Ένταση και φόβοι πάλι στο Ξηροκάμπι με τους Ρομά

Καθησυχαστικός ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Β. Τσιγαρίδης

Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2022 21:12 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένταση και φόβοι πάλι στο Ξηροκάμπι με τους Ρομά

Μπροστά σε μία ακόμη εν δυνάμει έκρυθμη κατάσταση στο Ξηροκάμπι Δήμου Σπάρτης έχουν βρεθεί οι αστυνομικές Αρχές, οι οποίες έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα. Αφορμή, ξανά, η παράνομη και προκλητική δράση ατόμων από τη μειονότητα των Ρομά που διαμένουν στην ευρύτερη γεωγραφική ενότητα της Φάριδος, η οποία έχει μάθει πια να ζει με την παρουσία τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή από το βράδυ της Πέμπτης 20/10, καθώς ένα επεισόδιο που εκτυλίχθηκε μεταξύ κατοίκου του Ξηροκαμπίου κι άνδρα Ρομά δημιούργησε φόβους για γενικευμένα γεγονότα στην τοπική κοινότητα. Με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Λακωνίας κ. Βασίλειο Τσιγαρίδη, περιπολικά και δυνάμεις της ΟΠΚΕ επιτηρούσαν το χωριό όλη νύχτα και καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με σκοπό να αποσοβήσουν οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας ταραχής.

«Η παρουσία μας ήταν καθαρά προληπτική», ανέφερε στον «Λακωνικό Τύπο», ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Τσιγαρίδης, ο οποίος εξήγησε πως «έχουμε να κάνουμε με μία καθαρά προσωπική αντιδικία». Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα γενικευμένων επεισοδίων και πως είναι αντίθετη προς το συμφέρον του χωριού η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας.

Όπως ενημέρωσε, όλα ξεκίνησαν με δύο κλοπές σε καταστήματα του Ξηροκαμπίου που διέπραξαν Ρομά, οι οποίοι και συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, αφού τα πρόσωπά τους αναγνωρίστηκαν σε βίντεο από κάμερες παρακολούθησης. Με αφορμή τα γεγονότα, αντιδικία με άνδρα Ρομά είχε σε δημόσιο χώρο κάτοικος του χωριού και, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας. Κατά το επεισόδιο εκτοξεύτηκαν εκατέρωθεν ύβρεις και απειλές και αυτό ήταν που «πυροδότησε» φήμες για αντίποινα από την πλευρά της μειονότητας.  

Σε κάθε περίπτωση, ο Β. Τσιγαρίδης κάλεσε όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους για μια  ειρηνική κι αρμονική συνύπαρξη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΛΑΣ στη Λακωνία ξεκαθάρισε ότι η Αστυνομία έχει αδιάλειπτη παρουσία στην «ευαίσθητη» περιοχή της Φάριδος, διενεργώντας συνεχείς περιπολίες με τις υπηρεσίες της,  με στόχο την πρόληψη, αλλά και την έγκαιρη δράση κι αντιμετώπιση των περιστατικών παραβατικότητας, που προκαλούν εύλογη ανησυχία κι αντιδράσεις στους κατοίκους. «Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες είναι πως η Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», τόνισε ο κ. Τσιγαρίδης, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι ευθύνη των αστυνομικών Αρχών οι καταδίκες των συλληφθέντων. Εξήγησε ακόμη, πως για τη μειονότητα των Ρομά αρμόδιοι είναι και άλλοι φορείς, όπως η Πολεοδομία, η Υγειονομική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, για άλλα θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ημεδαπών πολιτών.

Πάντως, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως η ζωή των κατοίκων του Ξηροκαμπίου και των γύρω περιοχών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά και δράση μερίδας των Ρομά, που διαβιεί παραβατικά και αδυνατεί να σωφρονιστεί. Για ορισμένους έχει γίνει συνήθεια, για άλλους αποτελεί κατάσταση «ομηρίας». Η δίκαιη λύση μπορεί να έρθει μόνο με γενναίες πολιτικές αποφάσεις.


φωτο: ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (FB)


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε 
μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti