«Σεξουαλική παρενόχληση»

Δευτέρα, 01 Φεβρουάριος 2021 17:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γεμάτη αδικίες αυτή η ζωή και από τη φύση κι απ’ το Θεό κι απ’ τους ανθρώπους. Δεν φτάνει που μας δίνει τόσες ανισότητες, αρρώστιες, βάσανα, φθορά, απώλεια φρενών κι αξιοπρέπειας και τόσα άλλα;

Να. Τη μια την κάνει πεντάμορφη, πανώρια. Την άλλη κακάσχημη. Η μια μπορεί και κάνει μια δράκα παιδιά, η άλλη κανένα. Τον έναν τον κάνει ψηλό, τον άλλον σβερκολολλημένο και νανοφυή. Πόσοι άνθρωποι άσχημοι και κακοφτιαγμένοι βλέπουν μιαν όμορφη κοπέλα και δεν μπορούν να της πουν ούτε ʺκαλημέραʺ γιατί θα παρεξηγηθούν, θα τους αποπάρει. Θα θεωρηθεί πως προκαλούν, ότι την παρενοχλούν και δεν τολμούν.

Ή ο ένας γεννιέται στα πούπουλα, στα χρυσάφια, τα παλάτια και τις πορφύρες, είναι γιός εμίρη και ο άλλος στην απόλυτη φτώχεια ή μέσα σε μια οικογένεια με είκοσι (20) παιδιά που δεν μπορούν να φάνε μια πλοχεριά ρύζι. (Πλοχεριά ή πλωχεριά – απλωχεριά και πλώχερο = ποσότητα που χωράει στο άπλωμα της παλάμης του ενός χεριού.) Προβλήματα οδυνηρά, αιχμηρά. Και μετά βγαίνουν οι διάφοροι πονηροί και μιλούν για ισότητα, δικαιοσύνη, δημοκρατία.
Βλέπεις κανένα ανθρωπάκι πανάσχημο και κακόμορφο και από την άλλη μια γυναίκα καλλονή, εκθαμβωτική, αιθέρια να περνά αγέρωχη και σκέφτεσαι: Άραγε αυτό το ανθρωπάκι μπόρεσε ποτέ να ζήσει πέντε λεπτά με τέτοια γυναίκα; Κι εκείνη περνά και δεν του δίνει σημασία. Ούτε καν τον κυττάζει περιφρονητικά. Κι αν αυτό το ανθρωπάκι, που μπορεί κι αυτό το κακόμοιρο νά ’ναι θερμόαιμο αλλά δίχως προστυχιά μέσα του επιχειρήσει να της μιλήσει μόνο, θα θεωρηθεί σεξουαλική παρενόχληση. Αν δε τολμήσει να την αγγίξει βάσανά του. Θα κατηγορηθεί για ασελγείς πράξεις και ας είναι η κυρία ημίγυμνη και προκλητική και την πορνολογική σκοπιμότητα την έχει αυτή.

Ήσαν και είναι τόσο προκλητικές μερικές που σκέφτομαι πως αν ήμουν δικαστής ή ένορκος κι έφερναν κατηγορούμενον ένα τέτοιο ανθρωπάκι που δεν άντεξε τις προκλήσεις και της ρίχτηκε, θα τον αθώωνα. Θα τού ’λεγα μπράβο και θα τον αθώωνα λέγοντάς του να μην το ξανακάνει. Διότι βλέπεις την άλλη με τη Φεράρι να προκαλεί με τη συμπεριφορά της, την εμφάνισή της και τα φερσίματά της και να πηγαίνει ταυτόχρονα κάθε φορά με δύο και τρεις παρακαλώντας τους. Ή να γυρίζουν στις παραλίες με τα βυζιά έξω και μ’ ένα κορδονάκι ή εντελώς γυμνές και αυτό για τον κακόμοιρο άνθρωπο ή τα νέα παιδιά και μεγαλύτερους, ακόμη και γέροντες που βγάζει φλογίτσες ακόμα η καρδιά τους να μην συνιστά σεξουαλική παρενόχληση εκ μέρους της κυρίας. Να είναι όμως αν ο άλλος την αγγίξει ή απλώς της μιλήσει. Γι’ αυτό κι εγώ αν καμμιά φορά πηγαίνω στη θάλασσα, σπανιότατα τώρα πια, πιάνω μόνος μου μιαν ερημιά. Γιατί αλλιώς και να μιλήσεις μπορεί η κυρία που περιγράψαμε να βάλει τις φωνές και να βρεις τον μπελά σου, ιδιαίτερα αν πέσεις σε καμμιά στριμμένη. Και ερωτάται: αλήθεια μόνον εμείς οι άντρες παρενοχλούμε και οι περιπτώσεις που αναφέραμε είναι φυσιολογικές και δίκαιες και οι πολίτες ίσοι απέναντι του νόμου;

Και δεν είναι μόνον οι παραλίες. Πόσο ξετσίπωτες είναι πολλές κυρίες το βλέπουμε παντού. Και στο δρόμο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, κυκλοφορούν σχεδόν γυμνές με τα σορτσάκια και τα βυζιά και τα κ… μάγουλα έξω. Στις καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, ακόμα και στα γραφεία είναι συνηθισμένο να κάθονται πολλές με το ένα πόδι απάνω στ’ άλλο και να δείχνουν τα … κάλλη τους. Αυτή δεν είναι σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος των αντρών; Εγώ αν πράξω αναλόγως και κατά πολύ ηπιότερα και σεμνότερα μάλιστα κι όχι δείχνοντας τα απόκρυφά μου όπως κάνουν αυτές, αλλά για ένα πείραγμα, γιατί πάω κατηγορούμενος και συ, κυρία μου όχι; Που για να τα δείχνεις εσύ κάτι θέλεις. Τα δείχνεις για να φανείς, να επιδειχτείς, να τραβήξεις, να έλξεις, να προκαλέσεις, να παρενοχλήσεις. Γιατί άλλο το κάνεις; Έχεις άλλο σκοπό; Κι αν έρθω εγώ και σου ειπώ ʺρε κοπέλλα μου, γιατί με προκαλείς; εγώ τώρα τι να κάνω;ʺ θα διαπράξω σεξουαλική παρενόχληση. Τρελά πράγματα. Ύστερα το γυμνό στο μουσείο είναι τέχνη, στο δρόμο τρέλα και στο καφενείο πουτανιά. Και μετά μιλούν για ισότητα και δικαιώματα. Μπαρούτι κοντά στη φωτιά είναι η γυναίκα έλεγαν παλιά κι είχαν τόσο δίκιο. Και γι’ αυτό τις είχαν περιορισμένες.

Σαν είμαστε παιδιά ποτέ δεν είχαμε δει την καλτσοδέτα της μάννας μας ή της αδερφής ή της ξαδέρφης ή άλλης γυναίκας καμμιάς και σήμερα φτάσαμε στο τελευταίο σκαλοπάτι του εξευτελισμού. Γιατί τα βυζιά έξω, τα μπούτια έξω βγαίνει έξω από κάθε έννοια του ωραίου και πάει η δουλειά αλλού. Και οι Ευρωπαίες τώρα πια – όχι οι προερχόμενες απ’ τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ – μπροστά στις Ελληνίδες είναι Αρσακειάδες. Και είναι και ωραίες, πανάθεμά τες, οι Ελληνίδες. Αφήστε πια τις τηλεοράσεις στις εκπομπές κουτσομπολευτηρίων και τις άλλες που υπερτερούν με τις πάσης φύσεως παιχνιδοκόλες. Ακόμα και οι μαθήτριες επιδεικνύουν τα … κάλλη τους.

Μου είπαν και αδυνατώ να το πιστέψω ότι ορισμένες προκαλούν χυδαία νέους κυρίως καθηγητές, ευτυχώς όχι εδώ ακόμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Συγκεκριμένα κάθεται η άλλη στο πρώτο θρανίο και προκαλεί μη φορώντας ούτε … Και τί να κάνει ο έρημος ο καθηγητής; Να της ειπεί κουβέντα; Να την παρατηρήσει και να την πάει στο γυμνασιάρχη; Πώς να αντέξει; Τί να κάνει και τί να ειπεί που η άλλη θα ισχυριστεί ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά και εκείνος που θα την "πατήσει" θα είναι ο δάσκαλος. Το κοριτσάκι θα ειπούνε, που άνοιξε τα ποδαράκια του, αν τ’ άνοιξε, ή αντεσηκώθηκε η φούστα της δεν φταίει, αλλά τούτος πήγε και δημιούργησε ολόκληρο θέμα. Πώς ο δάσκαλος θα αποδείξει ότι το κοριτσάκι ήταν προκλητικό; Και στο τέλος εκείνος που σε κάθε περίπτωση θα εκτεθεί θα είναι ο έρημος ο καθηγητής.
 Αυτά είναι που θά ’πρεπε νομίζω να συζητηθούν στους νομικούς και πολιτικούς και παιδαγωγικούς κύκλους. Όχι οι έμφυλες ταυτότητες. Να υπάρχει αντίστοιχο μέτρο και για τις κυρίες, που αυτές πια κι αν παρενοχλούν σεξουαλικά. Όχι σεξουαλική παρενόχληση να διαπράττουν μόνον οι άντρες αλλά και οι γυναίκες, ειδικά σήμερα που έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι. Και στο κάτω – κάτω αυτές δεν πολυερεθίζονται τόσο εύκολα, του άντρα όμως μπορεί να του στρίψει.

Αυτά είχαν υπόψη τους οι παλαίμαχες μεγάλες ηθοποιοί Μπριζίτ Μπαρντό, Κατρίν Ντενέβ και άλλες, βγήκαν και τα είπαν κι έπεσαν πάνω τους όλες οι άλλες μαζί να τις ξεσκίσουν. Εκείνες που καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ότι δηλαδή τις άγγιξε τ’ αφεντικό πριν από 30 και 40 χρόνια χωρίς τη θέσησή τους. Και ο "παρενοχλήσας" βεβαίως υπήρξε πάντα διάσημος (Γούντι Άλεν, Κέβιν Σπέισι, παραγωγός Ουάιν Στάιν κ.ά). Έτσι στήνεται το πανηγύρι της διόγκωσης της πραγματικότητος για να κάνουν και οι βακέτες αισθητή την παρουσία τους. Και τις δέχεται η κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτοιμες πια για βουλευτίνες να σώσουν και την πατρίδα, για να ακολουθήσει το παράδειγμα σειρά ολόκληρη από φοιτήτριες. Ν’ ακουστούν κι αυτές και να βρουν δουλειά τα κανάλια νυχτόημερα. (Κανάλι με την αρχαία έννοια της λέξης = οχετός, βόθρος.)

Τελειώνω λέγοντας ότι ατυχέστατη μου φαίνεται η έκφραση σεξουαλική παρενόχληση και μονομερής τόσο που κάποτε γελάω. Αλήθεια τους άντρες δεν τους βίασε ποτέ καμμία, που τους ανάβουνε με τις προκλητικές και λάγνες και διονυσιακές και οργιαστικές συμπεριφορές τους και τους αφήνουνε στα κρύα του λουτρού; Τί είναι ο βιασμός; Πώς συμβαίνει και το διαπιστώνει η άλλη μετά από 22 χρόνια; Αν την έδεσε, την ακινητοποίησε, ή την κατέστησε με ναρκωτικά ας πούμε, ανίκανη για αντίσταση, καμμιά αντίρρηση και να τιμωρηθεί ο αλήτης. Όχι όμως η κυρία να γίνεται ηρωίδα μετά από 22 χρόνια. Ύστερα ξενοδοχείο ήταν. Δεν μπορούσε να το ξεσηκώσει ολόκληρο με τις φωνές της; 

Για περισσότερο από τριάντα  χρόνια υπηρέτησα σε υπηρεσίες που ασχολούντο με το αντικείμενο. Έξι  απ’ αυτά γεμάτα στη Ρόδο. Εκεί ήταν σύνηθες το φαινόμενο να μεθάνε οι τουρίστριες να μην ξέρουν ορισμένες που βρίσκονται και τί κάνουν, να ξεβρακώνονται και την άλλη μέρα να καταγγέλλουν … βιασμό.
Αφήστε, απ’ όπου τ’ αγγίξεις το θέμα σεξουαλική παρενόχληση, καίγεσαι, τσουρουφλίζεσαι. "Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες", λέει η σοφή παροιμία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia