Η ώρα της Ευρώπης έχει έρθει και πάλι

Παρασκευή, 12 Ιούνιος 2020 20:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η Ευρώπη απαγορεύει την προώθηση όπλων στη Λιβύη και μάλιστα επιτηρεί τη Μεσόγειο για να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες κι όμως: Εντελώς προσβλητικά, τρία τουρκικά πολεμικά συνοδεύουν φορτηγό πλοίο με όπλα, περιφρονώντας εντελώς διεθνή ψηφίσματα και την ΕΕ φυσικά.
Το εν λόγω περιστατικό είναι αρκετό για να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι για την Ευρώπη η εποχή που άφηνε στις ΗΠΑ την στρατιωτική δραστηριότητα και η ίδια ήταν θεατής ή συμμετείχε συμβολικά (γλυτώνοντας και τα κόστη) έχει προ πολλού τελειώσει. Με τον Τραμπ να αποδομεί τα πάντα, ήρθε και αυτό. Οι ΗΠΑ έγιναν πια μια ξένη χώρα και ακόμα κι αν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, οι πληγές και οι εκκρεμότητες που άνοιξε δεν θα φύγουν εύκολα.

Η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να είναι ΑΟΠΛΗ μπροστά στην κάθε βαρβαρότητα και την αυθαιρεσία. Τα σύνορα της δεν μπορεί να τα φυλάει κατά περίπτωση μόνη της η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία η Ισπανία ή η Πολωνία (που έχει γεμίσει Ουκρανούς). Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να υποφέρει από σκληρές παράνομες συμπεριφορές και όλες οι άλλες χώρες να είναι ΞΕΝΕΣ και απλώς να βγάζουν ψηφίσματα.
Η Ευρώπη οφείλει να επανεξετάσει πια τον διεθνή της ρόλο αντιλαμβανόμενη ότι  α) Οι ΗΠΑ ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια παρουσία τους και κανείς δεν γνωρίζει πια αν, πότε, πως και πόσο ουσιαστικά θα επεμβαίνουν β) Η Κίνα προσπαθεί με μια οικονομικού τύπου εισβολή να επιβληθεί στον διεθνή χώρο αλλά δεν θα έχει ποτέ την δύναμη μιας διεθνώς κυρίαρχης χώρας.

Αντίθετα, η Ευρώπη είναι μακράν η κορυφαία ήπειρος στον πλανήτη με μια εκπληκτική κοινωνική φροντίδα των πολιτών της, με υψηλή παιδεία και πολιτισμό, με πλούτο ιδεών και προθέσεων. Έχει έρθει η ώρα η μοναδική της δύναμη να διαθέτει και τον κατάλληλο στρατό πέραν αυτών των κρατών μελών της. Η ώρα της Ευρώπης έχει έρθει. Μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Το επιβάλλουν οι νέοι καιροί.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia