
Εκπαιδευτική ξενάγηση στο Κάστρο των Βατίκων οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), την προηγούμενη Παρασκευή (3/10), στο πλαίσιο συμμετοχής της στον φετινό εορτασμό για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που έχουν θέμα «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά - Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον».
Το κάστρο συνιστά οχυρωματική κατασκευή των ύστερων βυζαντινών χρόνων που καταλαμβάνει φύσει οχυρό λόφο ΝΔ του οικισμού του Μεσοχωρίου και βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών. Η θέση του κάστρου και το ενδιαφέρον που αυτό παρουσιάζει, τόσο σε σχέση με την ιστορική γεωγραφία της περιοχής, όσο και από απόψεως οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με την καλή διατήρησή του, μετά και την υλοποίηση πρόσφατου έργου αποκατάστασης, το καθιστούν ένα από τα εμβληματικά μνημεία της χερσονήσου του Μαλέα.
Όπως περιγράφει η ΕΦΑΛΑΚ, η ξενάγηση με τίτλο «Γέφυρες μνήμης και ιστορίας στα Βάτικα», είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από την αξία και τη διαχρονική σημασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν τον ρόλο του κάστρου ως προς τα δίκτυα άμυνας και επικοινωνίας της νοτιοανατολικής Λακωνίας και τη σημασία του για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Ιδιαίτερα θερμή και ενθουσιώδης υπήρξε η ανταπόκριση του Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης. Με την άριστη συνεργασία του διευθυντή, κ. Παρασκευά Μεϊμέτη και του εκπαιδευτικού προσωπικού, τις κκ Ευρυδίκη Βαβούλη, Βασιλική Κοκκινάκη και Χρύσα Πλουμίδη), οι μαθητές παρακολούθησαν την ξενάγηση, «ανακαλύπτοντας» το κάστρο και, μέσα από αυτό, όψεις της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στη νότια Λακωνία κι εν γένει στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο.