Κυλάει το νερό για τα «βαλτωμένα» σχολεία της Σπάρτης!

Έτοιμες οι μελέτες για 6ο Δημοτικό-7ο Νηπιαγωγείο - Πώς θα κατασκευαστούν - Επιτροπή Κατοίκων στον «ΛΤ»: «Απόλυτη δικαίωση του αγώνα μας»

Σάββατο, 02 Μάρτιος 2024 08:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κυλάει το νερό για τα «βαλτωμένα» σχολεία της Σπάρτης!

Καθοριστικό βήμα για την κατασκευή τού -εδώ και δεκαετίες επιδιωκόμενου- συγκροτήματος του 6ου Δημοτικού Σχολείου-7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης, έγινε γνωστό την Παρασκευή (1/3). Συγκεκριμένα, εκπονήθηκαν και παραδόθηκαν από τον ανάδοχο στην ΠΕ Λακωνίας προς έγκριση, οι οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική και μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων), για την ανέγερση των μονάδων εντός οικοπέδου, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως χώρος δημοτικού σχολείου με Προεδρικό Διάταγμα στις 12.6/10.07.2008. Η τοποθεσία βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο 175, εντός σχεδίου πόλεως του Δ. Σπάρτης.

Η κατασκευή των αυτοτελών κτιρίων προβλέπει τη στέγαση του (νέου) 6ου Δημοτικού και του 7ου Νηπιαγωγείου, «έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες σε αίθουσες και εξοπλισμό, για να ανταποκριθούν στον εκπαιδευτικό προορισμό τους, παρέχοντας στους μαθητές σύγχρονες, ασφαλείς και άνετες κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό», επισημαίνει η ΠΕ Λακωνίας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του νοτιοανατολικού τμήματος της πόλης που αναπτύσσεται οικιστικά με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις ομολογουμένως εντυπωσιακές μελέτες-μακέτες, το οικόπεδο όπου θα υλοποιηθεί το έργο, θα  διαχωριστεί σε δύο τμήματα, στα οποία προβλέπεται να ανεγερθούν το δημοτικό και το νηπιαγωγείο, με τη λειτουργική αυτοτέλεια που επιβάλλεται από τις προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας. Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου ανέρχεται σε 4.751,62 τμ.

Η «ακτινογραφία» των εγκαταστάσεων
Για τη δυναμικότητα του δημοτικού σχολείου ελήφθησαν υπόψη οι προδιαγραφές του υπουργείου για 6θέσιο σχολείο με 1 τμήμα ανά τάξη και 25 μαθητές ανά αίθουσα (σύνολο 150 μαθητές). Για τη δυναμικότητα του νηπιαγωγείου, ελήφθησαν υπόψη οι προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας για ολοήμερο νηπιαγωγείο δυναμικότητας 50 νηπίων με 2 αίθουσες εργασίας και 25 νήπια ανά αίθουσα.

Με βάση το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, το δημοτικό σχολείο θα στεγάζει ανά όροφο τις εξής χρήσεις:
- Υπόγειο: ανελκυστήρας, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα, διάδρομος, κλιμακοστάσιο, γενική αποθήκη, λεβητοστάσιο, αποθήκη καυσίμων, γενικό αρχείο.
- Ισόγειο: είσοδος, χώρος φύλακα, ανελκυστήρας, διάδρομος, κλιμακοστάσια, wc κοριτσιών, wc αγοριών, wc ΑΜΕΑ, εργαστήριο ξένων γλωσσών, αίθουσα διδασκαλίας, χώρος αναμονής, αποθήκη σχολικών βιβλίων, γραμματεία, γραφείο  δασκάλων, γραφείο διευθυντή, ιατρείο-αναρρωτήριο, δύο μικρά γραφεία, wc δασκάλων, γραφείο συλλόγου, κυλικείο με αποθήκη, κουζίνα με αποθήκη, τραπεζαρία, αποθήκη οργάνων, υπόστεγος χώρος, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος σκηνής, αποδυτήρια αγοριών – κοριτσιών, αποθήκες.
- α΄ όροφος: ανελκυστήρας, διάδρομος, κλιμακοστάσια, 5 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Φ/Χ, εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, wc ορόφου αγοριών – κοριτσιών.

Το κτίριο του νηπιαγωγείου θα περιλαμβάνει σε ισόγειους χώρους τις εξής χρήσεις: είσοδος, αναμονή, διάδρομος, wc νηπίων, wc ενηλίκων, wc ΑΜΕΑ, 2 αίθουσες εργασίας, υπόστεγος χώρος, χώρος ανάπαυσης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφείο νηπιαγωγών, γενική αποθήκη υλικού, κουζίνα με αποθήκη, τραπεζαρία, λεβητοστάσιο, αποθήκη καυσίμων.
  Στον περιβάλλοντα χώρο τα καθοριστικά στοιχεία για την διάρθρωσή του είναι η διαμόρφωση των αυλών, οι περιμετρικοί πεζόδρομοι, οι χώροι πρασίνου και οι χώροι καθιστικών. Περιλαμβάνονται, επίσης, χώρος αθλοπαιδιών με γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, και βρύσες, ζώνες φύτευσης, καθιστικά, εξωτερικές θέσεις στάθμευσης. Στο νηπιαγωγείο προβλέπεται, επίσης, η χρήση της βορεινής αυλής για τις δραστηριότητες φύτευσης λαχανόκηπου, τις κατάλληλες σε θερμοκρασία ημέρες του φθινοπώρου και της άνοιξης. Οι πλακοστρωμένες επιφάνειες περιλαμβάνουν πεζοδρόμια, διαδρόμους, ράμπες, σκάλες, αυλές
διαλείμματος που καλύπτουν τις αναγκαίες πορείες από και προς τα κτίρια και τις εισόδους – εξόδους, αλλά και τις αναγκαίες διαμορφώσεις περιμετρικά των κτιρίων για λόγους μόνωσης.

Βιοκλιματικό «αποτύπωμα»
Ως προς τις απαιτήσεις του βιοκλιματικού χαρακτήρα του σχολικού συγκροτήματος, ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει: α) ανάπτυγμα του κτιριακού κελύφους προς ανατολάς και νότο, β) προστασία των κύριων χώρων και των εισόδων από τον βορρά, γ) δημιουργία κεντρικού αύλειου χώρου στον νότο, δ) πρόβλεψη κατασκευής στεγάστρων ικανού μεγέθους για τον έλεγχο της σκίασης στις υπαίθριες δραστηριότητες των παιδιών, ε) ισχυρή θερμομόνωση περιβλήματος χωρίς θερμογέφυρες, στ) εξασφάλιση φυσικού αερισμού – φωτισμού σε κύριους και βοηθητικούς χώρους, ζ) ύπαρξη αποτελεσματικής ηλιοπροστασίας στα ανατολικά και νότια ανοίγματα, η) ομαδοποίηση των χώρων με κριτήριο τη διαμόρφωση ζωνών ανάσχεσης, θ) χρήση φυτεμένων δωμάτων για την δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος.

Βερούτης: «Με σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό»
Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θοδωρής Βερούτης, έχοντας μια πρώτη άποψη της μελέτης, στάθηκε στο γεγονός του βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιριακού συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό όταν σχεδιάζουμε κτίρια δημοσίου χαρακτήρα, πλέον των σύγχρονων απαιτήσεων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, να πληρούνται και οι προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τον βέλτιστο ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων, με την εφαρμογή των γενικών και ειδικών αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στη μελέτη που έχουμε πλέον στα χέρια μας, πέραν των ενεργητικών δράσεων που επιτυγχάνονται με τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ακολουθήθηκαν και βασικές αρχές αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με κύριο στόχο την κατασκευή κτιριακών κελυφών με συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης και με τη ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Τα σχολεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής, δεν εξυπηρετούν απλώς τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά επηρεάζουν θετικά την ψυχοσύνθεση των παιδιών και των δασκάλων τους».

Εκκίνηση το ‘86, σταθμός το ‘94,
«καρατόμηση» το ‘13 και ακόμα… εκτός προορισμού
Το λιμνάζον εδώ και σχεδόν 40 χρόνια έργο του 6ου Δημοτικού Σπάρτης, για το οποίο έχει δώσει μάχες η δυναμική Επιτροπή Κατοίκων Ν. Κόσμου-Ψυχικού, εκκρεμεί ως διεκδίκηση από το μακρινό 1986. Η ίδρυση του σχολείου υπήρξε το 1994, ενώ το οικόπεδο αγοράστηκε το 2008. Λίγα χρόνια μετά, υπήρξε άλλη περιπέτεια με κατάργηση του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου το 2013, έξι μόλις μήνες μετά την ένταξή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ευτυχώς, μετά από μάχη της Επιτροπής, το αίτημα εισακούστηκε από τους αρμόδιους φορείς και το σχολείο ιδρύθηκε εκ νέου, έναν χρόνο αργότερα (το 2014), όμως τα τελευταία χρόνια διάφορες καθυστερήσεις έχουν μπλοκάρει την πρόοδό του.

Από τις τελευταίες εξελίξεις ήταν αυτή τον Μάιο του 2023, όταν η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου προέβη στην έγκριση του πρακτικού 3 «κατακύρωσης σύμβασης στον οικονομικό φορέα», στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού διαγωνισμού -μέσω του ΕΣΗΔΗΣ- για την ανάθεση της μελέτης προϋπολογισμού 499.163,27 ευρώ που αφορά στην κατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου και του 7ου Νηπιαγωγείου. Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο τέως περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκπόνηση της μελέτης.

Παρά τα διαρκή αιτήματα και πιέσεις κατοίκων και φορέων, οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί σε βάθος 30ετίας περιορίζονται σε θεωρητικό επίπεδο, που κυμαίνονται από γραφειοκρατικές διαδικασίες έως αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, δίχως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι δε ανατροπές και «παλινδρομήσεις» επί του θέματος έχουν αγγίξει τα όρια της γραφικότητας, ταλαιπωρώντας την κοινότητα, ενώ ο τόπος στερείται μια εκπαιδευτική υποδομή που έπρεπε να διαθέτει εδώ και χρόνια.

Πλέον, ενώ ο διάλογος έχει… εξαντληθεί και κάμποσο μελάνι έχει χυθεί σε έγγραφα και Τύπο, όλοι ευελπιστούν ότι οι μελέτες θα αποτελέσουν το έρεισμα για να «ξεκλειδώσει» επιτέλους το 6ο Δημοτικό-7ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», αν όλα κυλήσουν ομαλά, υπάρχει περιθώριο για είσοδο του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το επόμενο διάστημα, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για ακόμα θετικότερα νέα προσεχώς.

Επιτροπή Κατοίκων στον «ΛΤ»:
«Απερίγραπτος ενθουσιασμός,
πιστεύουμε ότι το έργο θα ενταχθεί άμεσα»
Σε δήλωσή της στον «ΛΤ», η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων Ν. Κόσμου-Ψυχικού Σπάρτης εκφράζει «τον απερίγραπτο ενθουσιασμό της για την ολοκλήρωση και παράδοση των οριστικών μελετών ανέγερσης του 6ου Δημοτικού Σχολείου-7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης».

Όπως επισημαίνει, «οι εντυπώσεις από την πρώτη προσέγγιση των μελετών είναι άριστες, αφού όλα δείχνουν ότι, έχει γίνει μια εξαιρετική, καθ’ όλα, μελέτη, από την Τεχνική Εταιρεία Μελετών “ΗΛΙΔΑ”, που θα δώσει στη Σπάρτη ένα νέο, πρότυπο, σύγχρονο και ασφαλές διδακτήριο, το οποίο θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής του τόπου μας και θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες μιας μεγάλης και αναπτυσσόμενης συνοικίας της πόλης, που στερούνταν σχολικής μονάδας».

Ως Επιτροπή των Κατοίκων Νέου Κόσμου-Ψυχικού Σπάρτης, «θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ως απόλυτη δικαίωση του πολύχρονου και σθεναρού αγώνα μας για την υλοποίηση του εν λόγω Σχολείου- Νηπιαγωγείου (1986-2024), πράγμα που σηματοδοτεί έντονα πως όταν μια κοινωνία ενδιαφέρεται ενεργά για τα πραγματικά προβλήματά της και αγωνίζεται, αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθεί».

Η Επιτροπή εκφράζει «τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μας, προς τον τέως περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Π. Νίκα και προς τον αντιπεριφερειάρχη  Λακωνίας, κ. Θ. Βερούτη, οι οποίοι με σοβαρότητα, γνώση αυτοδιοικητική και ευθύνη αγκάλιασαν και υποστήριξαν την ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου-7ου Νηπιαγωγείου, καταλήγοντας, με τη συνεργασία των κατοίκων, στο σημερινό θετικότατο αποτέλεσμα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιστεύουμε ακράδαντα, επειδή γνωρίζουμε πως υπάρχει εκφρασμένη η πολιτική βούληση από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δ. Πτωχό και τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θ. Βερούτη, ότι το έργο θα ενταχθεί, άμεσα, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε, το συντομότερο δυνατόν, η Σπάρτη και η περιοχή Νέου Κόσμου-Ψυχικού να αποκτήσουν, επιτέλους, αυτό το διδακτήριο στολίδι, που προδιαγράφουν οι μελέτες».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti