Καύσωνας και κατοικίδια

Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2023 11:49 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καύσωνας και κατοικίδια

Καύσωνας και κατοικίδια: Ένα θέμα επίκαιρο μιας και ο υδράργυρος ανεβαίνει στα ύψη αυτούς τους μήνες στην Ελλάδα. Τι μπορούμε να κάνουμε για τα κατοικίδία μας;

Ιδανικά αφήνουμε ανοιχτό το κλιματιστικό ή δημιουργούμε ρεύματα αέρα αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα. Μπορούμε να κουρεύουμε λίγο το τρίχωμα τους, όχι όμως υπερβολικά γιατί το τρίχωμα λειτουργεί σαν μόνωση και για τη ζέστη και το κρύο, όποτε υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.

Εάν τρέφονται με κροκέτες συνεχίζουμε τον ίδιο τρόπο σίτισης, αν τρέφονται με κονσέρβες ή άλλα τρόφιμα προσέχουμε τις αλλοιώσεις στα τρόφιμα, τα διατηρούμε στο ψυγείο για να αποφύγουμε δηλητηριάσεις.

Προσέχουμε τις ώρες που βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, καθώς τις μεσημεριανές ώρες η άσφαλτος ειναι επικίνδυνη για εγκάυματα στα πέλματα.

Δεν αφήνουμε ποτέ ζώα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σε μπαλκόνια, σε μέρη χωρίς σκιά. Αν έχουμε βραχυκεφαλικές φυλές (bulldogs, pugs, περσικες γάτες) προσέχουμε ιδιαίτερα, γιατί είναι πολύ επιρρεπείς σε θερμοπληξία, ιδιαίτερα αν εκτός από υψηλή θερμοκρασία έχουμε και υψηλή υγρασία.

Ανησυχητικά συμπτώματα
Έντονο λαχανιασμα, υπερβολική σιελόρροια, ξηρά και έντονα κόκκινα ούλα, δύσκολη και θορυβώδης αναπνοή, αδυναμία στο περπάτημα και εμετός.

Θεραπεία
Η θερμοπληξία είναι μία κατάσταση που προκαλεί οξεοβασικές και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Είναι απαραίτητη η ενδοφλέβια χορήγηση ορών και όχι μόνο η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Γι' αυτό είναι απαραίτητη η μεταφορά του ζώου σε κτηνίατρο, οι πρώτες βοήθειες, μέχρι να μεταφερθεί το ζώο στον κτηνίατρο, έχουν στόχο τη σταδιακή και όχι απότομη μείωση της θερμοκρασίας του. Αυτό επιτυγχάνεται βρέχοντας το ζώο με κρύο νερό (όχι πάγο) και τοποθετώντας το σε ρεύμα αέρα.

Πολλοί σκύλοι παραμένουν στο καταφύγιο ζώων Αγίας Κυριακής Σπάρτης όπου περιμένουν τον άνθρωπο τους, αν σας ενδιάφερει να υιοθετήσετε θα μας βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook και Instagram καθώς και στο straysparta.gr σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης.

Stray Sparta Greece
Smart paws save a stray
by SRF

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti