Στη Λακωνία εντοπίστηκε επικίνδυνο έντομο καραντίνας

Σάββατο, 23 Σεπτέμβριος 2023 10:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στη Λακωνία εντοπίστηκε επικίνδυνο έντομο καραντίνας

Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας με την ονομασία «Spodoptera frugiperda» εντοπίστηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Αν. Αττικής, όπως επιβεβαίωσε το Μπενάκειο Φυτοποαθλογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ).

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο, το είδος του εντόμου ανήκει στην οικογένεια «Noctuidae» και είναι εξαιρετικά πολυφάγο και προκαλεί σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, φασολιών, γλυκοπατάτας, ντομάτας, κολοκυθιού, γλυκοπατάτας και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά. 

Το έντομο αποτελεί ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την ΕΕ και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης.

Όπως αναφέρει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), τα δείγματα του επιβλαβούς οργανισμού προέρχονται από συλλήψεις σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.

Για την πρόληψη της εισαγωγής, της εγκατάστασης και της διασποράς του Spodoptera frugiperda η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδικά μέτρα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1134.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση