Πολιτιστικό κόσμημα για τη Μονεμβασιά το Τουριστικό Περίπτερο

Εντός του 2024 αποδίδεται πλήρως ένας ζεστός πολυχώρος - Ο αντιδήμαρχος Στ. Χριστάκος «ακτινογραφεί» το έργο στον «Λακωνικό Τύπο»

Σάββατο, 10 Φεβρουάριος 2024 08:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πολιτιστικό κόσμημα για τη Μονεμβασιά το Τουριστικό Περίπτερο

Αντανακλά πολιτισμό και εξέλιξη το Τουριστικό Περίπτερο της Μονεμβασιάς, το οποίο στο πλαίσιο έργου ανακατασκευής και αξιοποίησής του, βαδίζει με γοργούς ρυθμούς προς την αποπεράτωσή του εντός του 2024. Με την επέκτασή τους, οι εγκαταστάσεις θα έχουν τα φόντα να εξελιχθούν σε μια σύγχρονη και φιλόξενη μονάδα, κατάλληλη για πολλαπλές χρήσεις.

 Η πολυμορφική μονάδα, έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.700.000 ευρώ, προσδοκάται πως θα αναβαθμίσει την πολιτιστική, τουριστική και κοινωνική διάσταση του τόπου, αποτελώντας «το μεγαλύτερο έργο τού καλλικρατικού Δήμου Μονεμβασίας», όπως εκτιμά ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας, κ. Σταύρος Χριστάκος, μιλώντας στον «ΛΤ». Ο ίδιος παρατηρεί ότι «η παρέμβαση στο ιστορικό κτίριο – τοπόσημο της Κοινότητας Μονεμβασίας θα οδηγήσει στην αξιοποίηση και στην ανάδειξή του ως τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής».

Σε δύο φάσεις
Για το Τουριστικό Περίπτερο Μονεμβασίας, ο Δήμος διεκδίκησε με πλήρη μελέτη και πέτυχε δυο χρηματοδοτήσεις:
- Το 2017 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με ποσό 2.120.000,00 ευρώ.
- Το 2020 με κονδύλι 2.852.508,34 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο Στ. Χριστάκος σημειώνει ότι με την πρώτη εργολαβία έγινε ανακατασκευή του υφιστάμενου Τουριστικού Περιπτέρου, καθώς και η κατασκευή του συνδετηρίου κτιρίου.

Με την εν εξελίξει δεύτερη εργολαβία, η οποία όπως αποκαλύπτει ο αντιδήμαρχος, ολοκληρώνεται την θερινή περίοδο ή το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο, θα κατασκευαστεί πολυχώρος εκδηλώσεων, συνεδριακό κέντρο 320 θέσεων, υπαίθριο θέατρο, ενώ θα γίνει και  ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου. Μάλιστα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εκσκαφές στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου.

Το κτίριο μετά την αποπεράτωση του έργου, θα λειτουργήσει ως συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο, ενώ με την εγκατάσταση μόνιμης έκθεσης ερμηνείας προορίζεται να στεγάσει και μουσείο – εκθετήριο για τις ανάγκες τουριστικής προβολής της ευρύτερης περιοχής.
 
Με εγνωσμένης αξίας
αρχιτεκτονική σφραγίδα
Το Τουριστικό Περίπτερο Μονεμβασίας είναι έργο του διάσημου Έλληνα αρχιτέκτονα, Άρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος ως υπεύθυνος αρχιτεκτονικών μελετών του ΕΟΤ, κατασκεύασε τα γνωστά Ξενοδοχεία «Ξενία», το περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το συγκρότημα που εξυπηρετεί το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κ.α.

Μετά το Πάσχα εκδηλώσεις
στο παραδοθέν τμήμα
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το τμήμα του Περιπτέρου που έχει ήδη αποδοθεί θα ανοίξει τις πύλες του νωρίτερα από το καλοκαίρι, αποτελώντας προάγγελο των μελλοντικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον Στ. Χριστάκο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκδηλώσεις και δράσεις το επόμενο διάστημα μετά το Πάσχα.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti