Συνέντευξη Σωκράτη Βότσκου στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης

«Αναγνώριση δεν είναι να σε ξέρουν οι πολλοί, αλλά να σε εκτιμούν με τη ψυχή τους οι λίγοι»

Πέμπτη, 12 Απρίλιος 2018 14:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνέντευξη Σωκράτη Βότσκου στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης

Συνέντευξη στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης παραχώρησε ο καθηγητής πνευστών, κλαρίνου, ντουντούκ Σωκράτης Βότσκος, με αφορμή την παρουσίαση του CD KOLIDA BABO την Παρασκευή 30 Μαρτίου στο Σχολείο.

Την συνέντευξη πραγματοποίησαν οι μαθητές: Θανάσης Κόλλιας, Χρήστος Μοσχοβίτης, Παρασκευή Τσελεπίδου, Αρφάνης Δημήτρης και Παναγιώτα Ρούσσου.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«κ. Βότσκο, εκπροσωπήσατε την Ελλάδας στην 18η Biennale στο Bari και στα Τίρανα,  η ταινία όπου γράψατε μουσική με το Reggetiko Proj,  «Η ζωή μετά» διακρίθηκε με το α’ βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας στο 10o διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Λάρισας, όπου ο πρωταγωνιστής της Γιάννης Στάνκογλου πήρε τιμητική διάκριση καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, πραγματικά αυτά μας χαροποιούν που επιλέξατε το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης για να παρουσιάσετε το CD σας KOLIDA BABO.

Πόσες ώρες εξασκείστε ημερησίως;  
Η καθημερινή επαφή με τη μουσική, εκούσια και ακούσια είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη ενός μουσικού.  Θα  έλεγα ότι η ημερήσια μελέτη μου -γύρω τόσο από τα μουσικά όργανα όσο και από γενικότερη μουσική μελέτη-είναι  γύρω στις 4‐5 ώρες.

Ποιος σας ώθησε στην ενασχόληση με τα συγκεκριμένα μουσικά όργανα;
Τα μουσικά μου ερεθίσματα, αποτέλεσε τόσο η τζαζ μουσική όσο και η παραδοσιακή της Ελλάδας, αλλά και διαφόρων πολιτισμών. Συγκεκριμένα, για το duduk πολύ σημαντικός παράγοντας ήταν η ακρόαση παραδοσιακής μουσικής της Αρμενίας και συγκεκριμένα του Djivan Gasparyan. Για το κλαρινέτο ο Eddie Daniels, Tony Scott, ενώ για το παραδοσιακό κλαρίνο ο Πατρελούκας Χαλκιάς αλλά και άλλοθι μεγάλοι μουσικοί που εκπροσώπησαν το όργανο διεθνώς.

Ποια είναι τα κομμάτια πρόκληση για εσάς;  
Κομμάτια πρόκληση δεν είναι απαραίτητα αυτά με τις περισσότερες τεχνικές δυσκολίες, αλλά αυτά που καταφέρνουν  να αδράξουν το πνεύμα του ακροατή και να τον παρασύρουν σε μία εμπειρία που ξεφεύγει μίας απλής και  «περαστικής» ακρόασης. Θα έλεγα ότι κομμάτια πρόκληση για μένα αποτελούν αυτά τα οποία με προκαλούν να βρω  την εσωτερική τους ενέργεια και να καταφέρω με το δικό μου προσωπικό στυλ να τα «επικοινωνήσω» με τον ακροατή.

Τι είναι αυτό που σας εξιτάρει στο επάγγελμά σας;
Το ότι για να εξελίσσεσαι, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως μουσικός, θα πρέπει να είσαι διαρκώς σε κίνηση. Είτε επιδιώκοντας στόχους, ηχογραφήσεις και συναυλίες είτε βοηθώντας νέους μουσικούς να βρουν τη φωνή τους μέσα από τη μουσική  έκφραση και να παθιαστούν με αυτό.

Πότε ένας μουσικός της κατηγορίας και του είδους που ασχολείστε θεωρεί ότι έχει φτάσει στο απόγειο της
καριέρας του;
Όταν θα καταλάβει ότι απόγειο σημαίνει μία απογείωση διαρκείας η οποία δε θα θέλει και να ολοκληρωθεί, με λίγα  λόγια ένα ταξίδι με πολλούς προορισμούς και περιπετειώδη μονοπάτια!

Τι είναι αυτό που κουράζει έναν μουσικό του είδους της μουσικής που ασχολείστε;  
Το ότι γύρω του υπάρχει μία καταστρατήγηση της αισθητικής και επιβολής του άτεχνου/κακότεχνου ως το μέτρο  σύγκρισης του «χιτ» και της λογιστικής αξίας.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συνθέτες;
John Coltrane-συνθέτης και σαξοφωνίστας της τζαζ, Wayne Shorter-συνθέτης και σαξόφωνίστας της τζαζ, Berlioz, Bach, Chico  Hamilton-drummer/συνθέτης της τζαζ, και πολλοί πολλοί άλλοι.  Μαζί με αυτούς και ο «άγνωστος» λαϊκός και δημοτικός  συνθέτης της Ελλάδας, δηλαδή το σύνολο της παράδοσης.

Ποιους συνθέτες θεωρείται ότι δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη η αξία τους, ακόμη και σύγχρονους;
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία, καθώς αναγνώριση δεν είναι να σε ξέρουν οι πολλοί αλλά να σε εκτιμούν
με τη ψυχή τους οι λίγοι.

Ποια είναι τα κομμάτια που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές της ζωής σας;
Μπορώ να ανακαλέσω τον εαυτό μου να ακούω ως μαθητής το «Κάποτε θά’ρθουν» του Σιδηρόπουλου και να συγκινούμαι. Ο δίσκος του «John Coltrane» – «A love supreme» ήταν πολύ σημαντικός για μένα επίσης καθώς και το σύνολο του έργου του «Miles Davis».

Ποιος μουσικός‐συνθέτης είναι ο καλύτερος για εσάς και τον έχετε για πρότυπο;  
Wayne Shorter.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; 
Επίκειται η συμμετοχή μου ως διδάσκων σε μουσικά σεμινάρια στην Ισπανία τον επερχόμενο Ιούλη, ενώ στόχο  αποτελεί η ολοκλήρωση του προσωπικού μου δίσκου αλλά και δισκογραφικών δουλειών στις οποίες συμμετέχω είτε  ως συνθέτης‐ μουσικός είτε απλά ως μουσικός. Αναμένεται η κυκλοφορία ενός δίσκου ο οποίος θα περιέχει ένα δικό  μου κομμάτι για δύο φλάουτα τον επερχόμενο Μάη.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti