Τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα τίμησε το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης

Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2023 18:20 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα τίμησε το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης

Παρουσία πλήθους πιστών και με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Ιουλίου, το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, ηλικιωμένων και ΑμεΑ της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, τίμησε τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα.

Το απόγευμα της παραμονής, στον ιδρυματικό ναό τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών από την ευρύτερη περιοχή. 

Προς τους πιστούς που παρευρέθηκαν στη λατρευτική σύναξη μίλησε ο διοικητής του ιδρύματος και τέως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Κοντός. 

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κοντός προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να μιμηθούν τον Άγιο Παντελεήμονα καθώς και άλλους αγίους της εκκλησίας, οι οποίοι είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την βαθιά πίστη τους στον Χριστό. Όπως επισήμανε, ο Άγιος Παντελεήμων ήταν νέος με ιδιαίτερη μόρφωση και σπουδές στην ιατρική, ενώ παράλληλα προερχόταν από ευγενή οικογένεια, ωστόσο απαρνήθηκε αυτά τα αξιώματα για να ακολουθήσει την εν Χριστώ ζωή. 

Ακολούθως, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο, ο οποίος τον έπλασε κατ’ εικόνα και καθ΄ ομοίωσίν του. Έζησε στον παράδεισο, αλλά εκδιώχθηκε από αυτόν, παρακούοντας τις εντολές του. Ο Χριστός, όμως, με τον ερχομό του θέλησε να βοηθήσει τον άνθρωπο να φτάσει στην αιωνιότητα. 

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέσθηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεπτού ποιμενάρχη Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς Αρχιμ. Ραφαήλ Τσάλτας. Αναφέρθηκε σε μία διαφορετική κρίση που βιώνει ο άνθρωπος τη σημερινή εποχή και αφορά το ρόλο του και τον σκοπό του στην κοινωνία που ζούμε. «Ο ρόλος και ο σκοπός του ανθρώπου, όμως, συμβαδίζει με τον ρόλο και τον σκοπό της εκκλησίας μας», είπε. Αναφέρθηκε επίσης στον τιμώμενο Άγιο, ο οποίος ήταν εξαίρετος επιστήμονας, αλλά έφτασε στη μέγιστη αγιότητα διότι ακολούθησε τον Χριστό μέχρι την αιώνια ζωή, όπως ακριβώς έπραξαν και άλλοι Άγιοι της Εκκλησίας μας.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης μας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ευεργέτες του Ιδρύματος, οι οποίοι είτε από το υστέρημά τους είτε από το περίσσευμά τους βοήθησαν ώστε οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας να βρουν μία στέγη. 

Αναφέρθηκε επίσης και στον θάνατο μίας μεγάλης Ελληνίδας ευεργέτιδας της Πατρίδας μας, της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία όχι μόνο με υλικά αγαθά, αλλά και με την παρουσία της αποτέλεσε παρηγοριά σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας. «Όπως είχε αναφέρει και η ίδια, ένιωθε την ανάγκη να επιστρέψει αυτά που ο Θεός της πρόσφερε», σημείωσε.

Στον επίλογό του, ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε την ετήσια εκδήλωση προς τιμήν των ομογενών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Ασύλου Ανιάτων, το βράδυ της Δευτέρας 21 Αυγούστου.

Ακολούθησε το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα στους χώρους του ιδρύματος προς ευλογία των ασθενών, με την συμμετοχή μόνο του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και ιερέων, αφού τηρήθηκαν οι υγειονομικοί κανονισμοί που προβλέπονται για τις κλειστές δομές υγείας.

Στον εορτασμό παραβρέθηκαν περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος πιστών.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση