«Επιλύσαμε το πρόβλημα για το οποίο δεν φέρουμε καμία ευθύνη»

Οι ισχυρισμοί του Δ. Σπάρτης για τα απορρίμματα - Την Πέμπτη άρχισε η μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων στην Παλαιόχουνη

Πέμπτη, 24 Μάρτιος 2022 15:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Επιλύσαμε το πρόβλημα για το οποίο δεν φέρουμε καμία ευθύνη»

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη Σπάρτη από τη συσσώρευση τεράστιων σωρών απορριμμάτων στους κάδους, κατά το προηγούμενο 20ημερο -και για δεύτερη φορά το τελευταίο τετράμηνο- επιχειρεί να κατευνάσει ο Δήμος Σπάρτης, επικαλούμενος για μία ακόμα φορά τις αιτίες και την αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν στην ανωμαλία.

Τη στιγμή που η τοπική κοινωνία «βράζει» και παρά το γεγονός πως η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Σκρέκας για διοχέτευση των σπαρτιατικών αποβλήτων στη μονάδα της Παλαιόχουνης είχε ισχύ από τις 21/3, ο Δ. Σπάρτης γνωστοποίησε ότι μόλις την Πέμπτη 24/3 ξεκίνησε η μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων σκουπιδιών από τη Σπάρτη στην Αρκαδία, καθώς έπρεπε να υπάρξει απόφαση και της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου για ανακήρυξη μειοδότη.

Ενώ τα σκουπίδια κατακλύζουν ακόμα αρκετές γωνιές της πόλης, η Δημοτική Αρχή επιρρίπτει πάλι ευθύνες για την απαρχή του προβλήματος -στις αρχές Δεκεμβρίου- σε κατοίκους του Αφυσσού, που απέκλεισαν τον παράνομο ΧΑΔΑ, απαιτώντας το οριστικό «σφράγισμά» του, που έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και χρόνια, όπως και τελικά έγινε.

Φυσικά, ως λόγοι της δυσλειτουργίας στην αποκομιδή προβάλλονται οι καθυστερήσεις στην έγκαιρη λειτουργία των εργοστασίων σε Παλαιόχουνη (ήδη ξεκίνησε) και στα «Ξηροκάμπια» Σκάλας, που ακόμα παραμένει θολό το τοπίο για την κατασκευή του εξαιτίας αντιδράσεων κατοίκων της περιοχής. Τη συσσώρευση απορριμμάτων, κατά τον Δ. Σπάρτης, επέτειναν κι επιδείνωσαν -στο μεσοδιάστημα- και οι καθυστερήσεις στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Ήλιδας και της μονάδας στην Τριανταφυλλιά, όπου κατέληγαν τα σκουπίδια της Σπάρτης το τελευταίο τρίμηνο.

Πάντως, η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι «με συντονισμένες προσπάθειες ήδη προχώρησε στην επίλυση του προβλήματος, για το οποίο υπενθυμίζουμε πως δεν φέρει καμία ευθύνη», ενώ μεταξύ άλλων «υπόσχεται ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί για να φτάσουμε εκεί που πρέπει να φτάσουμε.»

 

Όπως είναι λογικό, για την εξομάλυνση της κατάστασης και την πλήρη επαναφορά της κανονικότητας στους δημόσιους χώρους, απαιτείται αρκετό χρονικό διάστημα και -απ’ ό,τι φαίνεται- στόχος είναι ένα «καθαρό» Πάσχα στη Σπάρτη, μακριά από τις τριτοκοσμικές εικόνες που πλήττουν το όνομα της περιοχής κι εγκυμονούν υψηλούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Στην ανακοίνωσή του ο Δ. Σπάρτης αναφέρει συγκεκριμένα: «Σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης, ενημερώνουμε τους δημότες πως η Δημοτική Αρχή με συντονισμένες προσπάθειες ήδη προχώρησε στην επίλυση του προβλήματος, για το οποίο υπενθυμίζουμε πως δεν φέρει καμία ευθύνη.

Επειδή η καθαριότητα του Δήμου είναι πρώτιστο μέλημα της Δημοτικής μας Αρχής, στη χτεσινή (σσ 23/3/2022) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου εγκρίθηκε ομόφωνα με την αριθμ. 107/23-03-2022 (ΑΔΑ ΨΥ88Ω1Ν-Χ7Π) απόφαση, το πρακτικό διενέργειας διαπραγμάτευσης και ανακήρυξης μειοδότη της υπηρεσίας “ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΩΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022”, ώστε άμεσα τα απορρίμματα του Δήμου να μεταφέρονται από σήμερα (σσ Πέμπτη 24/3/2022) στη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην θέση “Παλαιοχούνη” του Δήμου Τρίπολης. Η μεταφορά στη συγκεκριμένη μονάδα κατέστη εφικτή κατόπιν της αριθμ.ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/118754/2410 (ΦΕΚ 1149/τ.Β΄/15-3-2022) απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζουμε στους δημότες μας ότι το πρόβλημα ξεκίνησε όταν στις 30.11.2021, ομάδα περιοίκων της Κοινότητας Αφυσσού, ενώ γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑΣ έτοιμος- νόμιμα αδειοδοτημένος χώρος διαθέσιμος για να μεταφερθούν τα απορρίμματα του Δήμου, απέκλεισε τον ΧΑΔΑ Αφυσσού, και μάλιστα προέβη στην άσκηση μηνύσεων ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Σπάρτης, εναντίον του κ. δημάρχου, αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, με αποτέλεσμα ο ΧΑΔΑ Αφυσσού να κλείσει με εισαγγελική εντολή.»

Σύμφωνα πάντα με τον Δ. Σπάρτης, «παρά τις από καιρό διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα λειτουργήσουν οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας και Παλαιοχούνη Αρκαδίας - ούτε η μία ούτε η άλλη λειτουργούσαν. Παρόλα αυτά, πριν το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ Αφυσσού, ο Δήμος Σπάρτης, είχε αποσπάσει έγκαιρα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας την έγκριση κήρυξης του Δήμου Σπάρτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όμως, όλες οι σχετικές διαδικασίες ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες και πολύ πέρα από τις δυνατότητες του Δήμου Σπάρτης να τις επιταχύνει.

Η μη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στη Σκάλα (παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις των αρμοδίων Αρχών), οι μεγάλες καθυστερήσεις στην λειτουργία της μονάδας στην Παλαιοχούνη (παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις των αρμοδίων Αρχών), οι μεγάλες καθυστερήσεις στις υπογραφές και στην ανάρτηση στο ΦΕΚ διαφόρων αποφάσεων, οι καθυστερήσεις στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Ήλιδας και της μονάδας στην Τριανταφυλλιά, ήταν αυτά που προκάλεσαν τη συσσώρευση των απορριμμάτων στο Δήμο μας, παρά τις τεράστιες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και των Υπηρεσιών μας καθαριότητας.

Υποσχόμαστε ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί για να φτάσουμε εκεί που πρέπει να φτάσουμε!

Επαναλαμβάνουμε πως η καθαριότητα του δήμου είναι πρώτιστο μέλημα της Δημοτικής Αρχής.»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα