Δημοτικός σύμβουλος ο μεγάλος αδικημένος: Η Μάνη «δείχνει» αλλαγή

Δημακόγιαννης: «Ως πότε θα παραμένει παρίας και απαξιωμένος από την Πολιτεία;» - Κενό του συστήματος η αναντιστοιχία αποζημιώσεων μεταξύ αιρετών

Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2024 07:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δημοτικός σύμβουλος ο μεγάλος αδικημένος: Η Μάνη «δείχνει» αλλαγή

Μια υφέρπουσα δυσαναλογία και ένα διαχρονικό παράδοξο της Αυτοδιοίκησης, που διέπει τη θητεία εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων στους οποίους δεν έχουν ανατεθεί περαιτέρω αξιώματα και καθήκοντα, αναδεικνύει μέσω του «ΛΤ» ο Γιώργος Π. Δημακόγιαννης, δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης. Σημειώνεται ότι ο έμπειρος και πολυπράγμων αυτοδιοικητικός έχει οριστεί και εκπρόσωπος της μειοψηφίας του ΔΣ Αν. Μάνης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου.

Αναφέρει αρχικά ο Γ. Δημακόγιαννης, με αφορμή και τη συμμετοχή του γενική συνέλευση της ΠΕΔ, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη (14/2) στην Τρίπολη: «Ως επανεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ανατ. Μάνης κρίνω σκόπιμο να επισημάνω δημόσια κάποιες θεμελιώδεις δυσαρμονίες, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων μας ως δημοτικών συμβούλων, αλλά και την άγνοια που υπάρχει αναφορικά με τα θεσμοθετημένα και τα τεκταινόμενα κυρίως στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, το πεδίο όπου εθήτευσα ως τώρα». Στόχος, όπως σημειώνει, είναι «βέβαια να υποστηριχθούν από το σύνολο των δημοτικών αρχών και των εκπροσώπων τους στα υπερκείμενα όργανα και να εισακουσθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Πολιτεία, έτσι ώστε να υπάρξουν άμεσα οι δέουσες διορθωτικές κινήσεις».

Παλεύει για προσφορά
με τη δική του… τσέπη ο σύμβουλος
Dimakogiannis airetoi apozimiwseisΕισερχόμενος στο προκείμενο, ο Γ. Δημακόγιαννης τονίζει: «Ένα από αυτά που συμβαίνουν αφορά τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, πλειοψηφίας και μειοψηφίας, που δεν κατέχουν κάποιο πρόσθετο αξίωμα το οποίο δικαιολογεί μηνιαία αντιμισθία, δηλαδή εν ενεργεία αντιδημάρχους, πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου, προέδρους και μέλη ΔΣ ίσως κάποιων επιτροπών».

Τι συμβαίνει με όλους τούς άλλους; Όπως εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος και εκδότης της «Αδούλωτης Μάνης», «ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκτελεί την αποστολή του, έχοντας στη διάθεσή του τον ανάλογο χρόνο, τις υπηρεσίες και τα μέσα υποστήριξης, καθώς και τους ανάλογους οικονομικούς πόρους, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη εκπλήρωση της λαϊκής εντολής.

Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος καλείται να έχει εποπτεία και γνώση για να επιτελέσει απρόσκοπτα και επαρκώς την αποστολή του στους καλλικρατικούς δήμους και, το κυριότερο, να παίρνει θέση και να αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν κάθε γωνιά της περιοχής του».

Επομένως, βάσει των παραπάνω, όπως παρατηρεί ο Γ. Δημακόγιαννης, «πρέπει -κυρίως στους περιφερειακούς δήμους- να κινείται σε μεγάλες αποστάσεις, να πραγματοποιεί συναντήσεις με ειδικούς, αλλά και τοπικούς παράγοντες, να ξοδεύει χρόνο και πόρους, χωρίς καμία οικονομική κάλυψη σε καιρούς κρίσης».

«Κάποια ψιχία»
μόνο για παρουσία στο ΔΣ
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Πολιτεία και το Υπουργείο Εσωτερικών στους ΟΤΑ έχει ρυθμίσει ως σήμερα την αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων ανάλογα με τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κάποια ψιχία για να ακριβολογούμε, μόνον για την συμμετοχή, τη φυσική παρουσία δηλαδή, τού δημοτικού συμβούλου στις δια ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου στην έδρα τού δήμου, ανάλογα μάλιστα και με τη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο κατοικίας του, λιγότερο ή πλέον των 10 χλμ.!

Και πέραν αυτών ουδέν! Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, οι δήμοι καλούνται να απασχολούν και υπαλλήλους, οι οποίοι πρέπει να καταγράφουν, ανά τετράμηνο, εξάμηνο ή έτος, παρουσίες και απουσίες σε κάθε συνεδρίαση, για να καταβάλουν, μετά πολλού κόπου και χρόνου, τα οφειλόμενα!»

«Άδικο, άνισο, παράλογο, προσβλητικό»
Και ενώ ο δημοτικός σύμβουλος καλείται να διαχειριστεί έναν μεγάλο όγκο υποχρεώσεων με ιδίους πόρους και μέσα, όπως ισχυρίζεται ο Γ. Δημακόγιαννης, την ίδια στιγμή «και για τον τελευταίο πρόεδρο τοπικής κοινότητας ακόμη και ελαχίστων κατοίκων (με διψήφιο αριθμό!), έχει θεσμοθετηθεί η πάγια μηνιαία αντιμισθία, περί τα 300 ευρώ ή και περισσότερα για τις μεγαλύτερες τοπικές κοινότητες». «Είναι άδικο, άνισο, παράλογο, προσβλητικό, για τον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο, τον εκλεγμένο με εκατοντάδες ή και χιλιάδες ψήφους, που αποφασίζει για όλο τον δήμο και όχι μόνο για το χωριό ή την κοινότητα της κατοικίας του, να μην έχει τουλάχιστον την ίδια πάγια μηνιαία αντιμισθία, για να διευκολυνθεί έστω και κατ’ ελάχιστο, και να επιτελέσει κατά το δυνατόν απρόσκοπτα την τόσο απαιτητική αποστολή του, για την οποία εξάλλου κρίνεται καθημερινά από τους συμπολίτες του», υπογραμμίζει.

Κατά τον ίδιο, «η οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού στους ΟΤΑ, είμαστε βέβαιοι, θα είναι ελάχιστη και όταν θεσμοθετηθεί δεν θα απαιτείται βεβαίως καμία απασχόληση υπαλλήλων για το “παρουσιολόγιο” και όλες τις ταλαιπωρίες που προαναφέραμε».

Το γάντι στο ΥΠΕΣ για άμεση ρύθμιση
με «ευθυγραμμισμένο» ΔΣ Αν. Μάνης
Όπως υπογραμμίζει ο Γ. Δημακόγιαννης, «σκοπός αυτής της ρύθμισης θα είναι ο εξορθολογισμός και η ενιαία και δικαιότερη αντιμετώπιση ενός χρόνιου ζητήματος των αιρετών.

Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών, στην απαρχή της νέας απαιτητικής πενταετούς αυτοδιοικητικής θητείας 2024-2028, να προχωρήσει άμεσα στην ρύθμιση αυτή και κατ’ επέκταση να πιστωθεί την διόρθωση μιας κατάφωρης αδικίας που φτάνει πια στα όρια της απαξίωσης του συνόλου των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων όλης της χώρας».

Καταλήγοντας, ο Γ. Δημακόγιαννης αποκαλύπτει ότι «ο ημέτερος Δήμος Ανατολικής Μάνης, με ομόφωνη απόφασή του, δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα που διατυπώνεται στην πρόταση αυτή».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti