Η ψευδής συζήτηση για την «καθαρή δεξιά»

Παρασκευή, 05 Ιούλιος 2024 09:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ψευδής συζήτηση για την «καθαρή δεξιά»

Οι όροι «δεξιά» και «αριστερά» έχουν στην ουσία καταργηθεί. Δεξιές κυβερνήσεις παίρνουν σημαντικά κοινωνικά μέτρα και αριστερές κυβερνήσεις εφαρμόζουν δεξιές οικονομικές πολιτικές. Όπως έχω ξαναγράψει, ο νέος διαχωρισμός είναι ρεαλιστές - λαϊκιστές ανεξαρτήτως σε ποιον πολιτικό χώρο βρίσκονται.

Με βάση τα παραπάνω, αναρωτιέται κανείς τι εννοούν στη ΝΔ αυτοί που λένε ότι «το κόμμα έχει φύγει από τις ρίζες του» και πως «η στροφή προς το ανύπαρκτο κέντρο έχει οδηγήσει σε αιμορραγία προς τα δεξιά της ΝΔ, όπου έχει πάει ήδη ένα 20%».

Η αλήθεια είναι απλή. Απορρίπτεις την κυβέρνηση, όχι γιατί δεν είναι όσο δεξιά πρέπει, αλλά λόγω της ακρίβειας, του κακού κράτους, της ανασφάλειας και πολλών άλλων. Ποιος νοιάζεται πόσο δεξιά πρέπει να είναι, και το κυριότερο: Ποιος μπορεί να το περιγράψει αυτό; Να περιγράψει την δεξιά ως... δεξιά;

Γιατί, λοιπόν, αυτή η γκρίνια στη ΝΔ; Για τη διανομή της εξουσίας. Μόνο αυτό είναι, τίποτε άλλο. Και όταν λέμε διανομή της εξουσίας εννοούμε θέσεις, έργα, απευθείας αναθέσεις, χρήμα. Οι παραδοσιακοί στη ΝΔ δεν αντέχουν να είναι θεατές στην διανομή της λείας που γίνεται νομότυπα βεβαίως αλλά όχι από αυτούς ή έστω προς αυτούς.

Μέσα από το επιτελικό κράτος το Μαξίμου ελέγχει τα πάντα, αφήνοντας εκτός αποφάσεων και εκτός διανομής χιλιάδες στελέχη που θεωρούσαν πως με την ανάληψη της εξουσίας θα βελτίωναν τις ζωούλες τους.

Φυσικά αυτά δεν μπορούν να τα πουν. Ότι δηλαδή, «κύριε Μητσοτάκη εμείς γιατί είμαστε απ’ έξω από όλα αυτά;». Το λένε αλλιώς: «Το κόμμα έχει ξεχάσει τις ρίζες του, έχει παραμεριστεί η ιδεολογία μας» και άλλα κούφια. Όλη η συζήτηση δεν γίνεται παρά για τη λεία. Δεν υπάρχει ούτε ιδεολογία, ούτε τι σημαίνει σήμερα δεξιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti