Δεύτερη επέτειος ανασύστασης της ΙΜ Παναγίας Βρεσθενίτισσης

Τρίτη, 08 Αύγουστος 2023 14:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεύτερη επέτειος ανασύστασης της ΙΜ Παναγίας Βρεσθενίτισσης

Λατρευτικές εκδηλώσεις στην πρόσφατα ανασυσταθείσα Ιερά Μονή Παναγίας Βρεσθενιτίσσης της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης θα διεξαχθούν ενόψει Δεκαπενταύγουστου.

Αύριο Πέμπτη (10/8) και ώρα 7:30΄ πμ θα τελεστεί όρθρος και στη συνέχεια Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ των κτητόρων της μονής.
 
Λίγα λόγια για τη μονή
Το μοναστήρι βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού των Βρεσθένων και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ για μεγάλο διάστημα αποτέλεσε τον καθεδρικό ναό της παλαιάς Επισκοπής Βρεσθένων.
Η ίδρυση της ανάγεται στον 14ο αιώνα, κρίνοντας από τις αξιόλογες τοιχογραφίες που διακοσμούν το εσωτερικού του ναού. Αποτέλεσε την έδρα του Επισκόπου Βρεσθένης, τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα έως την εποχή της Επανάστασης του 1821, αν και κατά διαστήματα η έδρα μεταφέρθηκε και σε κάποια από τα γειτονικά χωριά. Το 1704 σημειώθηκαν στη μονή σημαντικές εργασίες αναστήλωσης, προκειμένου να επιστρέψει η έδρα της Επισκοπής στη μονή, η οποία είχε προσωρινά μεταφερθεί. 

Τον Ιούλιο του 1826 καταστράφηκε από τη φωτιά από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Η καταστροφή αυτή θα οδηγήσει στην ραγδαία παρακμή της, ενώ το διάταγμα του Όθωνα -το 1834- που αφορούσε τη διάλυση των μικρών σε αριθμό μοναχών μονών, θα σημάνει το τέλος της Μονής της Παναγίας της Βρεσθενίτισσας.
Σήμερα σώζεται από τη μονή το καθολικό της κι ένα διώροφο κτίριο εντός του περιβόλου της, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των μοναχών.
Το 2021 με απόφαση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου πραγματοποιήθηκε η ανασύσταση της ιεράς μονής.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση