«Να αποτελέσει ο Καραγκιόζης σύμβολο της πνευματικής μας αναγέννησης»

Συνέντευξη του εκπαιδευτικού και καραγκιοζοπαίκτη Απόστολου Δομτζίδη που έδωσε παραστάσεις στη Λακωνία

Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2019 09:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Να αποτελέσει ο Καραγκιόζης σύμβολο της πνευματικής μας αναγέννησης»

Η στήλη «ΣυνΛακεδαιμονίων» του «Λακωνικού Τύπου» επανέρχεται στο ραντεβού της με τους αναγνώστες (κάθε Τετάρτη), αρχής γενομένης με τον καραγκιοζοπαίκτη Απόστολο Δομτζίδη. Ο Θεσσαλονικιός εκπαιδευτικός, μαζί με την αρχαιολόγο-ξεναγό Νατάσα Μιχαηλίδου (σσ η συνέντευξή της στο «ΣυνΛακεδαιμονίων») έδωσαν σειρά παραστάσεων Καραγκιόζη τα δύο τελευταία χρόνια σε περιοχές του Δήμου Μονεμβασίας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Την επιμέλεια και συντονισμό των παραστάσεων είχε ο γνωστός αφηγητής παραμυθιών – ποιητής και συνεργάτης του «Λακωνικού Τύπου», Δημήτρης Αβούρης.

- Δυο καλοκαίρια, σαράντα παραστάσεις στον Δήμο Μονεμβασιάς. Τί αποκομίσατε;
Σαν άλλος Οδυσσέας ταξίδεψα στις ομορφιές της Λακωνίας και γέμισα εικόνες, εικόνες που ακουμπάνε στην ψυχή και αποτυπώνονται όταν έρθει η ώρα στην τέχνη. Κομμάτι μας έγινε η Μονεμβασιά και οι άνθρωποι που αγκάλιασαν τη δουλειά μας αυτά τα δύο καλοκαίρια. Βλέπαμε στο πρόσωπό τους τη χαρά και το χαμόγελο που τους προσφέραμε. Κρατάμε το χαμόγελό τους φυλαχτό για το χειμώνα. Θα μας συντροφεύει στις νέες αναζητήσεις μας.

- Ποιος ο ρόλος του θεάτρου σκιών σήμερα;
Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν μέσα μαζικής ενημέρωσης ο καραγκιοζοπαίκτης μετέφερε νέα από τόπο σε τόπο. Σήμερα που τα μέσα αυτά δε λειτουργούν όπως πρέπει, το θέατρο σκιών οφείλει να είναι ο φορέας της αλήθειας. Μιας αλήθειας που δηλώνεται με το άναμμα των φώτων του μπερντέ και δείχνει από τη μια μεριά τον πλούσιο που δυναστεύει και από την άλλη το φτωχό που τον εκμεταλλεύονται. Ο Καραγκιόζης όμως σηκώνει κεφάλι και ας φάει ξύλο. Έτσι ο φτωχός ήρωας του θεάτρου σκιών δίνει κουράγιο, που τόσο χρειάζεται ο λαός μας σήμερα, για να μπορέσει να σηκώσει κεφάλι. Για να κοιτάζουμε όλοι ψηλά (άνω θρώσκω) ως άνθρωποι που οφείλουμε να είμαστε.

- Έχουμε άξιους καραγκιοζοπαίκτες σε σχέση με το παρελθόν;
Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν καραγκιοζοπαίκτες που μπορούν να σταθούν άξιοι συνεχιστές της παράδοσης του θεάτρου σκιών. Αρκεί να καταλάβουν την κληρονομιά που κουβαλάει και να τη σεβαστούν.

- Καραγκιόζης: παιδικό θέαμα ή οικογενειακή υπόθεση;
Ο Καραγκιόζης την περίοδο της ακμής του ήταν ένα θέαμα για όλη την οικογένεια. Σήμερα αν θέλουμε να συνεχίσει στο μέλλον με αξιώσεις, πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως ένα αποκλειστικά παιδικό θέαμα.

- Υπάρχει η απαραίτητη παιδεία για την παρακολούθηση μιας παράστασης;
Δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη παιδεία γενικότερα. Πόσο μάλλον για την παρακολούθηση μιας παράστασης.

- Ηρωικά δράματα: τα γνωρίζει ο κόσμος;
Τα ηρωικά δράματα είναι τα σπουδαιότερα έργα του Καραγκιόζη. Δεν τα γνωρίζει ο κόσμος μιας και δεν παίζονται τόσο συχνά και όπως πρέπει.

- Τί το καινούριο έχετε να προσθέσετε με τη δουλειά σας στο θέατρο σκιών;
Σκοπός μας είναι η δημιουργία νέων παραστάσεων που στο μέλλον θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς. Η σπουδή μου στο παραδοσιακό παραμύθι βοηθά μιας και από αυτό αντλώ την έμπνευση και τη σοφία για τη δημιουργία αυτών των παραστάσεων. Αυτήν την περίοδο συγγράφω 2 νέα ηρωικά δράματα με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

- Σημαντικοί σταθμοί για σας αυτό το καλοκαίρι.
Ξεχωριστή θέση έχει η συμμετοχή μας στο 10ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που διοργανώνεται από το γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Επίσης είχαμε την τιμή να προσκληθούμε και να παρουσιάσουμε τρεις παραστάσεις μας στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ “BeyondBorders” στο Καστελλόριζο.

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο του καραγκιοζοπαίκτη Απόστολου Δομτζίδη;
Να αποτελέσει ο Καραγκιόζης σύμβολο της πνευματικής μας αναγέννησης, λαμβάνοντας τη θέση που του αξίζει και ως τέχνη σε μόνιμη δημόσια θέα.

- Τί θα έλεγε ο Καραγκιόζης για την κατάσταση της χώρας σήμερα;
Πώς τα καταφέραμε έτσι και μπερδέψαμε τη γραβάτα με το σώβρακο;


Ποιος είναι ο Απ. Δομτζίδης

Ο Απόστολος Δομτζίδης είναι καραγκιοζοπαίκτης και εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί μόνιμα στην Ξάνθη. Αφηγείται λαϊκά παραμύθια και συγγράφει πρωτότυπες παραστάσεις θεάτρου σκιών που βασίζονται σε λαϊκά παραμύθια. Το 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του «Οι τρεις καλές συμβουλές» με την παράσταση Καραγκιόζη που βασίζεται στο ομώνυμο ελληνικό παραμύθι. Έχει συμμετάσχει σε Διεθνή φεστιβάλ και έχει παρουσιάσει άρθρα του για το θέατρο σκιών σε εφημερίδες και περιοδικά.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Θιάσου Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού.


Επιμέλεια: Χρ. Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti