Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αεροπόρους που έπεσαν στο έπος του ‘40

Πέμπτη, 23 Δεκέμβριος 2021 12:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αεροπόρους που έπεσαν στο έπος του ‘40

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο της 124 ΠΒΕ Τρίπολης η εκδήλωση μνήμης που ήταν αφιερωμένη στους τριάντα αεροπόρους πολεμιστές του έπους το 1940 που έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, με έμφαση στους δέκα Πελοποννήσιους αεροπόρους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης, την Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βετεράνων Αεροπόρων και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας Συλλογής & Διανομής Ιστορικών Στοιχείων «Κηρύκειον»

Ο υποδιοικητής της 124 ΠΒΕ Σμήναρχος (Ι) κ. Γρηγόριος Διόλαντζης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, διαχέοντας με το μήνυμά του στο ακροατήριο τον προβληματισμό υπέρβαση ή παραλογισμός οι ηρωικές εκείνες πράξεις των αεροπόρων του Έπους 1940-41. Ακολούθως. ο Δρ Γεώργιος Γερούλης, Αντιπτέραρχος (Ι)ε.α., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ακ.Ε. μετά το χαιρετισμό του και διαβάζοντας το μήνυμα του προέδρου, Απτχου (Ι)ε.α. κου Στυλιανού Αλεξόπουλου, έκλεισε με την φράση του Αριστοτέλη «Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής». Ο πρόεδρος του Παν.Συ.Β.Α, και τακτικό μέλος Α.Ακ.Ε. κυβερνήτης κ. Αδαμάντιος Ζυγομαλάς, στο μήνυμά του, τόνισε ότι «πρέπει να διαφυλάττουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές τη μνήμη της θυσίας των ηρώων μας». 

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε μέσω μηνύματος, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, όπου αφού συνεχάρη το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης για τις δράσεις ιστορικής μνήμης, τόνισε τη συνεισφορά των Αρκάδων στους αγώνες του έθνους.

Ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, Αντισμήναρχος (ΤΕΑ) κ. Δημήτριος Φωτόπουλος, στην εισήγησή του, έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ελληνικής Αεροπορίας, τονίζοντας την παράλληλη εξέλιξή της με τις υπόλοιπες αεροπορίες του δυτικού κόσμου, καθώς και τις διακρίσεις των αεροπόρων μας των πρώτων πτήσεων.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Συλλογής & Διανομής Ιστορικών Στοιχείων «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» και τακτικό μέλος της Α.Ακ.Ε – έφεδρος αξιωματικός κ. Γεώργιος Δ. Μέρμηγκας, με θέμα «Οι τριάντα μαχητές της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (Ε.Β.Α) που εφονεύθησαν στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, κατά την περίοδο 1940-1941, ειδικά αφιερωμένη στους δέκα Πελοποννησίους φονευθέντες ήρωες των αιθέρων». 

Το θέμα της ομιλίας, προξένησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ακροατών, καθόσον στους πεσόντες αεροπόρους εντός της Βορείου Ηπείρου, συμπεριλαμβάνονται και τρείς Αρκάδες αετοί, που υπηρέτησαν σε πολλαπλούς ρόλους σε Πολεμικές Μοίρες Δίωξης και Βομβαρδισμού.

Σημειώνεται ότι προ της εισόδου στο αμφιθέατρο της 124 ΠΒΕ εκτίθεντο φωτογραφίες από τον εναέριο πόλεμο του 1940-1941, Πίνακας Ζωγραφικής με θέμα την δράση του Αρκά Φονευθέντος  Αεροπόρου Γρηγορίου Βαλκανά έργο του εφέδρου σμηνίτου πυροβολητού ( 2021 Γ΄ ΕΣΣΟ) κου Χρήστου Σπυρόπουλου ο οποίος υπηρετεί στην ΑΒ Αράξου, καθώς και αυθεντική μεγάλη στολή και το Ξίφος του Μανιάτη υπουργού Αεροπορίας 1936-1940, Πτεράρχου Πέτρου Λ. Οικονομάκου (δωρεά της οικογενείας) η οποία προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μαζί με ενημερωτικά έντυπα τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε η ευρωπαϊκή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, με την απόδοση της α΄ ωδής του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, (στροφές 1-8), του Διονυσίου Σολωμού, σε εκτέλεση από την πρωτότυπη μελοποίηση του Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti