Μια ξεχωριστή πολιτιστική δράση, που ενώνει τη νεότερη γενιά με την τοπική ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαΐου στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.
Από τις 10 το πρωί, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ξηροκαμπίου θα μετατρέψουν τον οικισμό σε ένα «ζωντανό εργαστήριο» μνήμης και ιστορίας, προσκαλώντας το κοινό σε έναν ιδιαίτερο περιπατητικό διάλογο με το παρελθόν του τόπου.
Με συνοδοιπόρο τον καταξιωμένο αρχιτέκτονα Γιώργο Γιαξόγλου, οι μαθητές θα ξεναγήσουν τους συμμετέχοντες στα σοκάκια και τα χαρακτηριστικά σημεία του χωριού, φωτίζοντας ιστορίες ανθρώπων, κτιρίων και καθημερινής ζωής που διαμόρφωσαν την ταυτότητα του Ξηροκαμπίου μέσα στον χρόνο.
Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αναδείξει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά όχι ως μια στατική καταγραφή του παρελθόντος, αλλά ως μια ζωντανή αφήγηση που συνεχίζει να συνδέει τις γενιές. Μέσα από τη βιωματική συμμετοχή των νέων, το δομημένο περιβάλλον μετατρέπεται σε φορέα συλλογικής μνήμης, ενώ η γνώση και η ιστορία του τόπου περνούν δημιουργικά από το χθες στο σήμερα.
Στο πλαίσιο της δράσης, οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσουν το βιβλίο «Το Ξηροκάμπι, με τη ματιά ενός αρχιτέκτονα», το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσω QR-code. Πρόκειται για μια ψηφιακή έκδοση που καταγράφει με τεκμηριωμένο τρόπο την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και την ιστορική πορεία του οικισμού.
Οι διοργανωτές επισημαίνουν πως η πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου δεν περιορίζεται μόνο σε μνημεία και ιστορικές αναφορές, αλλά ζει μέσα στα σπίτια, στα υλικά, στις γειτονιές και στις αφηγήσεις των ανθρώπων που έζησαν εκεί. Με αυτό το πνεύμα καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε μια διαφορετική περιήγηση, όπου η τοπική ιστορία «διαβάζεται» μέσα από τον ίδιο τον τόπο. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει η Πνευματική Εστία Σπάρτης, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ξηροκαμπίου Λακωνίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροκαμπίου.




