Κόκκινα δάνεια: Ανεβαίνουν οι πλειστηριασμοί, στενεύουν τα περιθώρια για τους οφειλέτες

Τετάρτη, 28 Οκτώβριος 2026 07:24 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κόκκινα δάνεια: Ανεβαίνουν οι πλειστηριασμοί, στενεύουν τα περιθώρια για τους οφειλέτες

Με μεγαλύτερη πίεση βρίσκονται αντιμέτωποι χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, γνωστές ως servicers, εντείνουν τις ενέργειες είσπραξης, δίνοντας αυξημένο βάρος στους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αξία των δανείων που διευθετήθηκαν μέσω πλειστηριασμών έφτασε τα 3,11 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2026, από 2,2 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Η αύξηση αγγίζει το 41%, αποτυπώνοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ρευστοποιήσεων στη διαχείριση των προβληματικών οφειλών.

Η μεταβολή αφορά την αξία των δανείων και όχι τον αριθμό των ακινήτων που βγήκαν στο σφυρί. Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες ρύθμισης, ακόμη και με μερική διαγραφή χρέους, ενώ παλαιές υποθέσεις και δικαστικές αποφάσεις του νόμου Κατσέλη συνεχίζουν να επηρεάζουν την πορεία των οριστικών διευθετήσεων.

Μεγαλύτερο μερίδιο στους πλειστηριασμούς,
λιγότεροι συναινετικοί διακανονισμοί
Η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφει δάνεια συνολικού ύψους 91,3 δισ. ευρώ υπό τη διαχείριση των servicers. Από αυτά, τα 81,5 δισ. ευρώ αφορούν χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται για λογαριασμό funds.

Οι πλειστηριασμοί αντιπροσωπεύουν πλέον το 28% της αξίας των οριστικών διευθετήσεων, έναντι 19,8% έναν χρόνο νωρίτερα. Αντίθετα, το μερίδιο των συναινετικών διακανονισμών υποχώρησε στο 11,1%, από 24,2% το 2025. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρευστοποίηση ακινήτων και άλλων εξασφαλίσεων αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσπάθεια εκκαθάρισης των προβληματικών δανείων.

Την ίδια ώρα, η μερική διαγραφή οφειλής παραμένει σημαντικό εργαλείο για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, λύσεις που περιλάμβαναν «κούρεμα» αντιστοιχούσαν στο 46,6% της αξίας αυτών των ρυθμίσεων, από 41,6% το 2025, με την αξία τους να υπολογίζεται σε περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό αυτό δεν αποτυπώνει το ύψος της διαγραφής σε κάθε δάνειο ούτε σημαίνει ότι όλοι οι οφειλέτες δικαιούνται αντίστοιχη μείωση. Η δυνατότητα συμφωνίας εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το υπόλοιπο του χρέους, την αξία των εξασφαλίσεων, τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη. Άλλες λύσεις μπορεί να προβλέπουν επιμήκυνση της αποπληρωμής, χαμηλότερη δόση ή διαχωρισμό της οφειλής.

Σημαντικό παραμένει και το μερίδιο των οριστικών διευθετήσεων μέσω νομικής προστασίας, στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Η αξία τους έφτασε τα 6,6 δισ. ευρώ το 2026, από 6,12 δισ. ευρώ το 2025, αντιστοιχώντας στο 59,5% των οριστικών διευθετήσεων.

Παρότι ο νόμος Κατσέλη δεν δέχεται νέες αιτήσεις, εξακολουθούν να εκκρεμούν παλαιές υποθέσεις και να εφαρμόζονται αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί. Για όσους έχουν υπαχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς, η τήρηση των προβλεπόμενων καταβολών και των όρων της δικαστικής απόφασης παραμένει κρίσιμη για τη διατήρηση της προστασίας τους.

Οι επιλογές των δανειοληπτών
πριν από τον πλειστηριασμό
Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή ενός δανείου δεν συνεπάγεται αυτόματα πλειστηριασμό. Μεσολαβούν συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες, ενώ οι δυνατότητες ρύθμισης ή δικαστικής προστασίας εξαρτώνται από τα δεδομένα κάθε υπόθεσης.

Πρώτο βήμα είναι η αναλυτική ενημέρωση από την εταιρεία διαχείρισης για το ύψος της οφειλής, τους τόκους και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις. Με σαφή εικόνα του χρέους, ο δανειολήπτης μπορεί να εξετάσει τις προτεινόμενες λύσεις και να ζητήσει όρους που ανταποκρίνονται στις οικονομικές του δυνατότητες.

Στις διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνεται η διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και η διαπραγμάτευση για μερική διαγραφή της οφειλής. Παράλληλα, χρειάζεται να εξετάζεται εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ως ευάλωτου οφειλέτη και ποια μέτρα στήριξης μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκάστοτε περίπτωση.

Εφόσον έχει ήδη επιδοθεί διαταγή πληρωμής, κατασχετήριο ή πρόγραμμα πλειστηριασμού, απαιτείται άμεση νομική υποστήριξη. Οι σχετικές προθεσμίες είναι αυστηρές και η έγκαιρη αξιολόγηση των εγγράφων έχει καθοριστική σημασία για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν.

Προσοχή χρειάζονται και οι ίδιοι οι όροι μιας ρύθμισης. Μια χαμηλή αρχική δόση μπορεί να διευκολύνει προσωρινά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά να αυξάνεται αισθητά τα επόμενα χρόνια. Πριν από την αποδοχή μιας πρότασης, ο οφειλέτης πρέπει να γνωρίζει την εξέλιξη των καταβολών, τη συνολική διάρκεια και το τελικό ποσό αποπληρωμής.

Καθώς οι πλειστηριασμοί αποκτούν μεγαλύτερο μερίδιο στις οριστικές διευθετήσεις, η έγκαιρη αναζήτηση λύσης γίνεται ακόμη πιο ουσιαστική. Για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, το ζητούμενο είναι μια βιώσιμη συμφωνία, που θα μπορεί να τηρείται σε βάθος χρόνου, πριν προχωρήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Αντρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Αντρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα