Χωρίς «ταβάνι» το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Σταθερά πάνω από 6 ευρώ οι πωλήσεις στον νομό - Σενάρια ακόμα και για τιμές στα ύψη των 7 ευρώ

Δευτέρα, 29 Μάιος 2023 13:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χωρίς «ταβάνι» το ελαιόλαδο στη Λακωνία

«Ράλι» τιμών διαγράφει το ελαιόλαδο στη διεθνή αγορά, όπως καταγράφεται μέσα από τις τελευταίες εμπορικές πράξεις.

Ενδεικτικό της εικόνας που εδραιώνεται είναι ότι στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 6 ευρώ εντός διαστήματος λίγων μόνο ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα της Ιβηρικής, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκε από τα 5,87 στα 6,12 €/κιλό, το κοινό παρθένο από τα 5,58 πήγε στα 5,74 ευρώ, ενώ ο βιομηχανικός άσσος από τα 5,37 διαμορφώθηκε στα 5,69 €/κιλό.

Αναμονή και βλέψεις για νέες «πτήσεις»
στη Λακωνία
Σε εγχώριο επίπεδο και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο οι συνεταιρισμοί φέρονται να έχουν διατηρήσει σημαντικά αποθέματα ελαιολάδου και, όπως φαίνεται, τηρούν στάση αναμονής, προσβλέποντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών, κρίνοντας από τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στερέωμα.

Μάλιστα, στη Λακωνία, όπου οι τιμές το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται σταθερά μεταξύ 6,10 κι 6,30€/κιλό, οι παραγωγοί και λοιποί παράγοντες του κλάδου, δεν αποκλείουν περαιτέρω τόνωση της αξίας του προϊόντος, με τις εκτιμήσεις και τα πιο αισιόδοξα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμα και για «απογείωση» στις παρυφές των 7 ευρώ.

Μετά από μια καλή ελαιοκομική περίοδο, που απέδωσε ποιοτική παραγωγή σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα στον νομό, όπως εκτιμούν γνώστες του «χρηματιστηρίου» του προϊόντος, δεν αποκλείεται η σεζόν να κρύβει περαιτέρω θετικές εκπλήξεις για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Χαρακτηριστικό της τάσης που επικρατεί είναι ότι οι παραγωγοί δεν βιάζονται να «σπρώξουν» το προϊόν που έχει απομείνει στις δεξαμενές των συνεταιρισμών, ευελπιστώντας σε επιπλέον ενδυνάμωση της ζήτησης που θα συμπαρασύρει κι άλλο τις τιμές προς τα πάνω. Σε πιο πλεονεκτική θέση βρίσκονται όσοι είχαν προνοήσει να κρατήσουν προϊόν ανώτερων χαρακτηριστικών, διαβλέποντας τη φετινή «ζέση» για προμήθεια ελαιολάδου, κι έτσι θεωρούν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν υπό τους καλύτερους δυνατούς όρους.
 
Τι λένε οι συνεταιριστές
Σε δηλώσεις του στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας (ΚΑΣΕΛΛ), Νίκος Γραμματικάκης, ισχυρίστηκε: «Ακόμη δεν έχουν περάσει στο ράφι οι τιμές από τα 6 ευρώ και πάνω. Ίσως τις δούμε διεθνώς σε περίπου έναν μήνα. Έχουμε δει στο παρελθόν μεγάλες… συντριβές στην τιμή παραγωγού, όπως πριν από μια εικοσαετία. Δεν πουλάνε όσοι έχουν καλό λάδι, χρειάζεται προσοχή γιατί πλέον έχει ξεφύγει η κατάσταση. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή της Ισπανίας, οι αναμενόμενες ποσότητες του χρόνου θα είναι μειωμένες. Επομένως και η επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να έχει θετικό πρόσημο για τους παραγωγούς.»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βλαχιώτη, Παναγιώτης Βαρελάς, μίλησε στην «Ύπαιθρο Χώρα» για τις πρόσφατες κινήσεις στην αγορά: «Πραγματικά, έχει χαθεί η μπάλα. Εμείς, προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι η τιμή εκκίνησης βρίσκεται στα 6,10. Όταν μας γίνει προσφορά, θα ενημερώσουμε τους παραγωγούς και εκείνοι θα αποφασίσουν. Αν τυχόν υπάρξει μείωση της τιμής θα το γνωστοποιήσουμε στα μέλη μας, αν και δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, το αντίθετο ισχύει. Κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα, επικρατεί αισιοδοξία και για τη νέα παραγωγή.» Ο ίδιος συνέστησε ακόμα στους ελαιοπαραγωγούς να προσέξουν το γλοιοσπόριο «για να μην υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, όπως φέτος σε ορισμένους ελαιώνες, που είχε ως συνέπεια να χαθούν πολύτιμα έσοδα.»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti