Σταματάκειο Πολυπολιτισμικό Κέντρο: Μία κιβωτός πολιτισμού και ιστορίας

(ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σάββατο, 10 Ιούνιος 2023 10:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σταματάκειο Πολυπολιτισμικό Κέντρο: Μία κιβωτός πολιτισμού και ιστορίας

Εγκαινιάστηκε ο χώρος που δώρισε η Κ. Γεωργακοπούλου-Γουίτ στη Σπάρτη - Θα στεγάσει τα ΓΑΚ Λακωνίας, με παράλληλη φιλοξενία εκδηλώσεων

Έναν νέο και σύγχρονο χώρο πολιτισμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, που φιλοδοξεί να επεκτείνει τους ορίζοντες της γνώσης, της παράδοσης, της εκπαίδευσης και της εν γένει κοινωνικής ζωής του τόπου, απέκτησε κι επίσημα η Σπάρτη. Πρόκειται για το Σταματάκειο Πολυπολιτισμικό Κέντρο, τη στέγη του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών, που οραματίστηκαν η κ. Καίτη Γεωργακοπούλου-Γουίτ και ο σύζυγός της, Ρίτσαρντ Γουίτ, και κατόρθωσαν να αποδώσουν στην τοπική κοινωνία, ύστερα από πολυετείς επίμονες προσπάθειες.

Πρόκειται για ακίνητο 400 τμ, ιδιοκτησίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, με την επωνυμία «Σταματάκειο Πολυπολιτισμικό Κέντρο», που βρίσκεται επί της οδού Γκορτσολόγου 61 στη Σπάρτη (3ος όροφος), το οποίο παραχωρείται με τη μορφή χρησιδανείου στο Τμήμα Λακωνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και θα αξιοποιηθεί ως χώρος γραφείων, αναγνωστηρίου, αρχειοστασίου κι έκθεσης αρχειακού υλικού. Επίσης, προορίζεται να φιλοξενεί πολιτιστικές - ιστορικές εκδηλώσεις και δράσεις καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο ίδιο κτίσμα θα στεγαστεί επίσης και τμήμα του αρχείου του αείμνηστου Σπαρτιάτη μουσουργού Μιχάλη Μαχαίρα, ιδιοκτησίας του Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής “Ταϋγέτη”».

Παρουσία εκπροσώπων τοπικών Αρχών, φορέων και συλλογικοτήτων, η τελετή εγκαινίων έλαβε χώρα με λαμπρότητα το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουνίου, υπό τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, συμπαραστατούμενο από πλειάδα ιερέων.

Μετά την τέλεση του αγιασμού, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την αποπεράτωση του εγχειρήματος κι έπλεξε το εγκώμιο της δωρήτριας και του συζύγου της. «Είναι ωραίο πράγμα να χτίζεται κάτι κι έπειτα να αξιοποιείται», σημείωσε. Μεταξύ άλλων, ο ιεράρχης εξέφρασε «ευγνώμονες ευχαριστίες σε εκείνη που δώρισε τούτο τον χώρο, που θα εξυπηρετήσει τον πολιτισμό, διότι η κ. Γεωργακοπούλου και ο λαμπρός σύζυγός της, κ. Γουίτ, έκαναν μια δωρεά στην τοπική μας κοινότητα και θα αξιοποιηθεί αυτό το έργο κατά τον καλύτερο τρόπο». Ανέφερε ακόμα: «Ενθυμούμαι το 1980 που ήρθα στη Σπάρτη, το ιστορικό αρχείο της πόλης ευρίσκετο σε έναν πολύ μικρό χώρο της Μητρόπολης. Ήταν πολλά τα αντικείμενα, τα βιβλία και τα χειρόγραφα και ήταν κρίμα να ήταν στριμωγμένα σε κάποια γωνιά και να μην μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί και να τα αξιοποιήσει». Ο ποιμενάρχης συνεχάρη ακόμα τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, που έλαβε την «σοβαρή πρωτοβουλία» για την αποπεράτωση κι εκμετάλλευση του χώρου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μια 14ετής προσπάθεια
που απέδωσε καρπούς
Ήταν το 2009, όταν η κ. Καίτη Γεωργακοπούλου-Γουίτ, πληροφορήθηκε από τον «Λακωνικό Τύπο» ότι η τότε Νομαρχιακή Αρχή Λακωνίας του Κώστα Φούρκα αναζητούσε κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία δραστηριοτήτων του νομού. «Με τη διακαή στοργή της για τη Λακωνία», όπως είπε για τη σύντροφό του -εκπροσωπώντας την- ο Ρίτσαρντ Γουίτ, «αποφάσισε αυθόρμητα να κάνει δωρεά τον 3ο όροφο του οικοδομήματος στη γωνία Γκορτσολόγου και Ευαγγελιστρίας. Μια δωρεά που σήμερα επιτέλους επικυρώνεται», είπε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Γουίτ.

Η δωρεά της Κ. Γεωργακοπούλου-Γούιτ και το πολυπολιτισμικό κέντρο αφιερώνονται στη μνήμη του αειμνήστου θείου της, συμβολαιογράφου Αθηνών, Γεωργίου Λ. Σταματάκου, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή. Μάλιστα, πορτρέτο του έχει τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στην κεντρική αίθουσα του Σταματάκειου. Ο κ. Γουίτ περιέγραψε τη ζωή, το έργο και την πολύπλευρη προσφορά του Γ. Σταματάκου στον τόπο του, ενώ εκθείασε την αποστολή των ΓΑΚ κι απηύθυνε ολόθερμες ευχαριστίες στα στελέχη της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων τους. Ανέδειξε ακόμα τις προσπάθειες του «δραστήριου», όπως είπε, αντιπεριφερειάρχη Θ. Βερούτης, «που έχει συντονίσει άψογα την επικοινωνία των ενδιαφερόμενων και αυτή την επιτυχή εκδήλωση».

Ο Ρ. Γουίτ γνωστοποίησε ακόμα την προσφορά 6 υπολογιστών, ως βάση εργασίας για αντίστοιχες θέσεις. «Η λύση, ωστόσο, δεν βγαίνει από εμάς. Αλλά από μια επόμενη γενιά αέναα εφευρετικών Ελλήνων κι Ελληνίδων».

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι, εκ μέρους της δωρήτριας Κ. Γεωργακοπούλου, παραχωρήθηκαν στο Σταματάκειο 4 τόμοι που έχουν σχέση με τον Γ. Σταματάκο.

Οι δηλώσεις των Αρχών
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, μίλησε για «μια ευγενική κι ανιδιοτελή προσφορά της κ. Καίτης Γεωργακοπούλου. Η αγωνία της για τον πολιτισμό του τόπου μας και η αποφασιστικότητα του περιφερειάρχη, οδήγησε στη δημιουργία αυτού του χώρου». Πρόσθεσε δε, ότι «η κ. Γεωργακοπούλου έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη υπομονή για να δει μετά από 14 χρόνια ο χώρος αυτός να παραδίδεται στα ΓΑΚ και πραγματικά να αποτελέσει έναν χώρο έρευνας, πνεύματος και πολιτισμού». Ο αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε, εκτός από την κ. Γεωργακοπούλου και τον σύζυγό της, τους συνεργάτες μηχανικούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.κ. Δημήτρη Χλωράκο, Νίκο Μπαζούκη, Πολυζώη Κουρκούλη, Κώστα Μηνακάκη, Δήμητρα Παναγάκη και Λέανδρο Καλογεράκο, για τις προσπάθειες που έκαναν ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος. Ευχαρίστησε, ακόμη, τη χορωδία της “Ταϋγέτης” και την μαέστρο της κ. Φωτεινή Σακκέτα, καθώς και την Πέπη Γαβαλά, που συνεργάστηκαν αγαστά για να φέρουν σε πέρας αυτό το εγχείρημα.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε με τη σειρά του ιδιαίτερες ευχαριστίες στη δωρήτρια, ενώ εκθείασε και την προσπάθεια που κατέβαλαν ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βερούτης, αλλά και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Περιβάλλοντος, Νίκωνας Τζινιέρης. «Να πω αρχικά μία συγγνώμη, γιατί επί 14 χρόνια ο χώρος αυτός ήταν κλειστός και ρημαγμένος. Γιατί, για ποιο λόγο; Γιατί εδώ είναι η ψυχή ενός ανθρώπου. Γι’ αυτόν που δωρήθηκε ο χώρος», είπε εισαγωγικά ο κ. Νίκας.

«Αισθάνομαι σήμερα ότι η ψυχή του Γ. Σταματάκου χαίρεται και η δωρήτρια αισθάνεται δικαιωμένη», σημείωσε ο περιφερειάρχης, για να συμπληρώσει ότι «ο χώρος αυτός θα βοηθήσει την κοινωνία της Σπάρτης, την ποιότητα ζωής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου», επισημαίνοντας ότι «τα ΓΑΚ είναι η “ψυχή” κάθε τόπου. Εδώ συγκεντρώνεται η “ψυχή” της Λακωνίας». Τέλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας, Πέπη Γαβαλά, υπογραμμίζοντας ότι «είναι από τις καλύτερες διευθύντριες των ΓΑΚ, που έχει δώσει τον εαυτό της».

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης επέδωσε στον Ρίτσαρντ Γουίτ τιμητική πλακέτα, ως συμβολική αναγνώριση της σπουδαίας προσφοράς της συζύγου του.

Για «κομβική μέρα για τη Σπάρτη», έκανε λόγο ο τέως βουλευτής Λακωνίας κι εκ νέου υποψήφιος, Νεοκλής Κρητικός, εκφράζοντας κι εκείνος ευχαριστίες στην Κ. Γεωργακοπούλου και την Περιφερειακή Αρχή.

Η αν. γενική διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αμαλία Παππά, αναφέρθηκε στην αποστολή και τον ρόλο των ΓΑΚ. «Η τόσο σημαντική παραχώρηση του χώρου από την Περιφέρεια στα ΓΑΚ Λακωνίας εγγράφεται στον κύκλο της συστηματικής προσπάθειας μιας εξαιρετικά δυναμικής περιφερειακής μας υπηρεσίας να αναδείξει και να πείσει για το έργο που προσφέρει με συνέπεια κι αυταπάρνηση εδώ και δεκαετίες». Η ίδια επαίνεσε τη δραστηριότητα των «εξαιρετικών και αφοσιωμένων συναδέλφων των ΓΑΚ Λακωνίας, οι οποίοι με επικεφαλής την Π. Γαβαλά, παρά τις μεγάλες δομικού χαρακτήρα δυσκολίες, με τις προσπάθειες τους έχουν κατορθώσει να αναδείξουν τον ρόλο των ΓΑΚ». Για το Σταματάκειο Πολυπολιτισμικό Κέντρο επεσήμανε ότι «θα προσδώσει μια νέα δυναμική στην υπηρεσία, ενισχύοντας τις υποδομές και την εξωστρέφειά της, δίνοντας της την ευκαιρία να καταστεί ένα κέντρο πολιτισμού στην “καρδιά” της Σπάρτης».

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας, Πέπη Γαβαλά, παρατήρησε ότι «είναι ευτυχής ημέρα η σημερινή που συμπίπτει σχεδόν με τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων στις 9 Ιουνίου». Στη συνέχεια, είπε: «Χρόνια πολλά πέρασαν που τα ΓΑΚ υπέστησαν τα αποτελέσματα νέων νόμων, μετατροπών στη διαχείριση οικονομικών θεμάτων, έλλειψης μεταβατικών διατάξεων. Τις φωνές μας για την επίλυση των προβλημάτων δυνάμωσε η γενναία υποστήριξη τοπικών παραγόντων». Η κ. Γαβαλά προέβαλε κι εκείνη τον προορισμό των ΓΑΚ, που είναι η διαφύλαξη του αρχειακού πλούτου και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. «Η μεγάλη βοήθεια που μας επέτρεψε να συνεχίσουμε απέναντι στις δυσκολίες ήταν αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Π. Νίκα, του Θ. Βερούτη και του Νικ. Τζινιέρη και ολόκληρου του περιφερειακού συμβουλίου». Ακόμα, υποστήριξε ότι «στον όμορφο και νέο αυτό χώρο θα καλυφθούν οι ανάγκες μας για 20 χρόνια τουλάχιστον», με την επισήμανση ότι «εκκρεμεί η αποκατάσταση του χώρου (παλαιό Πρωτοδικείο), που μας έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος αντιμετωπίζει γραφειοκρατικές δυσκολίες και προβλήματα». Καταλήγοντας, σημείωσε: «Συνεχίζουμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στα ΓΑΚ Λακωνίας για να αναδείξουμε την αίθουσα του Σταματακείου σε χώρο πολιτισμού και δημιουργίας».

Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με επιλεγμένο μουσικό πρόγραμμα της μικτής τετράφωνης χορωδίας «Μιχάλης Μαχαίρας» του Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής “Ταϋγέτη”», με μαέστρο την κ. Φωτεινή Δημάκου-Σακκέτα, που εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Επόμενη ημέρα με ξεναγήσεις
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων (9 Ιουνίου), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους νομού Λακωνίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή (9/6) ξεναγήσεις για το κοινό στο νέο τους χώρο. Όπως φάνηκε από την ανταπόκριση των επισκεπτών, είναι ήδη μεγάλο το ενδιαφέρον του τοπικού πληθυσμού να έχει επαφή με τα σημαντικά τεκμήρια-παρακαταθήκη, που εσωκλείουν γεγονότα, πρόσωπα και «σταθμούς» για τον τόπο στο διάβα του χρόνου.

Ευελπιστούμε σύντομα να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για γνωριμία με τον νεότευκτο χώρο.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti