Ο περιβολάρης κι οι Αλουστίνες

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος 2020 12:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο περιβολάρης κι οι Αλουστίνες

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας περιβολάρης. Ζούσε με το παιδί του σε ένα χωριό. Η γυναίκα του είχε πεθάνει. Είχε ένα περιβόλι. Φύτευε κηπευτικά και τα πουλούσε. Έκανε και άλλες δουλειές: βάψιμο, σοβάτισμα. Ήθελε να δει προκοπή στο σπιτικό του.  

Μια μέρα καθόταν στο περιβόλι σκεφτικός. Περνάει ένα γεροντάκι  και τον ρωτάει: «Τι σε βασανίζει;» Αυτός λέει: «Δουλεύω και προκοπή δε βλέπω. Όταν ζούσε η μακαρίτισσα ήταν αλλιώς». Ο γέρος λέει: «Αν θες να δεις προκοπή, να αρπάξεις μια Αλουστίνα». Ο περιβολάρης ρωτάει: «Τι είναι αυτή;» Ο γέρος αποκρίθηκε: «Είναι νεράιδα! Οι Αλουστίνες μαζεύονται στη βρύση, έξω από το χωριό, τις αφέγγαρες νύχτες. Χάνονται σαν λαλεί ο πετεινός. Αν θες μια Αλουστίνα, πρέπει να περιμένεις να λαλήσει ο πετεινός. Μετά θα την αρπάξεις από το χέρι. Θα την κρατάς σφιχτά, μη σου φύγει. Τότε εκείνη θα κάνει ό,τι της πεις». Ο περιβολάρης είπε: «Θα πάω στη βρύση απόψε που έχει αφέγγαρη νυχτιά». «Να πας!» λέει ο γέρος και φεύγει.

Το βράδυ δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει ο περιβολάρης για τη βρύση. Συναντάει μια γριά. Γύριζε από τα κτήματα. Ρωτάει η γριά: «Που πας τέτοια ώρα; Σκοτείνιασε. Δε θα βλέπεις τη μύτη σου». Λέει ο περιβολάρης: «Πάω να βρω τις Αλουστίνες». Η γριά λέει: «Δώσε μου το σκούφο, που φοράς, να σου πω μια ορμήνια».

Ο περιβολάρης έδωσε το σκούφο. Η γριά του είπε: «Οι Αλουστίνες τρελαίνονται για το χορό. Αρπάζουν άντρες, νέους ή γέρους. Τους βάζουν να χορεύουν. Αν βρουν διαβάτη στο δρόμο τον καβαλάνε στο σβέρκο. Τον ρωτούν: ‘‘βαμβάκι ή μολύβι;’’ Αν ο άνθρωπος πει βαμβάκι, τον πετούν τόσο ψηλά που δε μένει τίποτα από αυτόν σαν πέσει στη γη. Αν πει μολύβι, τον πατούν χάμω στη γη τόσο δυνατά που σκάει». Λέει ο περιβολάρης: «Τι να αποκριθώ τότε;» «Θα σου πει ο βοσκός, που έχει παραδίπλα το μαντρί του. Κάποτε γλίτωσε από τις Αλουστίνες», λέει η γριά. «Να είσαι καλά, κυρούλα. Αν δε με ορμήνευες, θα ήμουνα χαμένος», της λέει ο περιβολάρης.

Ύστερα αυτός πάει στο μαντρί του βοσκού. Τον ρωτάει ο βοσκός: «Τι ζητάς;» Λέει ο περιβολάρης: «Θέλω να μάθω, πως γλίτωσες από τις Αλουστίνες». Λέει ο βοσκός: «Έμπα μέσα! Να ξέρεις ότι τυχαία τη γλίτωσα από τις Αλουστίνες. Περνούσα από τις βρύσες. Αυτές με άρπαξαν. Με ρώτησαν ‘‘μολύβι’’ ή ‘‘βαμβάκι’’. Μου έκοψε και είπα ‘‘σίδερο’’, γιατί η βάβω μου έλεγε ‘‘να γίνεις γερός κι αλύγιστος σαν το σίδερο’’. Οι Αλουστίνες με άφησαν. Με κοιτούσαν σαστισμένες. Αν ήθελα, τότε, άρπαζα μία από τα μαλλιά. Την έφερνα σπίτι μου. ‘‘Σαν βρεις τις Αλουστίνες σαστισμένες’’ μου είχε πει η βάβω μου ‘‘δούλες σου μπορείς να τις κάνεις στο σπιτικό σου. Θα ιδείς μεγάλη προκοπή. Ό,τι ακουμπούν οι Αλουστίνες πληθαίνει. Αν τις στείλεις να αλέσουν στο μύλο, το άλεσμά τους δε σώνεται ποτέ’’».

Ο περιβολάρης ευχαρίστησε το βοσκό κι έφυγε. Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για τη βρύση. Σαν έφτασε κοντά, είδε τρεις Αλουστίνες. Ήταν ντυμένες με λευκά φορέματα. Τραγουδούσαν και χόρευαν. Τον είδαν και τον άρπαξαν. Τον έβαλαν στο χορό. Τον ρωτούσαν: «Βαμβάκι ή μολύβι; Τι διαλέγεις;»

Αυτός στην αρχή δε μιλούσε. Περίμενε να περάσει η ώρα για να λαλήσουν τα κοκόρια και να αρπάξει την Αλουστίνα που ήθελε. «Γιατί δε μιλάς; Λαλιά δεν έχεις;» ρωτούσαν αυτές. «Αν δε μας πεις, θα πάθεις κακό». Τους λέει ο περιβολάρης: «Σίδερο!» Τότε λάλησε ο πετεινός τρεις φορές. Αυτός πρόλαβε κι άρπαξε την πιο μικρή Αλουστίνα από το χέρι σφιχτά. Δεν την άφηνε. Οι άλλες δύο έφυγαν με το λάλημα του πετεινού και την άφησαν εκεί.

Ο περιβολάρης πήρε την Αλουστίνα μαζί του. Της ζήτησε να φροντίζει το σπίτι, το νοικοκυριό και το παιδί του. Ήταν πια ο αφέντης της. Η Αλουστίνα έκανε ό,τι δουλειά της ζητούσε. Από τότε, μόνο καλά είδε αυτός στο σπιτικό του με την προκοπή και την αξιοσύνη της Αλουστίνας. Το παιδί του την αγάπησε σα μάνα. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland