Η ΠΕΣ αποχαιρετά τον Καθηγητή Γιάννη Πίκουλα

Τετάρτη, 11 Μάιος 2022 15:18 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ΠΕΣ αποχαιρετά τον Καθηγητή Γιάννη Πίκουλα

Με  ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά η Πνευματική Εστία Σπάρτης τον Καθηγητή Γιάννη Α. Πίκουλα.
Αναφέρει η ΠΕΣ στην ανακοίνωσή της:

«… Βέβαια, ποτέ δεν απαρνηθήκαμε τη Σπάρτη:  Ίσως, να ήταν και οι «όποιες» ενοχές μας από τούτες τις «απιστίες», που μας ώθησαν να δημιουργήσουμε το αναχωρητήριό μας στα ριζά του Ταϋγέτου, λίγο επάνω από τον Μυστρά, στο χωρίδιο Πικουλιάνικα, ώστε να διατηρούμε άρρηκτους δεσμούς με τη «μεγάλη ερωμένη»…» ( Γιάννης Α. Πίκουλας -από τον Πρόλογο του βιβλίου του «Το οδικό δίκτυο της Λακωνικής)

''Παρά την οδύνη για το αιφνίδιο και το πρόωρο της «αναχώρησης» του Γιάννη Αντωνίου Πίκουλα,  Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εύλογα η σκέψη αναρωτιέται για το πόσο «μοιραίο» υπήρξε το τέλος στην αγκαλιά του αγαπημένου του τόπου. Οι δεσμοί του με τη γη και τους ανθρώπους της υπερβαίνουν κάθε «βιογραφικό», ακόμη κι αν έχει το εκτόπισμα του δικού του… Κι αυτή η γη -και μαζί οι άνθρωποι, ζώντες ή κεκοιμημένοι- «αλκήν δ’ ευδόκιμον» (εδώ: πάθος και μέθεξη) «αν είποι».  

Το επιστημονικό έργο του, ρηξικέλευθο και στιβαρό, δεν θα ζει μόνο για τις δύσκολες ατραπούς που διάβηκε, αλλά και για τον τρόπο  που μετακενώθηκε σε χορεία νέων ερευνητών, οι οποίοι θρηνούν την αδόκητη απώλεια του Δασκάλου.

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης, πάλι, αποχαιρετά με συντριβή έναν ακριβό της Φίλο. Που την τίμησε και την στήριξε, πάντα ανταποκρινόμενος εκθύμως σε όποιο κάλεσμά της. Επίτιμο Μέλος της, αλλά και Μέλος της επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη συγκρότηση της έκθεσης του Μουσείου Νεότερης Σπάρτης (μαζί με τους Χρύσανθο Χρήστου, Άγγελο Δεληβορριά, Νίκο Ζία –κεκοιμημένους όλους εν σειρά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα).

Όλοι, πολυπληθείς φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι θα τον θυμούνται πάντα «στων απορρώγων κορυφών τα πιο ψηλά Ωσαννά!''.

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti