47 χρόνια διαπρεπής φούρναρης στη Σπάρτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Τιμήθηκε για το έργο και την προσφορά του στον κλάδο ο Ν. Μάζης - Στη Σπάρτη διεξήχθη το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος

Σάββατο, 12 Αύγουστος 2023 10:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
47 χρόνια διαπρεπής φούρναρης στη Σπάρτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Μια αξιοθαύμαστη διαδρομή σχεδόν 5 δεκαετιών, του Σπαρτιάτη Νίκου Μάζη, στον κλάδο της αρτοποιίας και μια πληθωρική δράση ετών στα συνδικάτα, αναγνωρίστηκε από συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας. Στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος που έγινε στη Σπάρτη, το Σάββατο (5/8) παρατέθηκε δείπνο σε ξενοδοχειακή μονάδα στον Μυστρά. Η συναισθηματική φόρτιση ήταν έντονη σε μια ξεχωριστή βραδιά, που τα «φώτα» ήταν στραμμένα στον εδώ και 32 χρόνια πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Λακωνίας.

Ο Ν. Μάζης έλαβε τιμητικές βραβεύσεις από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, κ. Μιχάλη Μούσιο, καθώς και τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιώργο Καββαθά, για την επιτυχημένη επαγγελματική και συνδικαλιστική παρουσία του.

Ο κ. Μούσιος έπλεξε το εγκώμιο του Ν. Μάζη, με τον οποίο τους συνδέει μια κοινή πορεία στον κλάδο, ενώ του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους της Ομοσπονδίας. Εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος των αρτοποιών Λακωνίας θυμήθηκε στιγμές από το παρελθόν κι αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του εκλιπόντος πατέρας του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα, ένας άνθρωπος από ψηλά θα είναι πολύ ευχαριστημένος…».

Από την πλευρά του, ο Γ. Καββαθάς μίλησε κι αυτός επαινετικά για τον Ν. Μάζη, προβαίνοντας μάλιστα σε μια χειρονομία με υψηλό συμβολισμό, καρφιτσώνοντας στο πέτο του Σπαρτιάτη την κονκάρδα της ΓΣΕΒΕΕ. «Αξίζεις, αγαπητέ Νίκο, να φέρεις αυτό που φορούν μόνο μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας», είπε ο κ. Καββαθάς.

Οι κκ Μούσιος και Καββαθάς δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορές και στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η αρτοποιία και ο επιχειρηματικός κόσμος την τρέχουσα περίοδο.

Κολακευτικά σχόλια για τον Ν. Μάζη επεφύλασσε στην ομιλία του και ο κ. Γαβριήλ Καζάζης, πρώην δήμαρχος Αθηένου Κύπρου και πρώην πρόεδρος Συνδέσμου Αρτοποιών Κύπρου.

Το «παρών» έδωσαν ο αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Κοσμάς, ως εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης και ο δήμαρχος Σπάρτης κι εκ νέου υποψήφιος, Πέτρος Δούκας, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς από το βήμα. Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης, οι υποψήφιες δήμαρχοι Ντία Τζανετέα και Τασία Κανελλοπούλου, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά στην εκδήλωση και η ευρύτερη συνδρομή στον κλάδο, του Επιμελητηρίου Λακωνίας και ιδιαίτερα του προέδρου του κ. Γιάννη Παναρίτη, ο οποίος επίσης παρέστη στο δρώμενο.

«Κάστρο για την ελληνική αρτοποιία»
Στην αρχή της ομιλίας του ο Ν. Μάζης επεσήμανε: «Είναι χρέος μας, πιστεύω, να θυμηθούμε όλους τους πρωτεργάτες του κλάδου μας που άνοιξαν τον δρόμο που περπατούμε εμείς σήμερα και ιδιαίτερα τους τέσσερις συναδέλφους συνδικαλιστές, που έφυγαν αναπάντεχα και πρόωρα από κοντά μας το τελευταίο διάστημα. Τον Χάρη  Μάνο, τον Γιώργο Τσουκαλά, τον Φίλιππο Τσούνη και τον Ανδρέα Παπαϊωάννου…»

Σε άλλο σημείο τόνισε για την επιλογή του τόπου της εκδήλωσης: «Οφείλω μια εξήγηση. Διαλέξαμε τον Μυστρά για δυο συμβολικούς λόγους. Το κάστρο του και τον Παλαιολόγο. Το κάστρο κράτησε “άπαρτο” το δεσποτάτο για αιώνες, που σημαίνει ότι με την ενότητα του κλάδου κτίζουμε κάστρο για την ελληνική αρτοποιία απέναντι στις οικονομικές, κοινωνικές, διατροφικές αλλαγές που συντελούνται…» Ειπε δε, πως «θεωρούμε σημαντικό αυτό να ακουστεί από τη Σπάρτη μας. Εδώ που ο ήρωας Μύλης ανακάλυψε τη μυλόπετρα που αλέθει το στάρι σε αλεύρι…».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μάζης, «σήμερα στο χωριό Τάλαντα του Δήμου Μονεμβασίας επαναλειτουργεί ένας από τους 11 νερόμυλους του 18ου αιώνα. Στο Παραδείσι Λακωνίας συναντάμε επίσης παραδοσιακούς νερόμυλους. Στο χωριό Βασσαρά και στην περιοχή Ζάρακα υπάρχουν αντιπροσωπευτικοί ανεμόμυλοι…».

Πάνω από 100 χρόνια συνδικαλισμός  
αρτοποιών στη Λακωνία
Όσον αφορά τη συνδικαλιστική παρουσία, όπως σημείωσε ο Ν. Μάζης, «αυτή συμπληρώνει συνολικά 105 χρόνια σωματειακής δράσης. Στις 14 Ιουνίου του 1917 ιδρύθηκε στη Σπάρτη το Σωματείο Αρτοποιών “Η Δήμητρα”. Εντελώς συμπτωματικά 74 χρόνια μετά, την ίδια ημερομηνία, στις 14 Ιουνίου 1991 συμβαίνει η επανίδρυση του συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία ΣΑΛ (Συντεχνία Αρτοποιών Λακωνίας). Από διασωθέντα αρχεία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Λακωνίας και στο Πρωτοδικείο Σπάρτης προκύπτει ότι από τη δεκαετία του 1930, πρόεδρός της διετέλεσε ο Λεωνίδας Καράγιωργας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 και μέχρι το 1956 ο Ιωάννης Οικονομάκης, από το 1956 και μέχρι το 1988 ο Αριστομένης Κουντούρης. Μετά αδρανοποείται. Το 1991 με καινούργιο καταστατικό έγινε επανίδρυση με πρόεδρο εμένα έως και σήμερα. Στην προσπάθεια επανίδρυσης είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας με προεξέχοντα τον αείμνηστο πρόεδρο Κωνσταντίνο Σουρέα».

O «χάρτης» της αρτοποιίας στη Λακωνία
Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, «από ιδρύσεως του σωματείου τα αρτοποιεία ήταν 11. Τον Ιούλιο του 1957 αδειοδοτήθηκε ο 12ος φούρνος. Σήμερα σε όλη τη Λακωνία λειτουργούν 87. Από αυτά στη Σπάρτη έχουμε 17 αρτοποιεία, 11 πρατήρια άρτου που ανήκουν σε αρτοποιεία, 16 σημεία πώλησης και 4 θερμές γωνιές έμψησης κατεψυγμένης ζύμης (bake off). Ένα από τα αρτοποιεία έχει χτιστό αρτοκλίβανο τύπου “γερμανικό”. Δύο είναι ξυλόφουρνοι. Ο ένας λειτουργεί πριν το 1940, είναι το παλαιότερο αρτοποιείο της πόλης και ο άλλος λειτουργεί την τελευταία 26ετία. Πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν οι 5, πρώτη γενεά, οι 7, δεύτερη γενεά, οι  4, τρίτη γενεά και 1, είναι τέταρτη γενεά, δηλαδή το δισέγγονο του αρχικού φούρναρη. Το τελευταίο αρτοποιείο της πόλης μας κατασκευάστηκε το 2000».

«Έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως την ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας και την κοινωνία», εξήγησε ο Ν. Μάζης και πρόσθεσε: «Τιμηθήκαμε για το φιλανθρωπικό μας έργο, καθώς οι αρτοποιοί μας προσέφεραν αφιλοκερδώς ψωμί στο πρόγραμμα της Μητρόπολης “Βοήθεια στο Σπίτι” και γίνονται αφανείς αρωγοί σε παρόμοιες προσπάθειες. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης διοργανώσαμε διαδικτυακή ημερίδα για εδέσματα και ψωμί βασισμένα σε συνταγές της Αρχαίας Σπάρτης. Πρόσφατα μάλιστα οργανώθηκε εσπερίδα από το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού με θέμα “Αλχημείες στις γεύσεις των Βυζαντινών”. Ερευνώντας για το ψωμί στο Βυζάντιο αναδείξαμε και παρουσιάσαμε τα βυζαντινά αρτοσκευάσματα, θέτοντας τις βάσεις για τη συμμετοχή μας και σε άλλες παρόμοιες διοργανώσεις. Συμμετέχουμε με ομιλίες παρεμβάσεις σε εκδηλώσεις προβολής των παραδοσιακών φούρνων, της διατροφικής αξίας του ψωμιού, ενώ για να διατηρηθεί και για να εξελιχθεί  το επάγγελμα με την παρέμβαση του σωματείου μας, το 2008 ιδρύθηκε στη Σπάρτη, στις Σχολές ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, τμήμα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής. Σε αυτό συνεπικουρεί και η Σχολή Αρτοποιίας του Στρατοπέδου ΚΕΕΜ όπου μαζί αποτελούν τη ζωντανή συνέχεια της παράδοσης».

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, ο Ν. Μάζης παρατήρησε μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος της ΟΑΕ κ. Μιχάλης Μούσιος, με διορατικότητα, αντιλαμβανόμενος έγκαιρα τις απαιτήσεις των καιρών έχει προβεί σε ενέργειες για τη δημιουργία ανώτερης  σχολής αρτοποιίας εφάμιλλης άλλων ευρωπαϊκών σχολών, με δυνατότητα εκπαίδευσης νέων αρτοποιών σε όλες τις βαθμίδες αλλά και επιμόρφωσης των παλαιότερων. Δημόσια τον ευχαριστούμε. Όπως και τον πολύτιμο αρωγό κ. Νίκο Λούλη και τους Μύλους “Λούλη”. Η υλοποίηση του εγχειρήματος θα φέρει στον κλάδο μια σχολή πρότυπο, εφόδιο επαγγελματικής αποκατάστασης και ενίσχυσης της οικογενειακού χαρακτήρα των επιχειρήσεών μας…».

«Η φουρνάρισσα μάνα μου»
Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση ήταν όταν διαβάστηκε το ποίημα που έγραψε ο διακεκριμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Πλαχούρης, αφιερωμένο στον φίλο του Ν. Μάζη, ως «αντίδωρο για τις διηγήσεις του», όπως ανέφερε ο δημιουργός.

Ακολουθεί το έργο με τίτλο «Η φουρνάρισσα μάνα μου», το οποίο ανέγνωσε η κόρη του Ν. Μαζή, Πάμελα:

«Πριν το ξημέρωμα γυρτή επάνω στα ζυμάρια
χρόνια για χρόνια η μάνα μου πλάθει
το σώμα του Χριστού να το μοιράσει
που θα περάσουν οι γειτονιές στον φούρνο μας αργότερα
λογιών – λογιών καλημερίσματα,
πικρά σε δύσκολους καιρούς
κι όμως κατάφερνε το γέλιο της
τα όρθωνε, τα στήριζε και τα παρηγορούσε
πολύδωρο άρωμα έτοιμο ν΄ αγιάσει από μαχαίρι
ενώ στου κόσμου τις γιορτές
ιέρεια της παράδοσης εμφάνιζε στον πάγκο αρχαίες συνταγές
κι άλλες δικές της, μήνυμα πως παρελθόν προσφέρεται παρών
πίτες, γλυκά, ψωμιά, φιλέματα
και το περίσσευμα στους άπορους θεέ μου
την έστειλες για να μοσχοβολά η καρδιά της γης
ίσα τον ουρανό κι ακόμα να είναι
φιλί στο μέτωπο, αγάπης χάδι, σύντροφος του έρωτα,
φύλακας, κήρυκας, υπομονή, γιοφύρι
να μην μας καταπιούνε άγρια νερά,
η μάνα μου η φουρνάρισσα με λίγο ύπνο, πες τε μου,
πώς προλαβαίνει νυχτόμερα να έχει απλωμένα τα φτερά της;»

Βετεράνος με «υλικά»
τον ζήλο και τη διορατικότητα
Ο Ν. Μάζης «γεννήθηκε» κυριολεκτικά μέσα σε έναν φούρνο, στο αρτοποιείο που δημιούργησαν οι γονείς του στη Σπάρτη. Επαγγελματίας αρτοποιός από το 1976, όταν μπήκε για τα καλά στα «γρανάζια» της δουλειάς και συνδικαλιστής από το 1991, όταν ανέλαβε επικεφαλής της Συντεχνίας Αρτοποιών Λακωνίας. Εκλέχθηκε στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος για πρώτη φορά το 1993, ενώ αποτελεί μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας από το 1996. Πρωτοπόρος του κλάδου, επινόησε στο διάβα των ετών τις δικές του μεθόδους και συνταγές στην παρασκευή ψωμιού και λοιπών αρτοποιημάτων, σμίγοντας αρμονικά παράδοση και σύγχρονες πρακτικές. «Σμίλεψε» ιδανικά με μεράκι και πρωτοτυπία τις πρώτες ύλες που πέρασαν από τα χέρια του κι έδειξε τον δρόμο σε νεότερους συναδέλφους του. Ευγενής στις διαπροσωπικές του σχέσεις και προσφιλής σε μια μεγάλη μερίδα του σπαρτιατικού κοινού, που τον επιλέγουν όχι μόνο ως επαγγελματία για να προμηθευτούν τα προϊόντα του, αλλά κι ως άνθρωπο για να συναναστραφούν μαζί του.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στις εργασίες του ΔΣ της Ομοσπονδίας, την Κυριακή (6/8) στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, τον Ν. Μάζη περίμενε μία ακόμα διακριτή τιμή. Προτάθηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου Αθηνών, Παναγιώτη Σαχινίδη, να ανακηρυχθεί ως πρεσβευτής της τέχνης και του πολιτισμού στην Ελλάδα για την αρτοποιία.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti