Kρέας: Το επικίνδυνο λάθος που κάνεις πριν το μαγειρέψεις

Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2024 18:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Kρέας: Το επικίνδυνο λάθος που κάνεις πριν το μαγειρέψεις

Το κρέας είναι βασική τροφή σε πολλές δίαιτες και εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμίνης Β12 και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, το κρέας, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των ψαριών, συχνά φέρει επιβλαβή παθογόνα – τόσο βακτήρια όσο και ιούς – που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Επομένως, θεωρείται τρόφιμο υψηλού κινδύνου.

Συχνά λοιπόν και προκειμένου να αποφύγουν αυτούς τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς, πολλοί συνηθίζουν να πλένουν το κρέας πριν το μαγειρέψουν. Είναι όμως αυτή η πρακτική ασφαλής ή αποτελεσματική; Στις παρακάτω γραμμές εξετάζουμε εάν υπάρχει κάποια εγκυρότητα σε αυτή τη συνήθεια, τα οφέλη και τους κινδύνους από το πλύσιμο του κρέατος και τις κατάλληλες οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωσή του.

Το πλύσιμο του κρέατος στο μικροσκόπιο
Το πλύσιμο του κρέατος περιλαμβάνει το ξέπλυμα ψιλοκομμένων ή ολόκληρων κομματιών κάτω από τρεχούμενο νερό, προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα αίματος, φυσικών ρύπων ή/και λίπους. Το κρέας μπορεί να εμποτιστεί εκ των προτέρων σε διάλυμα νερού και οξέος -συχνά λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού- και στη συνέχεια να ξεπλυθεί με τρεχούμενο νερό προτού καρυκευτεί ή μαριναριστεί και στη συνέχεια μαγειρευτεί ή καταψυχθεί.Αυτή η πρακτική πιθανότατα επηρεάζεται από πολιτιστικές πρακτικές σε ορισμένες χώρες, καθώς και από το πού συνηθίζουμε να αγοράζουμε κρέας.

Πλύσιμο κρέατος με νερό VS όξινου διαλύματος
Το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια μπορεί να έχουν μολυνθεί με επιβλαβή βακτήρια και ιούς που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση. Τα κοινά τροφιμογενή παθογόνα περιλαμβάνουν τα βακτήρια Salmonella, Listeria, Campylobacter και E. coli, καθώς και τους ιούς norovirus και ηπατίτιδα Α.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πλύσιμο του κρέατος μπορεί να μεταδώσει μικρόβια στον νεροχύτη, σε σκεύη, τους πάγκους και άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Αυτό μπορεί να μεταδώσει μικρόβια και να αυξήσει την πιθανότητα να αρρωστήσετε.

Στην πραγματικότητα, το πλύσιμο του κρέατος μπορεί να εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία με τη διάδοση βακτηρίων σε άλλες επιφάνειες και τρόφιμα που θα καταναλωθούν ωμά, όπως φρούτα ή σαλάτες.

Το τρίψιμο της επιφάνειας μαγειρέματος ή του νεροχύτη με σαπουνόνερο δεν αφαιρεί απαραίτητα αυτά τα παθογόνα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης ή την εμφάνιση αλλοίωσης των τροφίμων. Επομένως, είναι καλύτερο απλά να μην πλένεις το κρέας πριν το μαγειρέψεις.

Τι να κάνεις
Η εφαρμογή της κατάλληλης υγιεινής των τροφίμων στο σπίτι είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι το ωμό κρέας και τα μαγειρεμένα προϊόντα παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση. Οι ειδικοί προσφέρουν απλές οδηγίες:

Πλύνε τα χέρια σου και τις επιφάνειες που μαγειρεύεις
Πλένε συχνά τα χέρια σου με ζεστό, σαπουνόνερο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Τρίψε τις επιφάνειες τροφίμων, όπως σανίδες κοπής, πάγκους και νεροχύτες, πριν και μετά τη χρήση τους.

Μακριά και αγαπημένα
Κράτησε χωριστά τα ωμά και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα για να αποφύγεις πιθανή μόλυνση και διάδοση μικροβίων.

Μαγείρεψε στη σωστή θερμοκρασία
Μαγείρεψε το κρέας στις κατάλληλες εσωτερικές θερμοκρασίες για να εξουδετερώσεις επιβλαβή παθογόνα και να το κάνεις ασφαλές για κατανάλωση.

Εντός κι εκτός κατάψυξης
Βάλε άμεσα το κρέας που δεν πρόκειται να μαγειρέψεις στην κατάψυξη. Ξεπάγωσε με ασφάλεια τα κρέατα σε κρύο νερό, στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti