Μπλόκο στην ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου: Συμβολικός αποκλεισμός από αγρότες

Διεκόπη η κυκλοφορία την Πέμπτη για 1 ώρα στο ύψος του κόμβου Δαφνίου (ΦΩΤΟ) - Σε συνέλευση στο Άστρος θα κριθεί για πιθανές καταλήψεις σε αυτοκινητόδρομο

Παρασκευή, 02 Φεβρουάριος 2024 13:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μπλόκο στην ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου: Συμβολικός αποκλεισμός από αγρότες

Την ώρα που οι αγροτικές κινητοποιήσεις πυκνώνουν σε όλη τη χώρα, κλιμακώνουν τον αγώνα τους και οι Λάκωνες αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι από την περασμένη Κυριακή (28/1) έχουν στήσει μπλόκο στο 17ο χλμ. της ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, στο ύψος του κόμβου Δαφνίου.

Το απόγεμα της Πέμπτης (1/2) και ώρα 5:00 μμ, μάλιστα, οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί προέβησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της ΕΟ με τρακτέρ για διάστημα μίας ώρας περίπου, σε εφαρμογή της συλλογικής απόφασης που έλαβαν οι διοικήσεις των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης. Οι Λάκωνες εκπρόσωποι του Πρωτογενούς Τομέα αξιώνουν γενναία μέτρα για την άμεση αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος και μια σειρά άλλων κυβερνητικών παρεμβάσεων για την ελάφρυνση και τη στήριξή τους.

 «Η κινητοποίηση με την κατάληψη του δρόμου θεωρώ ότι είχε επιτυχία, καθώς συμμετείχαν αρκετά μέλη μας και από τους τρεις δήμους που εδρεύουν οι αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι. Στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα», δήλωσε στον «ΛΤ» ο γραμματέας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) και εκπρόσωπος των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της Λακωνίας, Βασίλης Βρουλίτης.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο αποκλεισμός του δρόμου δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα, «καθώς υπήρχε συνεννόηση με την Αστυνομία», η οποία διοχέτευε την κίνηση μέσω παρακαμπτηρίων οδών και συγκεκριμένα στο επαρχιακό δίκτυο Ξηροκαμπίου-Ποταμιάς. Αν και ο αγροτοσυνδικαλιστής παραδέχτηκε ότι η εκτροπή του αυξημένου κυκλοφοριακό φόρτου της ΕΟ μέσω της περιοχής της Φάριδος, προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο εν λόγω οδικό τμήμα κατά μήκος των παρυφών του Ταϋγέτου. Πάντως, ο Β. Βρουλίτης σημείωσε ότι ανά διαστήματα άνοιγε και ο δρόμος στο σημείο του μπλόκου επί της ΕΟ για να διέλθουν ορισμένα οχήματα.

«Δεν είναι στόχος μας να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, ωστόσο υπάρχει και αυτή η μορφή πάλης, που θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματική. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε αντιπαράθεση με κανέναν», υπογράμμισε ο κ. Βρουλίτης.

Τα επόμενα βήματα
  Όσο για το μέλλον του λακωνικού μπλόκου, ο Β. Βρουλίτης επεσήμανε ότι -πιθανότατα- δεν θα υπάρξει κλείσιμο δρόμου την Παρασκευή (2/2) και το Σάββατο (3/2) και προσανατολισμός είναι για ενδεχόμενο παροδικού αποκλεισμού της ΕΟ την Κυριακή (4/2). Ωστόσο, όλα θα αποφασιστούν σε συλλογικό επίπεδο, από το τοπικό συντονιστικό όργανο, μετά από διαβούλευση. Ικανοποιημένος από την προσέλευση μελών των αγροτοκτηνοτροφικών στο μπλόκο, ο Β. Βρουλίτης τόνισε ότι «οι αγρότες συνάδελφοι πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διεκδικήσουμε εκπλήρωση των αιτημάτων μας».

Η συνέλευση του Άστρους
Όπως είπε ακόμα στον «ΛΤ» ο Β. Βρουλίτης, αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί στην Πελοπόννησο συνολικά 3  μπλόκα: Στη Λακωνία, τη Μεσσηνία και στην Αρκαδία. Εξάλλου, στο Άστρος Κυνουρίας, όπου οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους, την προσεχή Κυριακή (4/2) θα υπάρξει συγκέντρωση και γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, «για να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας», διεμήνυσε ο Β. Βρουλίτης. Το μέλος της ΟΑΣΠΠ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να αναβαθμιστούν και σε κεντρικό πελοποννησιακό επίπεδο, με τη δρομολόγηση μπλόκου και σε αυτοκινητόδρομο της Πελοποννήσου.

Το ψήφισμα στο λακωνικό μπλόκο
  Στη διάρκεια του αποκλεισμού στην ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου διαβάστηκε και ψήφισμα των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της Λακωνίας, οι οποίοι καλούν την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτά τα αιτήματά τους που είναι:

«-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από ακαρπία και καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και νόσους στην ελαιοκαλλιέργεια, στα εσπεριδοειδή, στην αμπελοκαλλιέργεια και σε άλλες καλλιέργειες που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

-Τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα αδιάθετα εσπεριδοειδή που κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα ή να δοθούν σε εξευτελιστικές τιμές.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

-Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.

-Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

-Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις “πύλες της κολάσεως” του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους.

-Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου.

-Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

-Άμεσα με ευθύνη του Κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.

-Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. -Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.

-Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλύουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti