Σκάλα και Μολάοι τίμησαν την πολιούχο τους

Θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής

Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2023 07:24 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σκάλα και Μολάοι τίμησαν την πολιούχο τους

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και με παρουσία πλήθους πιστών η Σκάλα στον Δήμο Ευρώτα και οι Μολάοι στον Δήμο Μονεμβασίας τίμησαν την πολιούχο τους, Αγία Οσιομάρτυρα Παρασκευή.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 25/7, στον φερώνυμο ιερό ναό Σκάλας τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή κληρικών από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα.

Στην ομιλία του, ο ποιμενάρχης αναφέρθηκε αρχικά στο συνταρακτικό όσο και θλιβερό περιστατικό στην Κάρυστο, που προκάλεσε την απώλεια των δυο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε την ανάπαυση των ψυχών των δυο αδικοχαμένων νέων και την εκ Θεού ενδυνάμωση των οικείων προσώπων τους, ενώ υπογράμμισε ότι οι προσευχές μας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και όλους όσοι δίνουν με αυταπάρνηση την άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που σε ετήσια βάση κατατρώει την πατρίδα μας.

Ακολούθως, ο ιεράρχης μίλησε για την τιμώμενη Αγία, η οποία διακρίθηκε για την εργατικότητά, τον ιεραποστολικό της ζήλο και τον ενάρετο βίο της, ευχόμενος να έχει πάντα υπό την σκέπη της την ευρύτερη περιοχή που την ευλαβείται ιδιαίτερα.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο πανηγυρικός Όρθρος, η ευλόγηση των άρτων καθώς και Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.


Λαμπρός ο εορτασμός
και στους Μολάους
Στην πόλη των Μολάων το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον πανηγυρίσαντα ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, ενώ στη συνέχεια έγινε μεταφορά της ιερής εικόνας της Αγίας στον ενοριακό ιερό ναό Γεννήσεως του Χριστού.

Ανήμερα της εορτής, στον καθεδρικό ναό της πόλης, τελέσθηκαν ο πανηγυρικός όρθρος, η ευλόγηση των άρτων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, τον οποίο συνεπικούρησαν αρκετοί κληρικοί.

Επίκαιρο λόγο πνευματικής οικοδομής απηύθυνε στους ευλαβείς πιστούς που είχαν κατακλύσει τον ναό, ο ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Πορφύρης.

Κατακλείοντας την πανηγυρική λατρευτική σύναξη, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης επανέλαβε τις αναφορές του στη θλιβερή επικαιρότητα που έχει να κάνει με τις δεκάδες πυρκαγιές, που υποθηκεύουν το μέλλον της πατρίδας μας.

Ο σεβασμιώτατος τόνισε ότι σημαντικό κομμάτι της χριστιανικής διδασκαλίας αναφέρεται στην προστασία της φύσης, που είναι δημιούργημα του Θεού. Παράλληλα, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για τα δύο παλικάρια της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στο καθήκον, ενώ ζήτησε από το εκκλησίασμα κατά το Τρισάγιο που θα ακολουθούσε να προσευχηθούν, αφενός για την ανάπαυση των ψυχών των δύο πιλότων, αφετέρου για την ενδυνάμωση όλων όσων υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να προστατεύσουν την πατρίδα και τους συνανθρώπους τους.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση