Α. Δρακόπουλος: «Να μοιράζεσαι αυτά που έχεις για έναν πιο δίκαιο κόσμο»

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο «Λακωνικό Τύπο»

Τετάρτη, 03 Νοέμβριος 2021 10:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Α. Δρακόπουλος: «Να μοιράζεσαι αυτά που έχεις για έναν πιο δίκαιο κόσμο»

Συνέντευξη στην Αγγελική Δαλαμάγκα

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) αναπτύσσεται και εξελίσσεται καθημερινά σε παγκόσμια κλίμακα. Το φιλανθρωπικό έργο του απαριθμεί μερικές δεκάδες χιλιάδων εγχειρήματα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με στόχο να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη.

Στο τιμόνι του Ιδρύματος, βρίσκεται ένας άνθρωπος με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ευαίσθητος, δίχως προκαταλήψεις.
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος μίλησε στον «Λακωνικό Τύπο» για το πόσο άλλαξε τη ζωή μας η πανδημία, για τα μαθήματα που αυτή μας έδωσε, για τη Βαμβακού, την Οικία των Ψηφιδωτών, το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και για το τι θα συμβούλευε σήμερα ο Σταύρος Νιάρχος τους νέους ανθρώπους.

Συνήθως, δεν καταγράφω τις προσωπικές μου απόψεις όταν ολοκληρώνω μια συνέντευξη, όμως σε αυτήν εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι απαντήσεις του Προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μου έδωσαν απλόχερα τροφή για προβληματισμό. Κυρίως γύρω από το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς -σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές του- ώστε να αφήσει πίσω του τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκε.
Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους με την οξυδέρκεια του πνεύματος που διακρίνει τον Ανδρέα Δρακόπουλο. Περισσότερους ελεύθερους πνευματικά ανθρώπους που έχουν θέσει ως στόχο ζωής έναν κόσμο πιο δίκαιο. Ας ακολουθήσουμε το φωτεινό παράδειγμά του.

Πόσο πιστεύετε πως άλλαξε ο κόσμος μετά την πανδημία; Θεωρείτε πως αυτή η αλλαγή θα έχει θετική εξέλιξη στο μέλλον της ανθρωπότητας;
Πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική ερώτηση. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε πόσο θα αλλάξει ο κόσμος στο μέλλον, αλλά πιστεύω πως οι αλλαγές εξαιτίας της πανδημίας θα είναι πολύ βαθύτερες και μακροπρόθεσμες απ’ όσο νομίζουμε τώρα. Αυτό που ζούμε εξαιτίας του COVID-19 είναι η πρώτη, πραγματικά παγκόσμια πανδημία και, κατά συνέπεια, παγκόσμια κρίση που επηρεάζει την ανθρωπότητα σε πολλά επίπεδα. Πιστεύω, ακόμα, πως κάποιες από τις αλλαγές που έρχονται θα είναι ευχάριστες και άλλες θα είναι δυσάρεστες. Όμως η σκόνη δεν έχει ακόμα «καθίσει». Ελπίζω πως θα καταφέρουμε να πάρουμε κάποια μαθήματα από αυτήν την κρίση και να τη χρησιμοποιήσουμε ως μια ευκαιρία να ανασυνταχθούμε τόσο ως άνθρωποι όσο και ως επαγγελματίες -σε οποιονδήποτε τομέα κι αν εργαζόμαστε- ώστε να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Η πανδημία μάς έπιασε απροετοίμαστους ως κοινωνία, σε παγκόσμιο επίπεδο, και υπάρχει σαφής ανάγκη βελτίωσης.

Πόσο άλλαξε εσάς η πανδημία;
Με έκανε να νιώσω ακόμα πιο βέβαιος πως η ζωή είναι σύντομη και γι’ αυτό θα πρέπει να ζούμε κάθε μέρα όσο πιο έντονα μπορούμε. Να δουλεύουμε σκληρά, να είμαστε ευγενικοί, να είμαστε ευγνώμονες, και να προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να μένουμε μακριά από τοξικούς ανθρώπους και τοξικές καταστάσεις. Και, επίσης, ισχυροποίησε το πιστεύω μου πως όσο πιο προνομιούχος είσαι τόσο πιο πολλά πρέπει να κάνεις για τους άλλους. Πρέπει να μοιράζεσαι αυτά που έχεις ώστε να συμβάλεις σε έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλους.

Οι Έλληνες έχουν κατατάξει το Ίδρυμα, αλλά και εσάς τον ίδιο, στους σύγχρονους ευεργέτες του τόπου μας. Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πρωτοβουλίες σαν τις δικές σας ή τα «ήθη» της νέας εποχής θα τις ελαχιστοποιήσουν μέχρι που εκείνες να εκλείψουν;
Και μόνο το γεγονός πως μου κάνετε αυτήν την ερώτηση είναι ανησυχητικό, αν και έχετε δίκιο να ρωτάτε με αυτόν τον τρόπο. Η ελπίδα είναι πως θα συμβεί το πρώτο αλλά πολύ φοβάμαι πως θα υπερισχύσει το δεύτερο. Από την άλλη μεριά “dum spiro spero”. Παραμένω αισιόδοξος πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αντιλαμβάνονται πως όσο πιο πολλά έχεις τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη σου να συνεισφέρεις περισσότερο, με όποιον τρόπο μπορείς έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε όλοι μαζί έναν πιο υγιή και πιο δίκαιο κόσμο.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει μια πολύπλευρη και πολυσχιδή παρουσία στη Λακωνία. Υλοποιεί ίσως την σημαντικότερη δωρεά που θα έχει γίνει ποτέ στον τόπο, το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης. Τι ήταν αυτό που σας έπεισε να υλοποιήσετε αυτή τη μεγάλη δωρεά στη λακωνική πρωτεύουσα;
Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει πως «η φιλανθρωπία ξεκινά από το σπίτι μας», με την καλή έννοια, και έτσι θα έπρεπε να είναι. Από τη Λακωνία προερχόμαστε και είναι τιμή μας που μπορούμε να συνεισφέρουμε τόσο στις κοινωνικές όσο και στις ιατρικές υποδομές του τόπου καταγωγής μας. Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσπαθούμε να βοηθάμε παντού, όπου υπάρχει ανάγκη, στο μέτρο του δυνατού. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Η αλήθεια είναι, όμως, πως η Λακωνία έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας.

thumbnail ACD 1 credit Paris TavitianLifo

Το εγχείρημα «Αναβίωση της Βαμβακούς», τόπου καταγωγής του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, χαίρει μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο της Λακωνίας. Πως αισθάνεστε που το χωριό πήρε πάλι ζωή χάρη στις δικές σας ενέργειες;
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Για το πάθος με το οποίο διακατέχεται, για τη δημιουργικότητα, τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση στο κοινό μας όραμα. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην ομάδα αυτή, είναι εκείνοι που κρατούν ψηλά το όνειρο, και εμείς είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να βοηθήσουμε στην υλοποίησή του. Είναι μια σπουδαία προσπάθεια και μπορεί να γίνει ένα παράδειγμα προς μίμηση διεθνώς.

Η προσθήκη της «Οικίας των Ψηφιδωτών» στο πολιτιστικό απόθεμα της Σπάρτης είναι ένα ακόμη σημαντικό έργο του Ιδρύματος στην περιοχή. Η ανακαίνιση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου επίσης. Πιστεύετε ότι η Σπάρτη έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη και την προώθηση του πολιτισμού; Και αν ναι, ποιες θεωρείται πως είναι οι παθογένειες που την κρατούν δέσμια;
Πρέπει να φροντίσουμε τον πολιτισμό μας και να βεβαιωθούμε πως τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που ο σεβασμός και η εκτίμηση για την κουλτούρα του καθενός μας θα είναι δεδομένη. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να δουλέψουμε όλοι σκληρά, μαζί, ώστε επενδύοντας σωστά στον πολιτισμό να μπορούν όλοι να τον απολαμβάνουν.

Ζείτε σε μια μεγάλη Μητρόπολη του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, και είναι γνωστό πως το ίδρυμα έχει παγκόσμια δραστηριότητα. Πόσο δύσκολο είναι να φέρεις εις πέρας ένα project στην Ελλάδα, λόγω της γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους; Βρήκατε κλειστές πόρτες στην προσπάθεια υλοποίησης κάποιου εγχειρήματός σας;
Δυστυχώς, η έννοια του πελατειακού κράτους είναι μια πραγματικότητα. Χρειάζεται να μάθουμε πολλά περισσότερα και να δουλέψουμε πολύ σκληρότερα ώστε κάποια στιγμή να «βγούμε» από αυτή τη νοοτροπία. Έως τότε θα πρέπει να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, καθώς η έννοια της φιλανθρωπίας συγχέεται κάποιες φορές ως μέρος μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με όλες τις αναμενόμενες συνέπειες να κάνουν, φυσικά, την εμφάνισή τους. Όπως θα μπορούσα να πω και λακωνικά: «λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα».

Αν ζούσε σήμερα ο Σταύρος Νιάρχος, ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η συμβουλή που θα έδινε σε έναν νέο άνθρωπο;
Να δουλεύεις σκληρά και… ακόμα πιο σκληρά J και να το διασκεδάζεις όσο περισσότερο μπορείς.

Ποια είναι η συμβουλή που δίνετε εσείς;
Παρομοίως, να τα δίνεις όλα, κάθε μέρα, παραμένοντας πιστός/ή στον εαυτό σου.

Credits photo περιεχομένου: Paris Tavitian/Lifo

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti