Σφριγηλή η πνευματική σφραγίδα του Δημοσθένη Ματάλα

Παρουσιάστηκαν τα δύο πρόσφατα βιβλία του

Σάββατο, 01 Ιούνιος 2024 13:26 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σφριγηλή η πνευματική σφραγίδα του Δημοσθένη Ματάλα

Τα τελευταία βιβλία τού πρώην δημάρχου Σπάρτης, κ. Δημοσθένη Α. Ματάλα, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διεξήχθη στις 13 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Λακωνίας, από τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη» και τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος».

Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, τόσο λόγω της εξαιρετικής οργάνωσης και της ποιότητας των ομιλιών, αλλά και λόγω αθρόας προσέλευσης και συμμετοχής ενός εκλεκτού ακροατηρίου. Αξιομνημόνευτη η κινητοποίηση της σπαρτιάτικης κοινωνίας, η οποία έδειξε εμπράκτως ότι τιμά τον συγγραφέα, το δημόσιο πρόσωπο, τον άνθρωπο Δημοσθένη Ματάλα.

Για τα βιβλία του Δ. Ματάλα μίλησαν:

• Για το «Βαλσάροντας με την Υβόν ντε Κάρλο» (εκδόσεις «Κέδρος»):
- ο Παναγιώτης Παπαλεξανδράκος, ιατρός
- η Δρ. Γεωργία Κακούρου –Χρόνη, τ. Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, που ανέγνωσε και βιβλιοκρισία της διαπρεπούς Λάκαινας λογοτέχνιδος, Ελένης Σαραντίτη.

• Για το «Ο λόγος περί των καλών και των κακών αυτού του κόσμου» (εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη»):
- η Ρούλα Σαμαϊλίδου - Βάκου, συγγραφέας
- η Γιάννα Κατσουγκράκη, αρχαιολόγος
- ο Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός & ιστορικός μουσικής

Η σπουδαία πνευματική βραδιά έκλεισε με χαιρετισμό, εκ μέρους των εκδοτών, του Γιώργου Δημακόγιαννη και τις ευχαριστίες, που εμφανώς συγκινημένος εξέφρασε ο συγγραφέας Δημοσθένης Ματάλας.

Για τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης ανταποκρίθηκε άψογα η Ελένη Τζικάκου, συγγραφέας και επιμελήτρια εκδόσεων.

Αφιέρωση τιμής στον Αντ. Σαμαράκη
που καθοδήγησε πριν 60 χρόνια
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή στην οποία ο Δημοσθένης Ματάλας παρέδωσε εξαιρετικά αφιερωμένο αντίτυπο τού τελευταίου βιβλίου του στην Ελένη Σαμαράκη, την σύζυγο τού αείμνηστου κορυφαίου πνευματικού ανθρώπου, Αντώνη Σαμαράκη. Ο αξέχαστος συγγραφέας ήταν εκείνος ο οποίος, με επιστολές από το έτος 1960, είχε ενθαρρύνει τον τότε μαθητή Δ. Ματάλα να ασχοληθεί με τη συγγραφή και τη λογοτεχνία. Ως γνωστόν, ο Σαμαράκης (1919-2003) δημιούργησε ένα έργο που αντήχησε τόσο εθνικά, όσο και διεθνώς, κερδίζοντας αναγνώριση ως ένας από τους πιο σεβαστούς συγγραφείς της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Οι παρουσίες
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι τού σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, πανοσ. αρχιμ. π. Σεραφείμ Κοσμάς και π. Ευστάθιος Πορφύρης, οι βουλευτές Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός και Θανάσης Δαβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θοδωρής Βερούτης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Σπύρος Τζινιέρης, ο δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, Στέφανος Βρεττάκος κ.ά.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti