Με τη «χάρη» του Αγ. Πνεύματος η τουριστική κίνηση στη Λακωνία

Αγγίζει το 100% η πληρότητα δημοφιλών περιοχών - Ικανοποιημένοι κι αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι στον «ΛΤ»

Σάββατο, 03 Ιούνιος 2023 07:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με τη «χάρη» του Αγ. Πνεύματος η τουριστική κίνηση στη Λακωνία

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που ήδη διανύουμε, θεωρείται ένα αξιόλογο μεσοδιάστημα, μετά το Πάσχα και πριν τις άδειες του καλοκαιριού, για μια γρήγορη απόδραση των εγχώριων κυρίως τουριστών.

Με αφετηρία αυτό το Σαββατοκύριακο και την «ελεύθερη» Δευτέρα και καθώς προχωράει η σεζόν, τα νούμερα είναι πολύ ενθαρρυντικά και, ειδικά για τους επόμενους μήνες, τα ποσοστά πλησιάζουν το αντίστοιχο διάστημα του καλοκαιριού του 2019, όπως δηλώνουν επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου στον «Λακωνικό Τύπο».

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, χαμόγελα αισιοδοξίας έχουν ξεκινήσει να διαφαίνονται, αφού αυτό το τριήμερο η Λακωνία κυριολεκτικά θα «βουλιάξει» από κόσμο, ενώ όπως όλα δείχνουν οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδανικές, όχι μόνο για «ανέφελες» εξορμήσεις, αλλά και για μια πρώτη βουτιά στη θάλασσα.

Πολλάλης: «Opening της σεζόν
το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος»
Για ενισχυμένο αριθμό κρατήσεων το τριήμερο σε παραδοσιακούς προορισμούς όπως η Μάνη, η Μονεμβασιά και η Σπάρτη, κάνει λόγο στον «Λακωνικό Τύπο» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, Δημήτρης Πολλάλης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «συγκριτικά με άλλες χρονιές δεν υπήρχε η ίδια διάθεση για μετακινήσεις από τους Έλληνες τουρίστες». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ταξιδιώτες του Αγίου Πνεύματος είναι ως επί το πλείστον Έλληνες, προερχόμενοι από περιοχές της Πελοποννήσου και σε μεγάλο βαθμό από την Αττική, ενώ δεν απουσιάζουν και οι αφίξεις από το εξωτερικό. «Οι κρατήσεις των αλλοδαπών, που έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο, απλώς συνέπεσαν με το τριήμερο», λέει ο κ. Πολλάλης.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νομού, οι ημέρες του Αγίου Πνεύματος «σηματοδοτούν ουσιαστικά και το opening (εκκίνηση) της τουριστικής σεζόν». Όπως λέει ο ίδιος,  το κλίμα για τον κλάδο θα «ζεσταθεί» περαιτέρω το επόμενο διάστημα, ενώ όπως σημειώνει με νόημα «όσες επιχειρήσεις αποφάσισαν να λειτουργήσουν από τον Μάρτιο, κυρίως στην Κρήτη, δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση και υπάρχει απογοήτευση».

Μεγάλο «αγκάθι» για την ξενοδοχειακή επιχειρηματικότητα αποτελεί το δυσθεώρητο ύψος του λειτουργικού κόστους, το οποίο έχει εκτοξευθεί κατά τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με τον Δ. Πολλάλη. «Οι απαιτούμενοι πόροι για την ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη των μονάδων “γονατίζουν” τον κλάδο», ενώ όπως υπογραμμίζει, αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών των καταλυμάτων σε ένα ποσοστό περί το 10-15% συγκριτικά με πέρυσι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις παραγόντων του τουρισμού και τις πρώτες ενδείξεις, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα «θερμό» για τον τουρισμό της Ελλάδας, αν και οι αστάθμητοι παράγοντες που πηγάζουν από το οικονομικό κυρίως πεδίο δεν είναι αμελητέοι. Ο Δ. Πολλάλης συμμερίζεται αυτή την άποψη, αν και -όπως παρατηρεί- «έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία, μένει να αποδειχθεί εμπράκτως στις εισπράξεις και την τσέπη των επιχειρηματιών».


Υψηλές «πτήσεις» για τη Σπάρτη
Στη Σπάρτη η πληρότητα στα περισσότερα ξενοδοχεία προσεγγίζει το 100%, αν και η λακωνική μητρόπολη δεν θεωρείται από τους πλέον δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς. Ωστόσο, παρ’ όλο που η κοντινότερη παραλία απέχει 35 με 40 λεπτά από την πρωτεύουσα του νομού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να περάσουν το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού στην πόλη.

«Οι επισκέπτες μας είναι και Έλληνες, αλλά και Ευρωπαίοι και ταξιδεύουν είτε μεμονωμένα είτε με γκρουπ», δηλώνει στον «Λακωνικό Τύπο» η υπεύθυνη κρατήσεων του ξενοδοχείου «Μανιάτης», Σόφη Βαφάκου.
 

«Τραβάει» όπως πάντα η Μάνη  
Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τη φετινή σεζόν και στη Μάνη, αφού οι κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Η πληρότητα στη «γη της ελιάς» πλησιάζει το 100%, ενώ ο πληθυσμός που αποφάσισε να την επισκεφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο είναι κυρίως Έλληνες. «Τα μηνύματα είναι ευοίωνα για το φετινό καλοκαίρι, αφού ήδη οι κρατήσεις και για τους υπόλοιπους μήνες είναι σε πολύ καλά επίπεδα», σημειώνει στον «Λακωνικό Τύπο», ο υπεύθυνος κρατήσεων του ξενοδοχείου «Limeni Village» στο Λιμένι,  ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ιδιαίτερα στη Μάνη, οι τουρίστες επιστρέφουν έστω και για ένα τριήμερο κάθε καλοκαίρι.


Ψηλά στις προτιμήσεις και η Μονεμβασιά
Αυξημένη είναι και στην περιοχή της Μονεμβασιάς η τουριστική κίνηση για τις επόμενες ημέρες,  αφού όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι του ξενοδοχείου «Princes Kyniska» στην Πλύτρα, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής προοιωνίζουν ενθαρρυντικά προς ένα ιδιαίτερα αποδοτικό καλοκαίρι στις αφίξεις. Τόσο Έλληνες, όσο και Ευρωπαίοι τουρίστες έχουν επιλέξει την περιοχή για την πρώτη τους θερινή απόδραση, με τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να ευελπιστούν βάσιμα σε μια ιδιαίτερα «γεμάτη» τουριστική σεζόν.

Elafonisos
Ανοδικά αλλά όχι υπερπλήρης η Ελαφόνησος
Στον «Λακωνικό Τύπο» μίλησε και η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ελαφονήσου «Άγιος Σπυρίδων», Παναγιώτα Μεϊμέτη. Αν και η κίνηση στο ειδυλλιακό νησί που «μαγνητίζει» τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα για το τριήμερο, παρ’ όλα αυτά «η πληρότητα κυμαίνεται περί το 70-80%, σύμφωνα με τη συνολική εικόνα που έχω από τους συναδέλφους», αναφέρει η κ. Μεϊμέτη. Σύμφωνα με την ίδια, η επίδοση αυτή οφείλεται «τόσο στις ασταθείς καιρικές συνθήκες, όσο και από το γεγονός των εκλογών. Οι ετεροδημότες καλούνται, δηλαδή, να ταξιδέψουν δύο φορές μέσα σε έναν μήνα και αυτό φαίνεται πως τους αποτρέπει από το να βάλουν στο πρόγραμμα ένα τρίτο ταξίδι στο ίδιο διάστημα».

Πάντως, η Π. Μεϊμέτη εκφράζει την εκτίμησή της για μια προσοδοφόρα σεζόν για τον κλάδο στην Ελαφόνησο, καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν προς μια τέτοια εξέλιξη. «Ήδη για το δίμηνο Ιούλιο-Αύγουστο οι κρατήσεις είναι αυξημένες και ιδιαίτερα για τον Αύγουστο αγγίζουν ήδη το 85%». Η ίδια, σχολιάζοντας και την προ ημερών άφιξη του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό στο νησί, υποστηρίζει ότι «ήταν πολύ σημαντική εξέλιξη που μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για τον τόπο μας».


Κάνει το «χατίρι» ο καιρός στους ταξιδιώτες
Κατά βάση ηλιόλουστο θα είναι το Σαββατοκύριακο, με τον καιρό να μην τα… χαλάει ούτε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Η πρόγνωση του καιρού έχει «κλειδώσει» και οι μετεωρολόγοι δίνουν τα τελευταία στοιχεία για το τριήμερο.

Από σήμερα Σάββατο έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ο καιρός θα είναι κατά βάση καλοκαιρινός, χωρίς φαινόμενα σε Ιόνιο και Αιγαίο, με μία μικρή αστάθεια προς το απόγευμα στα ηπειρωτικά, που θα είναι ωστόσο αρκετά περιορισμένη. Ο υδράργυρος ανεβαίνει αισθητά, ενώ δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να δείξει και 30άρια.

Καταιγίδες ίσως σχηματιστούν προς τις απογευματινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά και στα ορεινά της Πελοποννήσου, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα αναμένεται, επίσης, γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti