Παραμυθιών γωνία: Υπό το φως της λάμπας

«Έσβησε κι η λάμπα, έσβησε κι ο κόσμος των παραμυθιών»
Μενέλαος Λουντέμης από το «Νυχτερινό στιγμιότυπο»

Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2018 21:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Περίμενα φαίνεται, να σκοτεινιάσει για τα καλά, για να αναγκαστώ δίπλα στο φως της λάμπας (2018) να τολμήσω τις πρώτες μου αράδες για το Λακωνικό Τύπο.
Και σκοτείνιασε στη Βαμβακού Λακωνίας, ένα χωριό 5-6 μόνιμων κατοίκων στην καρδιά του Πάρνωνα. Δίχως ρεύμα, με αστραπόβροντα, μ’ έναν αέρα που θέλει να μας ξεγυμνώσει για τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον. Και βραδιάζει.
Γενικώς βραδιάζει. Στις ψυχές, στο νου, στα βλέμματα. Κάτι τέτοιες ώρες ή καιρούς το παραμύθι, θέλουμε δε θέλουμε, θα πάρει τη θέση του στη ζωή μας. Αιώνες το κάνει και θα το ξανακάνει. Τώρα που η μνήμη ατονεί, η προοπτική δεν έχει οπτική και το ψέμα κυριαρχεί σε κάθε επίπεδο.
Ζούμε στα ψέματα. Το χειρότερο είναι ότι το γνωρίζουμε.
Σκοτείνιασε και το παραμύθι αρχίζει. Σαν τις σκέψεις που έρχονται λίγο πριν κοιμηθούμε. Αυτές που παρηγορούν και προτρέπουν. Παραμυθία δηλαδή. Όπως το εννοούν οι γραφές.
Και τώρα στη γωνιά του παραμυθιού ή στη γωνία του ή στη γωνιά της σκέψης.
Για να υπάρξει όμως παραμύθι χρειάζονται ήρωες. Αυτοί που προσπαθούν στις κοινωνίες. Και η προσπάθεια δεν έχει τέλος. Προσπαθώ σημαίνει αγωνίζομαι να υποτάξω τα πάθη μου οριστικά.
Όμως για να μην είναι μόνος του ο ήρωας, μοιράζεται λάθη και πάθη δημοσίως, στην παραμυθιακή συντροφιά. Παραδέχεται την ήττα του και ζητά συμβουλές. Οι ηττημένοι γράφουν τα παραμύθια. Οι νικητές παραχαράσσουν την ιστορία. Τα σοφά λόγια γενεών και ποιητών ας κρατήσουμε. Θα έχουμε κάπου να πιαστούμε.
Και το παραμύθι με τη σοφία του είναι το φως που αναζητούμε. Από αυτήν λοιπόν τη στήλη θα μοιράζομαι τις ήττες και τις νίκες μας. Έτσι για λίγο φως. Σαν ένα κεράκι στη μνήμη μιας πατρίδας που σβήνει. Με τη συνέργεια όλων μας.
Υ.Γ. Το ρεύμα δεν ήρθε ακόμη. 24 ώρες πέρασαν. Γιατί να ‘ρθει; Όταν ιδιωτικοποιηθεί πλήρως, δηλαδή ξεπουληθεί, θα ‘ρχεται πιο συχνά. Με το αζημίωτο.

*Ο Δημήτρης Αβούρης είναι Αφηγητής παραμυθιού και ποιητής

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti