«Εαρινές προσευχές: Από τα Πάθη στην Ανάσταση του Χριστού»

Πασχαλινή συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ

Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2021 10:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εαρινές προσευχές: Από τα Πάθη στην Ανάσταση του Χριστού»

Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου 2021, στις 11:00, στην ΕΡΤ2, η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση της καταξιωμένης μαέστρου Αγγελικής Πλόκα, υμνεί τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση σε μια μοναδική συναυλία με συνθέσεις χορωδιακής μουσικής και εκκλησιαστικούς ύμνους, από την αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, συνδέοντας τα βιβλικά κείμενα με τη χορωδιακή μουσική και τους ύμνους.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει:

– J. Brahms – Selig sind die da Leid tragen για μικτή χορωδία και πιάνο.
Πρόκειται για το πρώτο μέρος από το γνωστό έργο «Ένα Γερμανικό Ρέκβιεμ» για το οποίο ο συνθέτης διάλεξε ως λιμπρέτο αποσπάσματα από βιβλικά κείμενα μεταφρασμένα στα Γερμανικά από τον Λούθηρο.
– Β. Καραγκεζίδης – Secret Supper για μικτή χορωδία a cappella.
 Ο λατινικός στίχος είναι από το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, ενώ οι ρυθμοί και οι αρμονίες του κομματιού προκύπτουν από την κωδικοποίηση λέξεων σε μουσικές παραμέτρους.– G.B. -Martini – In monte Oliveti για 9μελή ανδρική χορωδία.
Η σύνθεση είναι εμπνευσμένη από την προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα και Θεό του στο όρος των Ελαιών.
– C. Franck – Deus Meus για μικτή χορωδία και όργανο.
Ο τέταρτος λόγος από το έργο «Οι Επτά Λόγοι του Χριστού Πάνω στον Σταυρό», το οποίο δεν παρουσιάστηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής του συνθέτη, ήταν άγνωστο στους βιογράφους του κι ανακαλύφθηκε μόλις το 1955.
– H. Schütz – Musikalische Exequien I για μικτή χορωδία, σολίστες και όργανο.
Το Musikalische Exequien op.7, είναι το πρώτο ρέκβιεμ στα Γερμανικά κι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του συνθέτη, ενώ και τα τρία μέρη που το αποτελούν είναι βασικά στο χορωδιακό ρεπερτόριο της πρώιμης μουσικής.
– K. Nystedt – Immortal Bach για μικτή χορωδία a cappella.
Είναι μια χορωδιακή σύνθεση που έκανε το 1988 ο Νορβηγός συνθέτης, η οποία προέρχεται από την πρώτη φράση του πένθιμου τραγουδιού του Μπαχ «Έλα γλυκέ θάνατε».
– Αι γενεαί πάσαι σε διασκευή του Κανάρη Κεραμάρη για μικτή χορωδία.
 Πολυφωνική επεξεργασία της Γ΄ στάσης των εγκωμίων από τον επιτάφιο θρήνο. Με σεβασμό στη βασική μελωδική γραμμή, ο συνθέτης επιχείρησε να εκφράσει πολυφωνικά την αίσθηση της κατάνυξης και της ελπίδας της Ανάστασης.
– F. Liszt – O Filii et filiea για γυναικεία χορωδία και όργανο.
 Ένας σύντομος ύμνος που αφηγείται την ιστορία της Ανάστασης, από το ορατόριο «Χριστός».
– Χριστός Ανέστη, σε διασκευή της Αγγελικής Πλόκα για μικτή χορωδία.
 Πρόκειται για μια a cappella επεξεργασία, η οποία έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη της βυζαντινής μελωδίας υπό το πρίσμα της τετράφωνης γραφής, κρατώντας κατά το δυνατό τον βυζαντινό χαρακτήρα του ύμνου.

Συνοδεύει στο πιάνο και στο όργανο, ο Θάνος Μαργέτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland