«Φούντωσε» η απροσεξία ή αγνοείται ο κοινός νους;

Με αφορμή (εκ νέου) φωτιά σε κάδο στη Σπάρτη

Πέμπτη, 22 Φεβρουάριος 2024 13:47 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Φούντωσε» η απροσεξία ή αγνοείται ο κοινός νους;

Για πολλοστή φορά εκδηλώνεται πυρκαγιά σε κάδο απορριμμάτων σε γειτονιά της Σπάρτης, με… επινόηση και μέριμνα πολιτών, όπως έχει καταγράψει στο παρελθόν το ρεπορτάζ του «ΛΤ». Αυτή τη φορά ήταν το βράδυ της Τετάρτης (21/2), όταν άγνωστο άτομο απέρριψε ποσότητα στάχτης -πιθανότατα από τζάκι- και μάλιστα εντός πλαστικού(!) κάδου που βρίσκεται σε νησίδα στη συμβολή των οδών Όθωνος Αμαλίας και Αγησιλάου. Οι φλόγες δεν άργησαν να ξεπηδήσουν από το εσωτερικό και να σημάνουν συναγερμό. Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, που μετέβη στο σημείο με ένα όχημα και κατέσβησε τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις, ενώ ο κάδος υπέστη προφανώς ζημιά.

Και ερχόμαστε στην ουσία του θέματος, το οποίο έχει να κάνει με την επανάληψη του φαινομένου, που σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, αλλά η εμπέδωση μιας εσφαλμένης νοοτροπίας και στάσης. Ο εν λόγω -αλλά και ο εκάστοτε- υπαίτιος εμπρησμού εξ αμελείας(;), όχι μόνο προκαλεί αναστάτωση σε περιοίκους, κινητοποιεί την Πυροσβεστική για ασήμαντο αφορμή, προκαλεί φθορά σε δημόσια περιουσία, αλλά θέτει σε εν δυνάμει κίνδυνο και την ασφάλεια των εργαζομένων καθαριότητας.

Δεν θα μπορούσε να μη θίξει το θέμα και να απευθύνει συστάσεις ο -πανταχού παρών-  αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Γιαννόπουλος, τονίζοντας σχετικά: «Κάποιος έριξε τη στάχτη μέσα σε χαρτόκουτο. Ευτυχώς για λίγο να φορτωθεί στο απορριμματοφόρο μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Προσοχή. Θα μπορούσαν να είναι οι δικοί σας άνθρωποι».

Και να ‘ταν μόνο ο «Μακαρούνας» που επιχειρεί να νουθετήσει για τα αυτονόητα; Και στο παρελθόν ο Δ. Σπάρτης έχει συμβουλεύσει: «Παρακαλούνται οι κάτοικοι που χρησιμοποιούν για θερμαντικά σώματα, τζάκια και ξυλόσομπες να μην πετούν στάχτες στους κάδους απορριμμάτων, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στους κάδους, στον μηχανικό εξοπλισμό αποκομιδής απορριμμάτων, στις εγκαταστάσεις που καταλήγουν τα μεταφερόμενα υλικά αλλά και κίνδυνος επιβάρυνσης της υγείας».

Η ρίζα έγκειται στην απουσία απλής λογικής ή στον «ωχαδερφισμό» που καλύπτεται υπό τον μανδύα της απροσεξίας;

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti