Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο αποκτά η Ανατολική Μάνη

Θα στεγαστεί στο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Πετρίνας

Τρίτη, 05 Σεπτέμβριος 2023 10:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο αποκτά η Ανατολική Μάνη

Ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη της ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λακωνία φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή του. Σύμφωνα με ενημέρωση που μένει να επιβεβαιωθεί μέσω σχετικών ανακοινώσεων, υπήρξε απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνας Μιχαηλίδου, με την οποία ιδρύεται για πρώτη φορά Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) στον Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Πρόκειται για τη μοναδική δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΣΜΕΑΕ (Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) στη Λακωνία και πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της από το σχολικό έτος 2023-2024.

Στο συγκεκριμένο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο θα φοιτήσουν 31 μαθητές και μαθήτριες που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας και επί του παρόντος φοιτούν σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου ή είναι τελειόφοιτοι/τες δημοτικών σχολείων.

Σημειώνεται ότι το ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατολικής Μάνης θα στεγαστεί στο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Πετρίνας, σημείο ικανό να εξυπηρετήσει μαθητές και μαθήτριες από όλο τον νομό.

Η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε σχετικά: «Ικανοποιούμε ένα διαρκές και πάγιο αίτημα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας και των οικογενειών των μαθητών. Ιδρύουμε το πρώτο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, το οποίο και θα καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της περιοχής. Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες σε ποιοτική εκπαίδευση για όλες τις μαθήτριες κι όλους τους μαθητές σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Ένα σχολείο το οποίο θα έχει ως κεντρικό σκοπό να προσφέρει γνώση, αλλά και δεξιότητες στους μαθητές, με γνώμονα τον σημαντικό ρόλο του στην ειδική αγωγή».

Απουσία ανάλογης δομής
στον νομό
Προ ημερών και ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός, είχε καταθέσει ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, με θέμα την πρόταση ίδρυσης Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) Ανατολικής Μάνης. 

Όπως επισημαίνεται, η ίδρυση του ΕΝΕΕΓΥΛ με έδρα το διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Πετρίνας είναι πολύ σημαντική, επειδή στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ). Σήμερα, οι μαθήτριες και μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν γνωμάτευση για φοίτηση σε ΕΝΕΕΓΥΛ αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά αποστάσεις από 60 έως και 100 χιλιόμετρα, ώστε να λάβουν την εκπαίδευση που χρειάζονται και δικαιούνται.

«Είναι προφανές πως η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητριών και μαθητών, ενώ παράλληλα αποτελεί τροχοπέδη στην εκπαιδευτική πρόοδό τους», τονίζει ο Ν. Κρητικός. Επίσης, σύμφωνα με τον βουλευτή, για την ίδρυση του ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατολικής Μάνης έχουν εισηγηθεί και γνωμοδοτήσει θετικά αρκετοί φορείς και υπηρεσίες τόσο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για τους ανωτέρω λόγους, με την ερώτησή του ο Νεοκλής Κρητικός ερωτά τον αρμόδιο υπουργό «ποιες είναι οι ενέργειες του υπουργείου έως και σήμερα σχετικά με την πρόταση ίδρυσης του ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατολικής Μάνης, καθώς και ποια είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης και έναρξης λειτουργίας του ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατολικής Μάνης.

«Το ΕΝΕΕΓΥΛ είναι ήδη γεγονός»
 Εξάλλου, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης ανέφερε σε δήλωσή του για την ίδρυση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου: «Τον Ιούλιο 2022, ύστερα από την τοποθέτηση των νέων διευθυντών Εκπαίδευσης, επισκέφθηκα τη διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Ευστρατία Λιακοπούλου, την οποία συνεχάρην για την ανάληψη των καθηκόντων της. Κατά τη συνάντησή μας την ενημέρωσα για τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας σε σχέση με την εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, της επεσήμανα την ανάγκη για την ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) στην περιοχή μας.

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 είχαμε τακτική επικοινωνία και παρακολουθούσα από κοντά τις προσπάθειες της κ. Λιακοπούλου για την ίδρυση του ΕΝΕΕΓΥΛ Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022 έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και εισηγήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση ΕΝΕΕΓΥΛ στον Δήμο Ανατολικής Μάνης με έδρα την Πετρίνα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) Λακωνίας».

Σύμφωνα με τον Θ. Δαβάκη, «για το ίδιο θέμα, στις 12 Ιανουαρίου 2023 συναντήθηκα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή, για να της περιγράψω την αναγκαιότητα ίδρυσης Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου–Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) στη Λακωνία. Συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, Ευστρατία Λιακοπούλου, ο αναπληρωτής Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντώνης Κωνστάνταρος και η  προϊσταμένη του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), Φωτεινή Πατρικάκου. Παρών στη συνάντηση ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αλέξανδρος Κόπτσης και ο διευθυντής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου, Ιωάννης Μπουσδούνης. Αφού ανέλυσα το ζήτημα της ίδρυσης του συγκεκριμένου τύπου Γυμνασίου - Λυκείου, οι κυρίες Λιακοπούλου και Πατρικάκου παρουσίασαν στην υφυπουργό τα στοιχεία που έχουν συλλέξει σχετικά με τον εκτιμώμενο αριθμό μαθητών που προτίθενται να γραφτούν στο ΕΝΕΕΓΥΛ, αριθμό σαφώς μεγαλύτερο από αυτόν που απαιτεί ο νόμος.

Αναφέρθηκαν επίσης στις προπαρασκευαστικές ενέργειες με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, ο οποίος προτίθεται να παραχωρήσει δύο κτίρια, που πληρούν τις προδιαγραφές στέγασης του σχολείου.

Η Ζέτα Μακρή συνεχάρη τις δύο εκπαιδευτικούς και δεσμεύτηκε  για την ευτυχή κατάληξη του συγκεκριμένου αιτήματος μέχρι το ερχόμενο (τότε) καλοκαίρι, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί εκ μέρους των υπηρεσιών η σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με πρόσφατη επικοινωνία που είχα με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, η ίδρυση του ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατολικής Μάνης έχει αξιολογηθεί θετικά και αναμένεται σύντομα να εκδοθεί η απόφαση ίδρυσής του έτσι ώστε να λειτουργήσει κατά το σχολικό έτος 2023-2024».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti