Εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών στην Μονή Καστρίου

Αυτοψία από τον Μητροπολίτη Ευστάθιο

Τρίτη, 25 Ιούλιος 2023 08:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών στην Μονή Καστρίου

Την ιερά μονή Ζωοδόχου Πηγής Καστρίου επισκέφθηκε, το πρωί της Πέμπτης 20 Ιουλίου, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, προκειμένου να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για τις εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του Καθολικού που ξεκίνησαν πρόσφατα. 

Το έργο πραγματοποιείται από συντηρητές, με υπεύθυνο τον Σπαρτιάτη επαγγελματία Παναγιώτη Θεοφιλάκο, κατόπιν ανάθεσης και επίβλεψής του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με τη χρηματοδότηση να γίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αναφορικά με τις εργασίες, στο Καθολικό της μονής εξελίσσονται επεμβάσεις καθαρισμού των τοιχογραφιών με χημικό και μηχανικό τρόπο, καθώς και στερεωτικές εργασίες για την αποκατάσταση της μηχανικής τους αντοχής. Οι μεταβυζαντινές αγιογραφίες του ναού χρονολογούνται τον 17ο αιώνα και αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως απώλεια διαφάνειάς τους, κυρίως από τα κεριά και τις λειτουργικές ανάγκες της μονής, έντονες επικαθήσεις αλάτων κλπ. 

Το Καθολικό της ιεράς μονής Ζωοδόχου Πηγής στο Καστρί Λακωνίας αποτελεί κηρυγμένο μνημείο προστατευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti