Ζήτημα υγείας και ζωής…

Κενά σε εφημερίες καρδιολόγων παρατηρούνται στο Νοσοκομείο Σπάρτης - Απαραίτητη η άμεση στελέχωση όπως έχει αιτηθεί η διοίκηση

Τετάρτη, 06 Απρίλιος 2022 13:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ζήτημα υγείας και ζωής…

Ελλείψεις σε εφημερίες στην ειδικότητα καρδιολογίας (και όχι μόνο) παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στο Νοσοκομείο Σπάρτης, σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, αλλά και όσα μεταφέρουν έγκυρες πηγές στον «Λακωνικό Τύπο». Εξαιτίας των αναστολών εργασίας υγειονομικών και της μη επαρκούς αναπλήρωσης των κενών που προκαλούνται, δεν υπάρχει παροχή υπηρεσιών καρδιολόγου για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών –και περισσότερο– κάθε μήνα, όπως υποστηρίζουν στελέχη του νοσοκομείου. Έτσι, αν εκείνα τα 24ωρα ανακύψει επείγουσα ανάγκη διαχείρισης καρδιολογικού περιστατικού, οι πολίτες καλούνται να απευθυνθούν σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα –πιθανότατα εκτός Λακωνίας– με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εξέλιξη ενός προβλήματος υγείας που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και θεραπείας. Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται άτομα που έχουν γνώση, έχουν υπάρξει έκτακτα περιστατικά για τα οποία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους αναζητήθηκε επείγουσα λύση σε άλλη μονάδα. Εναλλακτικά, όπως πληροφορείται ο «ΛΤ», τις ημέρες που δεν υπάρχει εφημερία καρδιολόγου, κάποιοι ασθενείς –με ελαφρύτερη συμπτωματολογία– εισάγονται προσωρινά στην παθολογική κλινική και στη συνέχεια εξετάζονται από τους αρμόδιους ιατρούς.

Το φαινόμενο οξύνεται καθώς οι δύο καρδιολόγοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο Σπάρτης, αν και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο φόρτο εργασίας ενός ολόκληρου μήνα, παρά την επικουρική παροχή υπηρεσιών άλλων καρδιολόγων –εκτός νοσοκομείου– ορισμένες ημέρες τον μήνα. Μοναδική λύση για να ομαλοποιηθεί το καθεστώς εφημεριών και να αποφευχθούν απρόβλεπτες περιπτώσεις αποτελεί η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με τις αναγκαίες ειδικότητες, αίτημα που έχει διαβιβαστεί επανειλημμένως στο Υπουργείο Υγείας και από τη διοίκηση της μονάδας. Ωστόσο, παρά την προκήρυξη θέσεων φαίνεται ότι η διαδικασία κατέληξε σε άγονο αποτέλεσμα, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το ιατρικό προσωπικό. Έτσι, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην επαναπροκήρυξη των θέσεων, αναβαθμίζοντας τες στον βαθμό του διευθυντή, ευελπιστώντας να καταστούν πιο δελεαστικές για την κάλυψη τους.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Θανάση Δαβάκη, ο οποίος προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση επί του ζητήματος των ελλείψεων στα δύο νοσοκομεία της Λακωνίας –κατά τις εισηγήσεις των διοικήσεων–, το Νοσοκομείο Σπάρτης χρειάζεται κάλυψη με ειδικότητες παιδιάτρου, καρδιολόγου και των Μολάων με ειδικότητες καρδιολόγου, βιοπαθολόγου, παθολόγου και αναισθησιολόγου. Συγκεκριμένα, ο κ. Δαβάκης επεσήμανε: «Πριν λίγες  μέρες, συναντήθηκα και πάλι, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και του ζήτησα να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η στελέχωση των Νοσοκομείων της Σπάρτης και των Μολάων με μόνιμο και επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, στη βάση των όσων είχαμε πει κατά την προηγούμενη συνάντησή μας τον περασμένο Ιανουάριο. Πρότεινα να επαναπροκηρυχθούν με τον βαθμό του διευθυντή αυτή τη φορά, οι θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες και για τα δυο Νοσοκομεία της Λακωνίας, γεγονός που θα τις καταστήσει πιο ελκυστικές για τους ενδιαφερομένους.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα αιτήματα των διοικητών των δυο νοσοκομείων μας, ζήτησα να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις παιδιάτρου, καρδιολόγου και ψυχιάτρου για το Νοσοκομείο της Σπάρτης και καρδιολόγου, βιοπαθολόγου, παθολόγου και αναισθησιολόγου για το νοσοκομείο των Μολάων.

Ο υπουργός με ενημέρωσε ότι προτίθεται σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό να προκηρύξει στον βαθμό του διευθυντή τις θέσεις που κηρύχτηκαν άγονες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, ο κ. Πλεύρης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους δυο διοικητές των νοσοκομείων και συζήτησαν για θέματα που τους απασχολούν», κατέληξε ο κ. Δαβάκης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα