοΔΣΑ (σσ Καπονικολός), ο οποίος μάλιστα ήρθε πρώτος σε ψήφους. Πριν προλάβει να ενημερωθεί, ήρθε η παραίτησή του». Εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ο Π. Δούκας έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ πριν μερικές ημέρες, το ΔΣ προχώρησε σε αναβολή του θέματος, αναμένοντας την απόφαση της Αποκεντρωμένης για την ένσταση Αργειτάκου. «Πετάμε την απόφαση του ΔΣ; Δεν λέω ότι κακώς φέρατε το θέμα, όμως βιάζεστε. Πρόκειται για υποβάθμιση του ρόλου του ΔΣ. Καλό σας απόγευμα…»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Κονίδης από την παράταξη Βαλιώτη, ο οποίο ήταν καυστικός κατά της επιλογής Αργειτάκου: «Προφανώς ζητήθηκε η παραίτηση Καπονικολού», ισχυρίστηκε, ενώ «δείχνοντας» τον Στ. Αργειτάκο, υπογράμμισε: «Δεν είναι σκαλοπατάκι το δημοτικό συμβούλιο για να βιοπορίζονται κάποιοι. Πρέπει να το κάνουν με τον ιδρώτα τους. Λυπάμαι πάρα πολύ…»

Τέλος, ο πρόεδρος του συμβουλίου Σπ. Μοιράγιας, που διαφοροποιήθηκε από την απόφαση της δημοτικής αρχής, δεν «μάσησε» τα λόγια του: «Επειδή προσωπικά με έχει στείλει μόνο η κοινωνία της Σπάρτης στο δημοτικό συμβούλιο και κανένας άλλος σχηματισμός και επειδή είναι τίτλος τιμής για μένα, δεν συμμετέχω σε μια διαδικασία, η οποία παραβιάζει τις αποφάσεις του συμβουλίου». Επεσήμανε, δε, ότι «και πρόεδρος να πάει ο Αργειτάκος στον ΦοΔΣΑ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, όπως δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία χρόνια. Είναι κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, μακάρι να θέλει η σημερινή κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland