Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς: Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ σύμφωνα με τη «Διεθνή Διαφάνεια»

Δευτέρα, 11 Δεκέμβριος 2023 16:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς: Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ σύμφωνα με τη «Διεθνή Διαφάνεια»

Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος


Η 9η Δεκεμβρίου «γιορτάζεται» ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Μια ημερομηνία που επέλεξε ο ΟΗΕ ακριβώς πριν 20 χρόνια, το 2003, υιοθετώντας τη «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς (UNCAC)». Μια κίνηση που έχει στόχο να καταδείξει την αποφασιστικότητα της παγκόσμιας κοινότητάς μας να καταπολεμήσει τη διαφθορά σε όλες τις μορφές της, παντού.

Έχει υπολογιστεί από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ότι το κόστος της διαφθοράς είναι τουλάχιστον 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο που πληρώνονται για δωροδοκίες. Δηλαδή, το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ οδηγείται στην διαφθορά, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ισορροπημένη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του πλανήτη και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι επιχειρήσεις και τα άτομα πληρώνουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια δωροδοκίας κάθε χρόνο.

Η ΕΕ υπολογίζει ότι οι απώλειες λόγω διαφθοράς ανέρχονται σε 58,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Για την Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το περασμένο καλοκαίρι το Ευρωβαρόμετρο; Η διαφθορά φαίνεται να κάνει «πάρτι» με τις απευθείας αναθέσεις και εξυπηρετήσεις ημετέρων, τη συστηματική καταπάτηση και περιφρόνηση των θεσμών του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2022 η Ελλάδα κατέχει την 51η θέση (52/100 η βαθμολογία της) ανάμεσα σε 180 χώρες, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση, αλλά εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, μπροστά από τη Μάλτα, την Κροατία, τη Ρουμανία την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία (Η Κύπρος στην 51η θέση με βαθμολογία 52/100).

Το 97% των Ελλήνων θεωρεί ευρέως διαδεδομένη τη διαφθορά στη χώρα. Το ποσοστό που σχεδόν αγγίζει το 100% έχει μεγάλη διαφορά από το γενικό ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ, που την ίδια γνώμη έχει το 70% των Ευρωπαίων πολιτών, κατά μέσο όρο. Με βάση τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, η χώρα μας έρχεται πρώτη σε ποσοστό διαφθοράς μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με δεύτερη την Κροατία (96%) και τρίτη την Πορτογαλία (93%), ενώ ακολουθούν η Κύπρος (92%) και η Μάλτα (92%). Έρευνα της Public Issue για τη διαφθορά στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι πολίτες πιστεύουν πως η διαφθορά στην Ελλάδα μετά την κρίση όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά έχει αυξηθεί και διευρυνθεί σε κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνικής ελίτ.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: «Η διαφθορά τροφοδοτεί επίσης τις συγκρούσεις και αναστέλλει τις ειρηνευτικές διαδικασίες αποδυναμώνει το κράτος δικαίου, επιδεινώνει τη φτώχεια, διευκολύνοντας την παράνομη χρήση των πόρων και παρέχοντας χρηματοδότηση για ένοπλες συγκρούσεις». Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η διαφθορά είναι ένα πολύπλοκο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο που επηρεάζει όλες τις χώρες του κόσμου. Η διαφθορά υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στην κυβερνητική αστάθεια.

Η διαφθορά προσβάλλει τα θεμέλια των δημοκρατικών θεσμών, διαστρεβλώνοντας τις εκλογικές διαδικασίες, παραμερίζοντας το κράτος δικαίου, δημιουργώντας γραφειοκρατικά τέλματα, των οποίων ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι η προσέλκυση δωροδοκιών.

Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, ξένες άμεσες επενδύσεις αποθαρρύνονται και μικρές επιχειρήσεις εντός της χώρας συχνά αδυνατούν να ξεπεράσουν το «κόστος εκκίνησης» που απαιτείται λόγω της διαφθοράς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti