Αν. Τρακάκης: «Στόχος ένα καλύτερο και βιώσιμο Γηροκομείο Σπάρτης»

Συνέντευξη του διευθυντή του ιδρύματος στον ΛΤ - Μιλάει για τα προβλήματα από την έλλειψη ΔΣ

Σάββατο, 31 Μάρτιος 2018 08:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αν. Τρακάκης: «Στόχος ένα καλύτερο και βιώσιμο  Γηροκομείο Σπάρτης»

Με αέναη προσφορά στην τοπική κοινωνία της Σπάρτης, το Γηροκομείο Σπάρτης αποτελεί διαχρονική «κιβωτό» φροντίδας των ηλικιωμένων στην ευρύτερη περιοχή της λακωνικής πρωτεύουσας.

Το Γηροκομείο πήρε την μορφή που έχει σήμερα το 1964. Παλαιότερα -και πριν οικοδομηθεί το κρατικό νοσοκομείο- λειτουργούσε ως νοσοκομείο απόρων, το οποίο ιδρύθηκε από το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κυριών Σπάρτης «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών. Η προσφορά του είναι πολυδιάστατη, αποτελώντας πυλώνα της κοινωνίας. Παρέχει στέγαση, διατροφή, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και φιλοξενία σε ηλικιωμένους αυτοεξυπηρετούμενους και μη. Μεριμνεί για την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών.  εξασφαλίζοντας άνετη και ευχάριστη διαμονή στο χώρο του ιδρύματος.

Σήμερα το ίδρυμα απασχολεί 28 εργαζόμενους (νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό), καθώς και έναν ιατρό (ειδικότητας παθολόγου), ένα φυσιοθεραπευτή και έναν κοινωνικό λειτουργό. Οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται την δεδομένη χρονική στιγμή στο ίδρυμα ανέρχονται στους 68.  

Νέα εποχή για το ίδρυμα «ανέτειλε» το 2017, όταν καθήκοντα ανέλαβε ο κ. Αναστάσιος Τρακάκης, ένας υποσχόμενος επιστήμονας που φιλοδοξεί να «θωρακίσει» το Γηροκομείο απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

- Κύριε Τρακάκη, πότε αναλάβατε τη θέση του διευθυντή στο Γηροκομείο Σπάρτης και ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως επικεφαλής του ιδρύματος;
Ανέλαβα τα διευθυντικά μου καθήκοντα στις 22/7/2017. Το ίδρυμα βρισκόταν σε δυσμενή θέση, από την οποία κατάφερε να ανακάμψει ύστερα από εκποίηση πάγιων στοιχείων. Έτσι αποπληρώθηκαν όλα τα πολύμηνα συσσωρευμένα χρέη. Σήμερα στόχος μας είναι ένα καλύτερο Γηροκομείο που θα παρέχει στους ηλικιωμένους το επίπεδο ζωής που αξίζουν. Ένα βιώσιμο ίδρυμα που θα εξακολουθεί να πρωτοστατεί στον τομέα της κοινωνικής υγείας. Ένα ίδρυμα με μόνο ένα όραμα, να λειτουργεί πρότυπα και να αποτελεί μία εστία, μία ζεστή αγκαλιά για τα άτομα που βιώνουν την μοναξιά και όχι μόνο και αναζητούν έναν χώρο συντροφικότητας, στοργής και καλύτερης συμβίωσης.

- Ένα από τα διαπιστωμένα προβλήματα  είναι η αδυναμία καταβολής μισθών σε εργαζομένους. Ποια είναι η κατάσταση αυτή την περίοδο;
 Είμαστε αισιόδοξοι ως προς το μέλλον του ιδρύματος. Σε αυτό συντελούν και οι δωρητές τους οποίους ευχαριστούμε μέσα από καρδιάς, αφού δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίζουμε το έργο μας και να εξασφαλίζουμε στους ηλικιωμένους ένα οικογενειακό περιβάλλον μέσα σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας με την περίθαλψη και θαλπωρή που αξίζουν. Υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να καταβληθούν οι μισθοί και είναι δυστυχές να μην αμείβονται οι εργαζόμενοι λόγω μη συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Άλλωστε, αποτελούν  ακρογωνιαίο λίθο του Γηροκομείου ως φορέα εντάσεως εργασίας.

- Το Γηροκομείο διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Υπάρχουν εισοδήματα (πχ από εκμίσθωση ακινήτων) που θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανακούφιση του Γηροκομείου;
Το ίδρυμα διαθέτει ακίνητη περιουσία την οποία έχει εκμεταλλευτεί το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω εκμετάλλευσης και ευελπιστώ στην καλύτερη αξιοποίησή της από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Κλείνοντας να ευχαριστήσω το προηγούμενο ΔΣ για τη στήριξή του και τη συνεργασία μας.

DSC 0333

- Ενώ έχουν γίνει εκλογές στο Γηροκομείο Σπάρτης, γιατί δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα σε σώμα το νέο ΔΣ;
Δεν είναι στις αρμοδιότητές μου να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Μπορείτε να ρωτήσετε τους εκλεχθέντες του Διοικητικού Συμβουλίου. Ωστόσο θέλω να επιστήσω την προσοχή και να τονίσω την αναγκαιότητα της άμεσης συγκρότησής του καθώς παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και διακυβεύεται η βιωσιμότητά του.

- Ποιος εκπροσωπεί αυτή την περίοδο το Γηροκομείο Σπάρτης και βάζει υπογραφές για το ίδρυμα;
Από την 5/2/2018 ημερομηνία αρχαιρεσιών και 1/3/2018 ημερομηνία εκλογής του διοικητικού συμβουλίου, αυτό ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διοίκηση. Δεν μπορεί να το εκπροσωπήσει κάποιος άλλος φορέας και αυτός είναι και ένας παραπάνω λόγος της επιτακτικής ανάγκης συγκρότησής του καθότι η ανυπαρξία Διοικητικού Συμβουλίου συντελεί στη δημιουργία πολλών προβλημάτων, κάποια εκ των οποίων είναι η αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας και δώρου Πάσχα στο προσωπικό και η δήλωση του προγράμματος εργασίας στο Υπουργείο.

- Αληθεύει ότι εστάλη μέχρι και εξώδικο προκειμένου να συγκροτηθεί το ΔΣ σε σώμα;
Αυτό δεν έλαβε χώρα εντός των πλαισίων του ιδρύματος, ωστόσο από όσο γνωρίζω δεν ήταν εξώδικο αλλά πρόσκληση η οποία καλούσε τα μέλη να συγκροτήσουν -λόγω καθυστέρησης- το Διοικητικό Συμβούλιο.

*Σύμφωνα με πληροφορίες του “ΛΤ” προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ζητήθηκε να οριστεί -δικαστικά- προσωρινό ΔΣ, ύστερα από σχετικά αίτημα στο Πρωτοδικείο Σπάρτης.

«Ανοιχτό το Γηροκομείο
για τον “Χρη”»
Ο Αν. Τρακάκης αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει με τη διαμονή του Χρήστου  Μπούκα (γνωστός και ως «Χρη»), επισημαίνοντας: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο κ. Χρήστος Μπούκας μπορεί και μπορούσε, από όταν είχε γίνει συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, να προσέλθει οποιαδήποτε στιγμή και να φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα. Άλλωστε έρχεται για φαγητό και καλύπτει τις προσωπικές του ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής».

DSC 0336

Λίγα λόγια για
τον Αν. Τρακάκη
Γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1991. Φοίτησε στο 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής), με μεταπτυχιακό στη Στατιστική και ειδίκευση στις ποσοτικές μεθόδους στη λήψη αποφάσεων (Msc Statistics) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τομείς εξειδίκευσης: Επιχειρησιακή έρευνα, διαχείριση κινδύνου, χρονοσειρές, πολυμεταβλητή ανάλυση, στατιστική συμπερασματολογία, γραμμικά μοντέλα, οικονομικά μαθηματικά, στατιστική, δυναμικός προγραμματισμός, χρηματοοικονομικά μαθηματικά, στοχαστικά μοντέλα, διαχείριση και θεωρία αποθεμάτων, επαναλαμβανόμενες μετρήσεις μοντέλων μικτών επιδράσεων. Η πτυχιακή του εργασία είχε αντικείμενο την ανάλυση αποφάσεων.

Γνωστικό αντικείμενο: Λογιστική, ανάλυση και αποτίμηση επιχειρήσεων, διαχείριση κινδύνου, οικονομετρία, προβλέψεις και οικονομικές αναλύσεις, στατιστική, χρονοσειρές, χρηματοοικονομικά ακινήτων, τραπεζική χρηματοοικονομική, ασφαλιστικά, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων.

Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα και έχει γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια και έχει εκπονήσει επιστημονικές εργασίες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι, επίσης, experienced trade manager με αριστείο στο μεταπτυχιακό στατιστικής με ειδίκευση στις ποσοτικές μεθόδους στην λήψη αποφάσεων.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα