Και ο σουρεαλισμός συνεχίζεται στην οδό Βρασίδου στη Σπάρτη

Παρασκευή, 15 Μάρτιος 2024 18:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Και ο σουρεαλισμός συνεχίζεται στην οδό Βρασίδου στη Σπάρτη

«Ήρθε κι έδεσε» με παλιότερο ρεπορτάζ του lakonikos.gr, η φωτογραφία που τράβηξε δημότης -και πυκνός σχολιαστής μέσων κοινωνικής δικτύωσης- περιγράφοντας χωρίς λόγια τον σουρεαλισμό της οδού Βρασίδου, στη Σπάρτη.

Επί της Βρασίδου, εκτυλίσσεται το έργο του Open Mall (Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου) αλλά συγχρόνως εκτυλίσσονται και σκηνές σουρεαλισμού, απείρου κάλλους, όπως αυτή της φωτογραφίας: Ο οδηγός όδευσης των τυφλών … οδηγεί κάποιον με προβλήματα όρασης κατευθείαν πάνω στην κολόνα! Σημειώνεται ότι ο οδηγός αυτός είναι μια ειδική λωρίδα στο δάπεδο του πεζοδρομίου, φτιαγμένη με πλάκες διαφορετικής υφής και χρώματος από την υπόλοιπη επιφάνεια, που σκοπό έχει την καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης. Πολλοί υποθέτουν ότι πρόκειται για αβλεψία των εργατών (εδώ γελάμε) ή πως οι υπάρχουσες κολόνες θα αφαιρεθούν και με την ολοκλήρωση του έργου, τα νέα φωτιστικά θα είναι σε ασφαλή θέση.

Ωστόσο, σε παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο ο Νίκος Τσούκλερης, έχοντας γνώση του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, είχε καταγγείλει ότι ενώ στη μελέτη προβλεπόταν κάποιος επαρκής χώρος, κάποια ικανή απόσταση, ώστε να μην κινδυνεύουν οι τυφλοί να χτυπήσουν στις κολόνες, τώρα, «στη φάση της κατασκευής, όχι». Δηλαδή και στο μέλλον, «άνθρωπος με μπαστουνάκι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να μπορέσει να κινηθεί σε αυτήν την περιοχή».

Να υπενθυμίσω πως ανάλογες επικίνδυνες για Άτομα με Αναπηρία «ανορθογραφίες» έχουν κατά καιρούς παρατηρηθεί στις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, αλλά καλύπτονται κάτω από το πέπλο της σιωπής και της αδιαφορίας. Και μπορεί ως χώρα να λέμε ότι ακολουθούμε τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια από τις οποίες είναι και η τοποθέτηση οδηγών όδευσης σε όλα τα πεζοδρόμια των εμπορικών δρόμων, σε πολλές όμως περιπτώσεις η παρομοίωση μπορεί να γίνει και με χώρα της κεντρικής Αφρικής.

Φωτο: Κώστας Κρητικός

Δ.Π.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti