Επιχείρηση-οξυγόνο για το Νοσοκομείο Σπάρτης

Την «ακτινογραφία» της μονάδας ανέλυσε στο ΔΣ Σπάρτης η Εύη Παπαγεωργίου - Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για πλήρωση κενών σε Παθολογική και άλλα τμήματα

Τρίτη, 02 Απρίλιος 2024 00:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιχείρηση-οξυγόνο για το Νοσοκομείο Σπάρτης

Συντεταγμένη προσπάθεια και ενέργειες με τη συνδρομή όλων των φορέων της Λακωνίας, είναι το αντίδοτο στα προβλήματα υποστελέχωσης και τις αρρυθμίες που καταγράφονται στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σπάρτης. Σε μια προσπάθεια ευρύτερης αφύπνισης και κινητοποίησης αρμοδίων υπηρεσιών για άμεση ενίσχυση της μεγαλύτερης μονάδας του νομού, την προηγούμενη εβδομάδα συγκλήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης.

Σε αυτή παρέστη και η διοικήτρια του ΓΝ Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου, για την οποία ο δήμαρχος Μιχάλης Βακαλόπουλος ανέφερε: «Θέλω να την ευχαριστήσω που βρίσκεται εδώ για να διευκολύνει τη συζήτηση και να μας διαφωτίσει σε πράγματα που έχουμε ανάγκη να μάθουμε». Επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, ξεκίνησα τη στενή συνεργασία με τη διοίκηση του ΓΝ Λακωνίας, έχοντας σειρά συναντήσεων με τον φορέα “Πρωτοβουλία για την Υγεία” του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, όσο και με τη διοικήτρια, δηλώνοντας ότι θα είμαστε σταθερά δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν τόσο για το υπάρχον νοσοκομείο, όσο και για το νέο νοσοκομείο».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, η Εύη Παπαγεωργίου, αφού επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον και τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής, υπενθύμισε ότι είναι η δεύτερη φορά που παρίσταται σε συνεδρίαση του ΔΣ, ύστερα από το 2015, όταν και πάλι την τοπική κοινωνία απασχολούσαν οι ελλείψεις στην Παθολογική Κλινική. «Εννέα χρόνια μετά επανερχόμαστε στον ίδιο χώρο για το ίδιο θέμα. Και τότε χρειάστηκε περίπου 1-1,5 χρόνος για να βρεθεί λύση», είπε.

Με τη γλώσσα των αριθμών
Η Εύη Παπαγεωργίου προέβη σε μια ενδελεχή παρουσίαση των αριθμών συμβάντων και νοσηλείας ασθενών που επιφορτίζεται σε ετήσια βάση το Νοσοκομείο Σπάρτης, το οποίο αποτυπώνει μια «μεγάλη λειτουργία», όπως είπε.

Μερικά στατιστικά, όπως τα παρέθεσε η διοικήτρια είναι:
- Το 2023 το Νοσοκομείο Σπάρτης νοσήλευσε 9.881 πολίτες σε όλες τις κλινικές και τμήματα με 35.000 ημέρες περίπου νοσηλείας.
- Το 2023 υπήρξαν 2.816 χειρουργικές επεμβάσεις. «Με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο χειρουργικό και αναισθησιολογικό τμήμα, μπορώ να πω ότι αυξήσαμε τις τακτικές και έκτακτες επεμβάσεις», παρατήρησε.
- Το ίδιο διάστημα στα εξωτερικά ιατρεία (παθολογικός-χειρουργικός-εργαστηριακός τομέας) εκτελέστηκαν 35.474 ραντεβού.
- Το 2023 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (παθολογικό-χειρουργικό) συνολικά διεκπεραιώθηκαν 19.182 περιστατικά.

«Φράσεις όπως αναστολή λειτουργίας
δεν ταιριάζουν με τα στοιχεία»
«Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι το νοσοκομείο και το έργο που επιτελείται και οφείλεται σε όλους τους εργαζομένους», εξήγησε η κ. Παπαγεωργίου. «Άρα φράσεις όπως “αναστολή λειτουργίας”, δεν ταιριάζουν με τα στοιχεία. Εμείς δεν έχουμε διακόψει τίποτα από τις υπηρεσίες μας». Παραδέχτηκε επιβεβαιώνοντας πλήρως και πρόσφατο δημοσίευμα του «ΛΤ», ότι «8 ημέρες τον μήνα δεν υπάρχει εφημέρευση της Παθολογικής, όμως ούτε διώχνουμε τους ασθενείς, ούτε κλείνουμε την Κλινική. Έχει ασθενείς κι έχει εσωτερική κάλυψη από τον έναν εκ των δύο παθολόγων που υπηρετούν. Και προς αποφυγή παρερμηνειών, θέλω να πω τι σημαίνει αδυναμία εφημεριακής κάλυψης. Σημαίνει ότι εκείνες τις 8 ημέρες του μήνα, δεν κάνουμε εισαγωγή περιστατικών στην Παθολογική. Αυτές τις ημέρες, το ΤΕΠ είναι στελεχωμένο με ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι υποδέχονται τα περιστατικά, κάνουν τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο και την απαραίτητη εξέταση κι εφόσον χρήζουν νοσηλείας, έρχονται σε επαφή με όμορες μονάδες και τότε διακομίζονται. Κανένα νοσοκομείο ή ΚΥ της Λακωνίας δεν διώχνει ανεξέταστο περιστατικό, να πάει σε άλλο νομό. Αντίστοιχα, αυτές τις 8 ημέρες είναι ενημερωμένο το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου και οι όμορες μονάδες που δέχονται τα περιστατικά, ενώ η ΝΜ Μολάων συνεπικουρεί, μη διακομίζοντας περιστατικά από τη νότια Λακωνία, εφημερεύοντας με παθολόγους για το νότιο κομμάτι. Όλοι οι φορείς λειτουργούμε συνδυαστικά, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών».
 
Δεδομένο το πρόβλημα στην Παθολογική
και αξιοποίηση κάθε «παραθύρου»
Για το σημερινό καθεστώς και τις ενέργειες που έχουν γίνει, η Εύη Παπαγεωργίου αναγνώρισε: «Όπως έγραψε και ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Παθολογική Κλινική. Από τους 5 γιατρούς που υπηρετούσαν, το 2023 παραιτήθηκαν 3 γιατροί μας και μείναμε με 2 παθολόγους». Επεσήμανε δε, ότι «οι προσπάθειες στελέχωσης έχουν ξεκινήσει από το 2020. Με επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις η ΝΜ Σπάρτης προκηρύσσει διαρκώς θέσεις σε ανώτερο βαθμό (Επιμελητή Α΄-Β΄ ή Διευθυντή)». Ενημέρωσε ότι στην τελευταία προκήρυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπεται θέση Διευθυντή Παθολογίας. «Από την προκήρυξη του Δεκεμβρίου 2023, έχουμε τη συμπλήρωση 1 εκ των 2 θέσεων μόνιμου Επιμελητή Β΄, που θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο. Λόγω του ότι βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου, θα παρουσιαστεί στις 25 Μαΐου 2024». Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η διαδικασία για θέση Διευθυντή, που ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη (2/4), ενώ αναμένεται η προκήρυξη θέσης Συντονιστή Διευθυντή. «Είναι η ανώτερη βαθμίδα στο ΕΣΥ, που είναι ελκυστική και πιστεύουμε ότι κι εκεί θα έχουμε συμπλήρωση της θέσης».

Αντίστοιχα, όπως είπε η Εύη Παπαγεωργίου, έχει ζητηθεί από τον Ιανουάριο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η συνεργασία για διάθεση 2 στρατιωτικών ιατρών από το ΚΕΕΜ στη ΝΜ Σπάρτης. «Υπάρχει ήδη χειρουργός από το ΚΕΕΜ που κάνει εφημερίες».

Στην ίδια κατεύθυνση έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για συνεργασία με ιδιώτες παθολόγους είτε μόνο για εφημεριακή κάλυψη, είτε μέσω ετήσιας σύμβασης για πρωινό ωράριο και κάποιες εφημερίες. «Δεν έχουν ευοδωθεί, με εξαίρεση κάποιο διάστημα που είχαμε συνεργασία με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου».

Σε επίπεδο συμβασιούχων ιατρών, όπως είπε, «υπάρχει εγκεκριμένη θέση από το υπουργείο, που είναι αναρτημένη, χωρίς όμως ενδιαφέρον», ενώ «οι μετακινήσεις από όμορες μονάδες δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, αντίθετα έχουν προκαλέσει αναστάτωση με ανακοινώσεις γιατρών». Υπογράμμισε ότι «έχουμε προσπαθήσει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που θα δοθεί λύση στην Παθολογική Κλινική». Εστίασε δε, ότι «δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια, γιατί η Παθολογική διαθέτει 6 οργανικές θέσεις. Το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, εξάλλου, προβλέπει πολύ περισσότερες θέσεις Παθολογικής για τη νέα μονάδα και το 2026 πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Papagewrgiou DS Sparths 2

Διαχειρίσιμη η εικόνα
σε άλλα τμήματα
Η Εύη Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και σε προηγούμενες αναφορές κενών στην Καρδιολογική Κλινική της ΝΜ Σπάρτης, «όπου υπήρξε επίσης μία δύσκολη περίοδος», που πλέον ξεπεράστηκε και καλύπτονται πλήρως το πρωινό καθεστώς και οι εφημερίες. Για το Καρδιολογικό υπάρχει προκήρυξη Επιμελητή Β΄, «που περιμένουμε να καλυφθεί», ενώ υπάρχει «και ιδιώτης που συμμετέχει σε εφημερίες».

Δυσλειτουργίες εμφανίστηκαν στο παρελθόν και στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, όπου επίσης υπάρχουν προκηρύξεις για κάλυψη έως και 4 θέσεων.

Η επικεφαλής του ΓΝ Λακωνίας γνωστοποίησε ότι στη ΝΜ Σπάρτης υπάρχει λίστα αναμονής 130 χειρουργήσιμων περιστατικών, «που είναι πολύ μικρό ως νούμερο» και «δείχνει τη μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων».

«Ζητήματα αντιμετωπίζουμε και στη στελέχωση του Ακτινολογικού Τμήματος», είπε η Ευ. Παπαγεωργίου, αλλά «έχουμε βρει λύσεις», που θα υλοποιηθούν μέσω απασχόλησης με «μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών», με προσδοκώμενη απασχόληση έως και 4 γιατρών. «Σε ελάχιστες εφημερίες θα χρειαστεί η συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας κι ελπίζουμε καθόλου στο μέλλον».

Τέλος, «ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Όλα τα χρόνια η ΝΜ Σπάρτης στηριζόταν στη συμμετοχή των ΚΥ, όπου γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων συμμετέχουν στις εφημερίες. Συνεχίζουμε τη συνεργασία με αυτούς, αλλά παράλληλα έχουμε προκηρύξει με το υπουργείο 2 μόνιμες θέσεις γιατρών για το ΤΕΠ. Θα ξέρουμε τι θα γίνει μετά τις 2 Απριλίου κι ελπίζουμε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την κ. Παπαγεωργίου, «από τις συνολικά 69 θέσεις οργανικών ιατρών στη ΝΜ Σπάρτης, σήμερα υπηρετούν 43 γιατροί, άρα έχουμε έλλειμμα. Έχουμε 32 μόνιμους ιατρούς και 11 επικουρικούς». Τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε πάρει μέρος και στις 7 προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας με έγκριση συνολικά 47 μόνιμων γιατρών». Παράλληλα, έχουν συνταξιοδοτηθεί 8 γιατροί, ενώ έχουν αποχωρήσει και 14 επιστήμονες από το ΕΣΥ. Επιπλέον, έχει λήξει η θητεία 4 γιατρών που δεν επιθυμούσαν ανανέωση. «Ελπίζουμε το πρόσημο αποχωρήσεων-ελεύσεων στο τέλος της χρονιάς να είναι θετικό».

«Εντός του 2026 το νέο νοσοκομείο,
μεγάλο στοίχημα η στελέχωσή του»
Η διοικήτρια αναφέρθηκε και στην πρόοδο του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης. «Έχει ήδη αναπτυχθεί το νέο εργοτάξιο. Αναμένεται το 2026 να παραδοθεί ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, το οποίο όχι μόνο κτιριακά, αλλά και σε θέμα εξοπλισμού, θα είναι ένα από τα καλύτερα στη χώρα μας. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι η στελέχωσή του», είπε με νόημα η Εύη Παπαγεωργίου.

Μήνυμα συσπείρωσης
από σύσσωμη την αντιπολίτευση
Ακολούθως, τέθηκαν παρατηρήσεις και ερωτήσεις από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, όπου απ’ όλες τις πλευρές αναγνωρίστηκε η υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλεται από τη διοίκηση και το έμψυχο δυναμικό του νοσοκομείου για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών υπό τις παρούσες συνθήκες. Η Δημοτική Αρχή και τα αντιπολιτευτικά σχήματα Τζανετέα, Βαλιώτη, Κανελλοπούλου και Αρφάνη επικρότησαν τις προσπάθειες της διοίκησης και στάθηκαν σε αδρές γραμμές στην αναγκαιότητα πιέσεων για άμεση στελέχωση τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον του φορέα.

Σε επόμενο δημοσίευμα του «ΛΤ» θα διαβάσετε χαρακτηριστικές δηλώσεις από τη σταχυολόγηση των τοποθετήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti