Οριστικό με τη «βούλα» ΣτΕ: Συνώνυμα Ελιά Καλαμάτας - Καλαμών

Δικαιώθηκε μετά από 6 χρόνια ο αγώνας παραγωγών και φορέων - Νίκη για το προϊόν η απόφαση, υποστηρίζει το Επιμελητήριο Λακωνίας

Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2024 07:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οριστικό με τη «βούλα» ΣτΕ: Συνώνυμα Ελιά Καλαμάτας - Καλαμών

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά έξι χρόνια κράτησε η δικαστική διαμάχη για την επιτραπέζια Ελιά Καλαμών, σχηματικά, μεταξύ των Μεσσήνιων και των υπόλοιπων ανά την Ελλάδα παραγωγών, όμως πλέον έφτασε στο τέλος της.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με απόφασή του, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και έκρινε πλέον οριστικά, ότι «η ονομασία “Kalamata Olives” (Ελιά Καλαμάτας), νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “Καλαμών”». Επί της ουσίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε και με τη βούλα τις αποφάσεις των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και Γεωργαντά (επί διακυβέρνησης ΝΔ).

 Με αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος και πρόεδρο την Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την Κωνσταντίνα Κονιδιτσώτου, το ΣτΕ δικαίωσε το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς «Καλαμών/Κalamata» και το σύνολο των μεταποιητικών - τυποποιητικών- εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, που εξάγουν με την ονομασία «Κalamata Olives».

Επιμελητήριο Λακωνίας:
«Δίκαιη απόφαση που διασφαλίζει τις εξαγωγές»
«Ιστορική νίκη για το εθνικό προϊόν μας, την Ελιά Καλαμών, τους ελαιοπαραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας», χαρακτηρίζει το Επιμελητήριο Λακωνίας την απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα, κάνει λόγο για «απόφαση δίκαιη που διασφαλίζει τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας/Kalamata, κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση Γεωργαντά που εκδόθηκε μετά από την κοινού αίτηση των Επιμελητηρίων Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας, με την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και την ΠΕΜΕΤΕ, νόμιμα καταχώρισε την ονομασία “Kalamata”, ως συνώνυμο της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών».

Το Επιμελητήριο Λακωνίας τονίζει πως μαζί με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας, από το 2020 ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με τις εθνικές οργανώσεις, παραγωγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ελιάς Καλαμών, «με σκοπό την ανεύρεση λύσης στην προώθηση του προϊόντος στο εξωτερικό και με συνεχείς προσπάθειες ένταξης στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό τη θωράκιση του προϊόντος και την ομαλή εξαγωγή του».

«Μελανό σημείο η απουσία εκπροσώπων
της Μεσσηνίας από συνάντηση στο Γύθειο
Συνεχίζοντας, το Επιμελητήριο Λακωνίας περιγράφει ότι, «σε όλες τις εκδηλώσεις για το θέμα προσκαλούνταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και πραγματοποιούνταν ανοιχτές συζητήσεις, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, αλλά αντιθέτως, είχε τεθεί ως στρατηγική η προστασία του προϊόντος και αναζητείτο κοινή δράση και εθνικό σχέδιο προώθησής του. Στη βάση αυτή μελανό σημείο ήταν η απουσία συμμετοχής εκπροσώπων της Μεσσηνίας, οι οποίοι δεν προσήλθαν σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο στις 12/11/2022, ώστε να λυθεί από κοινού το φλέγον ζήτημα της προώθησης ενός εθνικού προϊόντος».

«Να αναγνωριστεί η Καλαμών
ως εθνικό προϊόν»
Ο λακωνικός φορέας υπογραμμίζει δε, ότι «τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν την προσπάθεια και τον συντονισμό για την προώθηση της Ελιάς Καλαμών και τη δημιουργία βάσης στήριξης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την αναγνώρισή του ως εθνικού προϊόντος και τη συλλογική στήριξή του ως τέτοιου».

Ευχαριστίες σε Αποστόλου,
Γεωργαντά, νομικούς και φορείς
Τέλος, το Επιμελητήριο Λακωνίας ευχαριστεί θερμά «τον πρ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, για την πρώτη απόφαση ένταξης της ονομασίας Kalamata ως συνώνυμο της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών και τον πρ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, για την άμεση και δίκαιη λύση που έδωσε -μετά την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου από το ΣτΕ- με τη νέα τεκμηριωμένη απόφασή του, τη δικηγόρο Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου, για τη νομική εκπροσώπησή μας στο ΣτΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ευρώτα, Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας, τους φορείς και τις εξαγωγικές εταιρείες που στήριξαν την προσπάθεια».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti