Τραυματική εμπειρία για τουρίστριες γύρω από τον βυζαντινό Μυστρά

Σε μια περίοδο που «φουντώνει» ο τουρισμός

Τρίτη, 30 Απρίλιος 2024 11:56 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τραυματική εμπειρία για τουρίστριες γύρω από τον βυζαντινό Μυστρά

Η τουριστική περίοδος στη Λακωνία έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» για τα καλά, καθώς τις τελευταίες ημέρες η κίνηση παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη τόσο στην πρωτεύουσα Σπάρτη, όσο και σε άλλους προορισμούς τού νομού. Επισκέπτες από την Ευρώπη, αλλά και από ασιατικές χώρες εθεάθησαν, μεταξύ άλλων, στο κέντρο της λακωνικής πρωτεύουσας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, προδιαθέτοντας για μια θετική σεζόν. Ίδια η εικόνα και στον Μυστρά, η βυζαντινή καστροπολιτεία του οποίου αποτελεί πόλο έλξης για άτομα απ’ όλο τον κόσμο. Εκτός από τα οργανωμένα γκρουπ, τουρίστες κατά ομάδες ή και κατά μόνας, επιλέγουν να περιηγηθούν τόσο στον αρχαιολογικό χώρο, όσο και να ανακαλύψουν το γραφικό φυσικό περιβάλλον, πεζοπορώντας γύρω από το μνημειώδες αξιοθέατο.

Δεν λείπουν ενίοτε και τα απρόοπτα, τα οποία ωστόσο ποικίλουν αναλόγως της σοβαρότητάς τους. Ο «ΛΤ» ενημερώθηκε για δύο περιστατικά που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της καστροπολιτείας, εγείροντας εύλογο προβληματισμό. Όπως καταγγέλθηκε, επιθέσεις από αδέσποτο σκυλί δέχτηκαν δύο τουρίστριες ενώ περπατούσαν αμέριμνες. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις μέσα σε διάστημα 3 ημερών. Το πρώτο συμβάν σημειώθηκε πριν την πάνω πύλη του κάστρου, ενώ δύο 24ωρα αργότερα, υπήρξε ανάλογο γεγονός σε κοντινό σημείο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική περιγραφή ατόμου που γνωρίζει λεπτομέρειες επί του θέματος, «και οι δύο γυναίκες υπέστησαν γερό δάγκωμα». Δεν άργησαν να ειδοποιηθούν η ΕΛΑΣ και η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης Αδέσποτων του Δ. Σπάρτης, αρχίζοντας έρευνα για τον εντοπισμό του εν λόγω ζώου. Η επιχείρηση είχε άμεσα αποτελέσματα, καθώς βρέθηκε και περισυνελέγη ο φερόμενος ως «δράστης», που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ήταν ο ίδιος και στα δύο περιστατικά.

Από εκεί και έπειτα, πέρα από την τρομάρα και τους τραυματισμούς που αποκόμισαν οι δύο αλλοδαπές επισκέπτριες -στη θέση τους θα μπορούσε να είναι και οποιοσδήποτε ντόπιος- οι ίδιες δεν έμειναν… απραγείς, ζητώντας δικαίωση. Κι αν η μία γυναίκα, όπως έμαθε ο «ΛΤ», δεν θέλησε τελικά να προβεί σε σχετική αναφορά, η δεύτερη δεν άφησε την περιπέτεια να… περάσει έτσι. Όταν, ωστόσο, την ενημέρωσαν ότι χρειάζεται η καταβολή ποσού ύψους 100€ για να κινηθεί η διαδικασία, ποιος την «είδε και δεν τη φοβήθηκε» στους διαδρόμους του Νοσοκομείου Σπάρτης όπου διεκομίσθη. Τελικά, χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων, τα πνεύματα ηρέμησαν, καθώς βρέθηκε συμβιβαστική λύση. Για να αποφύγει τα -ομολογουμένως άδικα- έξοδα η παθούσα, όσο και να κλείσει το θέμα εκεί και να αποφευχθούν οι όποιες «διαστάσεις», πληροφορούμαστε ότι η έγκληση έγινε αυτεπάγγελτα.

Προς μία αποτελεσματική διαχείριση
με σύνεση και σεβασμό σε όλους
Μολονότι δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές και εξωπραγματικό για τον τόπο, εκείνο που πρέπει να αποτραπεί είναι, σαφώς, η επανάληψη ή περιορισμός παρόμοιων σκηνικών. Όχι μόνο γιατί έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό, αλλά και διότι -όπως διαπιστώνεται συχνά- αναστατώνουν το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.

Η διαχείριση και φροντίδα αδέσποτων είναι μια απαιτητική αποστολή, που συνεπάγεται σχέδιο, συντονισμό, διάρκεια και σύμπνοια, μετά από διαβούλευση. Αρχές, ζωοφιλικές οργανώσεις και εθελοντές, πρέπει και μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη που θα προσφέρει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Μείζονος σημασίας και το θέμα των αυστηρών κυρώσεων για όσους επιλέγουν συνειδητά να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους ως προς την υιοθεσία και κατοχή ζώων. Επίσης, μια γενναία εκστρατεία για καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας -που αποτελεί ένδειξη πολιτισμού- θα συνιστούσε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρέπει, εξυπακούεται, οποιαδήποτε ενέργεια να συντελείται, βάσει νομοθεσίας, κανόνων και τον προβλεπόμενο σεβασμό ως προς τα συμπαθή κατά τα άλλα τετράποδα. Δεν είναι εκείνα που ευθύνονται, εξάλλου, για όποια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, άλλοι τα ώθησαν εκεί…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti