Ωραία η εκδήλωση για τον Νικηφ. Βρεττάκο αλλά το αρχείο του δεν υπάρχει ακόμα στις Κροκεές

Τρίτη, 01 Αύγουστος 2023 15:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ωραία η εκδήλωση για τον Νικηφ. Βρεττάκο αλλά το αρχείο του δεν υπάρχει ακόμα στις Κροκεές

Σημαντική και ουσιαστική η εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο της Δρ. Γεωργίας Κακούρου – Χρόνη για τον Νικηφόρο Βρεττάκο στο Πνευματικό Κέντρο Κροκεών.

Το ουσιαστικό πρόβλημα όμως παραμένει με την πεισματική άρνηση της Δημόσιας  Κεντρικής  Βιβλιοθήκης της Σπάρτης  για την ίδρυση και λειτουργία του Παραρτήματος  Αρχείου Βρεττάκου, όταν:
α. Το καλοκαίρι του 2012 στο έτος Βρεττάκου έγιναν εγκαίνια παρουσία των αρχών του τόπου και το γιού του ποιητή αείμνηστου Κώστα, παραδόξως  όμως το αρχείο "άδειασε" μετά την εκδήλωση! (παραθέτω φωτογραφίες).
β. Το 2014 υπογράφεται 12ετης προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Δημόσιας Κεντρικής  Βιβλιοθήκης της Σπάρτης και του Δήμου Ευρώτα για την ίδρυση Παραρτήματος Αρχείου Βρεττάκου στις Κροκεές και ορίζεται τριμελής Επιτροπή για την παρακολούθηση των εργασιών και την μετέπειτα λειτουργία του Παραρτήματος.

Ο Δήμος Ευρώτα υλοποίησε τις εκ της σύμβασης υποχρεώσεις του (αίθουσες, κατάλληλη λειτουργικότητα κλπ) και ανέμενε την ίδρυση και λειτουργία του Παραρτήματος στις Κροκεές ως ευθύνη της  Δημόσιας  Κεντρικής  Βιβλιοθήκης της Σπάρτης – Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.

Πέρασαν 9 χρόνια και παρά τις οχλήσεις προφορικές και γραπτές οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών αναμένουν το Αρχειακό υλικό του ποιητή και την επισκεψημότητα του, που δυστυχώς δεν υπάρχει με αποκλειστική ευθύνη της  Δημόσιας  Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Σπάρτης – Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου που έπρεπε να υλοποιήσει την συμβατική της υποχρέωση.

(Αν υπήρχαν πχ στοιχεία της προγραμματικής σύμβασης που θα ήθελε η Δημόσια Κεντρική  Βιβλιοθήκη της Σπάρτης να υλοποιηθούν, θα έπρεπε να ενημερώσει εγγράφως τον Δήμο Ευρώτα. Τέτοιο έγγραφο δεν υπάρχει, άρα δικαιολογία καμμία).

Το ερώτημα παραμένει γιατί και ποιος ευθύνεται από την μη λειτουργία Παραρτήματος Αρχείου Βρεττάκου στις Κροκεές.
Θα υπάρξει ενεργοποίηση του Δήμου Ευρώτα και όλων των θεσμικών δυνάμεων να υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση;
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αποτελεί σύμβολο και πολιτιστική κληρονομιά. Δεν είναι άδικο να μην τιμάται όπως του πρέπει στην γενέτειρά του; Κάνω λάθος;
Για την ανάδειξη της πολιτιστική μας κληρονομιάς όταν χρειάζεται απαιτούνται αγώνες και ενδεχομένως και αντιπαραθέσεις με διαφάνεια για να υπάρξει αποτέλεσμα.
Η νιρβάνα και η ‘’στρογγυλοποίηση’’ των προβλημάτων  δεν είναι λύση. Και όμως συμβαίνει σ’ αυτό το πρόβλημα, γιατί η υποβόσκουσα άποψη ‘’τι έκανε ο Βρεττάκος για το χωριό ’’ εκούσια ή ακούσια έχει διαμορφώσει ένα κλίμα αδράνειας για την διεκδίκηση ενός σημαντικού Αρχείου μιας προσωπικότητας με Παγκόσμια εμβέλεια όπως ο αείμνηστος Νικηφόρος Βρεττάκος.

Θα το επιτρέψουμε ή θα το διεκδικήσουμε;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti