«Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή Σου…»: Στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Σπάρτης

Κατάνυξη και μυσταγωγία στην τήρηση του εθίμου από τους ενορίτες

Παρασκευή, 03 Μάιος 2024 16:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή Σου…»: Στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Σπάρτης

Η Μ. Παρασκευή είναι κατά την Ορθόδοξη παράδοση, μέρα απόλυτου πένθους για όλη τη Χριστιανοσύνη, κατά την οποία κορυφώνεται το Θείο Δράμα, συμβολίζοντας τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, τη Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του.

Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας των Αχράντων Παθών, το βράδυ της Μ. Πέμπτης (2/5), όπως προστάζει η χριστιανική παράδοση, αμέσως ξεκίνησε ο στολισμός των Επιταφίων στις 4 ενορίες της Σπάρτης. Στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, τον ΙΝ Οσίου Νίκωνος, τον ΙΝ Αγίου Σπυρίδωνος και τον ΙΝ Αγίου Νικολάου, ενορίτες υπό την πνευματική καθοδήγηση των ιερέων κάθε ναού και τη συμμετοχή επαγγελματιών, στόλισαν τους Επιταφίους, με φρέσκα λουλούδια της άνοιξης. Το αποτέλεσμα με τα ολάνθιστα «προηυτρεπισμένα ιερά κουβούκλια», όπως κάθε χρόνο, ήταν περίτεχνο κι εντυπωσιακό σε όλες τις εκκλησίες της λακωνικής πρωτεύουσας. Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής ο Χριστός αποκαθηλώθηκε και τοποθετήθηκε στον Επιτάφιο, όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Ενώ οι πιστοί προσέρχονται για προσκύνηση με ευλάβεια στις εκκλησίες, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα ολημερίς τη Μεγάλη Παρασκευή.

Δεν θα γίνει η σύναξη των Επιταφίων
στην κεντρική πλατεία Σπάρτης
Σημειώνεται ότι ούτε φέτος θα διεξαχθεί η συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία Σπάρτης το βράδυ της Μ. Παρασκευής, κατόπιν απόφασης της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης. Ωστόσο, η κάθε ενορία θα πραγματοποιήσει την περιφορά του Επιταφίου, με λιτανεία στις κατά τόπους γειτονιές, σύμφωνα με τη διαδρομή που έχει προγραμματίσει ο κάθε ναός.

Τελευταία φορά που έλαβε χώρα το πατροπαράδοτο έθιμο στην κεντρική πλατεία ήταν προ της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2019, ωστόσο όπως φαίνεται μια σειρά από λόγους απέτρεψαν την τέλεσή του, τουλάχιστον και τη φετινή χρονιά.


Δείτε τους στολισμένους Επιτάφιους της Σπάρτης

Epitafios IN Euaggelismou Theotokou
Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Epitafios IN Agiou Nikwnos
ΙΝ Οσίου Νίκωνος

Epitafios IN Agiou Spuridwnos
ΙΝ Αγίου Σπυρίδωνος

Epitafios Agios Nikolaos
ΙΝ Αγίου Νικολάου

Epitafios parekklisioy A Nekrotafeioy
ΙΝ Αγίου Γεωργίου - Α΄ Κοιμητήριο

Epitafios IN Agioy Vasileioy|
ΙΝ Αγίου Βασιλείου

 

κεντρική φωτο: Δ. Μπαγιώκος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

Η δική σας είδηση