Εργολάβος Παλαιολόγου-Δ. Σπάρτης: Σημειώσατε 1

 Δικαιώθηκε η προσφυγή του στο Τεχνικό Συμβούλιο και συνεχίζει τις εργασίες ανάπλασης - Κατέπεσε η διαταγή έξωσης

Δευτέρα, 19 Φεβρουάριος 2024 14:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εργολάβος Παλαιολόγου-Δ. Σπάρτης: Σημειώσατε 1

Χρειάστηκε να περάσει περίπου ένας μήνας, για να δημοσιοποιηθεί το πρακτικό του Τεχνικού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αναφορικά με την ένσταση της αναδόχου εταιρείας του έργου ανάπλασης της Λεωφ. Κ. Παλαιολόγου εναντίον της απόφασης του Δ. Σπάρτης για έξωση του εργολάβου. Συνοπτικά, η ετυμηγορία τού Συμβουλίου δίνει το «πράσινο φως» στον εργολάβο να συνεχίσει κανονικά στο εργοτάξιο, καθώς δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του εγκαλούντος Δ. Σπάρτης.

Πιο λεπτομερώς, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων στην Τρίπολη, το πρώτο θέμα αφορούσε την εξέταση της ένστασης της αναδόχου εταιρείας «ΔΟΜΗΚΑΤ ΕΕ», στρεφόμενη κατά της αρ.23994/10-11-2023 ειδικής διαταγής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Υπηρεσίας Δόμησης και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Σπάρτης.

Μετά την εισήγηση της Άννας Καρακίτσου από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και της διαλογικής συζήτησης που ακολούθησε, το Τεχνικό Συμβούλιο γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής της ένστασης του αναδόχου.

Που στάθηκε το Συμβούλιο
Το Συμβούλιο αποφάνθηκε ειδικότερα ότι:
- στην απόφαση έκπτωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας, υπάρχουν λόγοι που δεν αποτελούσαν εντολή της ειδικής πρόσκλησης
- η εκτέλεση των εργασιών σκυροδέτησης που περιλαμβάνονται στην ειδική πρόσκληση δεν ήταν τεχνικά δυνατή στην ταχθείσα προθεσμία.
-  η μη συμμόρφωση στις εντολές της ειδικής πρόσκλησης δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου, ο οποίος τελικώς την εκτέλεσε σε εύλογο και τεχνικά αποδεκτό χρόνο.
Σημειώνεται ότι στην απόφαση μειοψήφησε η Σπαρτιάτισσα δικηγόρος και μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου, Αλίκη Βελίκα.

Από την έξωση στην (επαν)είσοδο
3 μήνες δρόμος
Στο απελθών Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης που είχε συνεδριάσει στις 15 Νοεμβρίου 2023, η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Υπηρεσιών Δόμησης, Γεωργία Ζαχαράκη, είχε γνωστοποιήσει ότι ο εργολάβος του έργου κηρύχθηκε έκπτωτος στις 10 Νοεμβρίου. «Ο εργολάβος δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα και τις εντολές που του είχε δώσει η Τεχνική Υπηρεσία κι έτσι τον κήρυξε έκπτωτο», είχε υποστηρίξει η κ. Ζαχαράκη.

Μετά την (αναμενόμενη) υποβολή ένστασης του αναδόχου, το Τεχνικό Συμβούλιο κάλεσε και τις δύο πλευρές να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους βάσει τεκμηριωμένων εισηγήσεων και στοιχείων. Η διαδικασία ήταν μακρά, χωρίς το προηγούμενο διάστημα να υπάρχει επίσημη ενημέρωση και να τηρείται «σιγή ασυρμάτου» απ’ όλες τις πλευρές μέχρι την οριστικοποίηση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είχε και την τελική κρίση επί του θέματος.

Επιστροφή στην ίδια αφετηρία
με διαφορετικές συνθήκες
Έτσι, τρεις μήνες μετά την απόφαση του Δ. Σπάρτης για έκπτωση του εργολάβου (10/11/2023) και της ένστασης του αναδόχου (27/11/2023), αλλά και τις διαρρέουσες και συγκεχυμένες πληροφορίες και σενάρια στο μεσοδιάστημα όπου δεν έλειψαν και οι εντάσεις, το περιπετειώδες πρότζεκτ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως οι εργασίες στη συμβολή Παλαιολόγου-Λυκούργου.

Το δεύτερο «ναι» του Τεχνικού Συμβουλίου στον εργολάβο, μετά την περίπτωση της ανάπλασης του πάρκου Γουδέ, υποχρεώνει τη «ΔΟΜΗΚΑΤ ΕΕ» στην τήρηση και υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Παράλληλα, ο Δ. Σπάρτης οφείλει αφενός να εποπτεύει και να αξιολογεί τις παρεμβάσεις, αφετέρου να εξετάσει κάθε επιλογή για το βέλτιστο αποτέλεσμα, υπό την παρούσα κατάσταση. Με ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι θέσεις και αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, καθώς τα περιθώρια ενεργειών και ελιγμών φαίνεται ότι στενεύουν αρκετά για τη διασφάλιση της ομαλής εξέλιξης του έργου με το ευκταίο αποτέλεσμα και εντός εύλογου χρονοδιαγράμματος.

Για μία ακόμα φορά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να σταθμίσουν τις συνθήκες και να βρουν -όπως υπαγορεύουν οι εξελίξεις- σημείο επαφής και συνεννόησης(;), ώστε να μη χαθεί κι άλλος χρόνος σε χώρους εκτός πεδίου ανάπλασης. Επίσης, η διαυγής εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τα μελλούμενα από τους αρμοδίους (δήμος-τεχνική υπηρεσία, ανάδοχος), ενδεχομένως να συνέβαλε προς τη μεταστροφή του κλίματος στην τοπική κοινωνία, που αυτή τη στιγμή είναι προδήλως αρνητικό.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti