Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της ΙΜΜΣ

Για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2022 10:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της ΙΜΜΣ

Το απόγευμα της Κυριακής 30/10 στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης  πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του αγιασμού για την έναρξη των μαθημάτων και δράσεων της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης «Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος» για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23.

Της τελετής προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος μετά του πρωτοσυγκέλλου της ΙΜΜΣ, πανοσ. αρχ. Θεοφίλου Μαντζαβράκου, του ιεροδιακόνου και των στελεχών της σχολής, παρουσία των σπουδαστών-τριών, οι οποίοι με τη συγκινητική τους παρουσία κατέκλυσαν τον ναό.
Προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της σχολής κι εφημέριος Ελαφονήσου, πρωτ. Νικόλαος Τσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στους στόχους της φετινής χρονιάς.

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα από τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της σχολής. Αρχικά, εμφανίσθηκε και ερμήνευσε μία παραλογή ενός παραδοσιακού τραγουδιού καλωσορίσματος η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής, η οποία φέτος διάγει το δεύτερο έτος λειτουργίας της και αριθμεί πλέον των 30 μελών, υπό την  καθοδήγηση του δασκάλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής κ. Νικολάου Ταπραντζή. 

Την σκυτάλη έλαβε μικρό παιδικό κλιμάκιο σπουδαστών, το οποίο απέδωσε τον εσπέριο ικετευτικό και δοξολογικό ύμνο «Τὰς ἑσπερινὰς ἡμῶν εὐχάς, πρόσδεξαι ἅγιε Κύριε» υπό την χοραρχία του κ. Ταπραντζή. Το μουσικό πρόγραμμα ολοκλήρωσε πολυμελής χορωδία τελειοφοίτων και αποφοίτων, η οποία έψαλε σειρά συνθέσεων ύμνων (απολυτίκια, αίνους, χερουβικό και δοξολογία) υπό τη διεύθυνση του διευθυντή της σχολής και πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού, κ. Παναγιώτου Χρόνη.

Ακολούθησε η μεστή νοημάτων και συγκινητική ομιλία του Μητροπολίτη  κ. Ευσταθίου προς τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της σχολής, κατά την οποία έγινε λόγος για μία προσπάθεια που αποδίδει πλέον πλούσιους καρπούς. Παράλληλα, ο Ιεράρχης έκανε ειδική μνεία στα μικρά παιδιά, «που επιμένουν αυτούς τους δύσκολους καιρούς να έχουν ψυχωφελείς ενασχολήσεις, πράγμα δύσκολο, τόσο λόγω χρονικών περιορισμών,  όσο και των υφιστάμενων συνθηκών που απαιτούν από τος νέους συνεχείς υποχρεώσεις για την μαθητική τους εξέλιξη και πορεία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση, υπό των χειρών του σεβασμιωτάτου, οκτώ διπλωμάτων σε αποφοίτους που κρίθηκαν άξιοι στις διπλωματικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όσο και του Ιουνίου της περασμένης χρονιάς.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti