Οι αγρότες «μίλησαν» στο Σύνταγμα με τη Λακωνία παρούσα

Πλημμύρισε με περίπου 10.000 άτομα το συλλαλητήριο (ΦΩΤΟ) - Δηλώσεις στήριξης από Δ. Σπάρτης και Μονεμβασίας και Λαϊκή Συσπείρωση

Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2024 19:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι αγρότες «μίλησαν» στο Σύνταγμα με τη Λακωνία παρούσα

Τα χαρακτηριστικά μαζικής διαδήλωσης αποδοκιμασίας για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές,  έλαβε η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα για το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (20/2) στο Σύνταγμα.

Στην κινητοποίηση που είχε έντονη δυναμική και αγωνιστικό παλμό, έλαβαν μέρος σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 8.000 με 10.000 άτομα, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία, μεταξύ των οποίων και 20 από την Πελοπόννησο. Ιδιαίτερα αισθητή έκανε την παρουσία της και η Λακωνία, με αυξημένη συμμετοχή μελών των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων του νομού, που είχαν ξεκινήσει το πρωί από Σκάλα και Σπάρτη.

«Χωρίς εμάς, τί θα φας;»,
Θέτοντας ζήτημα επαγγελματικής επιβίωσης, αλλά και εστιάζοντας στον κομβικό ρόλο του Πρωτογενούς Τομέα για την κοινωνία, οι αγρότες εν μέσω κορναρισμάτων και τραγουδιών, φώναζαν συνθήματα, ενώ κρατούσαν και πανό τα οποία μεταξύ άλλων ανέγραφαν: «Χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 9:00 μμ της Τρίτης. Στη συνέχεια, αγρότες και τρακτέρ διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα και στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης (21/1) άρχισαν να αναχωρούν σταδιακά από το κέντρο της Αθήνας για επιστροφή στα μπλόκα. Εκεί, θα αποφασίσουν πλέον την περαιτέρω στάση τους.

Τα αιτήματα
Εκείνο που απαίτησαν οι εξεγερμένοι παραγωγοί είναι η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, υποστηρίζοντας πως η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Αναφορικά με το αγροτικό ρεύμα, επιδίωξη είναι η τιμή κιλοβατώρας να μειωθεί στα 7 λεπτά, ενώ τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, ώστε «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας», όπως είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Ιδιαίτερα μνεία έγινε στις «παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων», όπου οι παραγωγοί θεωρούν ότι πρέπει να μπει «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;», ήταν ένα από τα ερωτήματα που ετέθησαν.

 Σχετικά με την ΚΑΠ οι αγρότες αξίωσαν να υπάρξουν οι αλλαγές που απαιτούνται, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση», ενώ ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι και η επάνοδος του «πρασινίσματος».

Βρουλίτης: «Δεν πτοούμαστε
και συνεχίζουμε με κλιμάκωση για τη νίκη»
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) και των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Λακωνίας, ο γραμματέας Ομοσπονδίας, Βασίλης Βρουλίτης, ανέβηκε στο βήμα και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αποδείξαμε για μία ακόμα φορά ότι ο συντονισμός των αγροτών με την Πανελλαδική Επιτροπή είναι δυνατός και ενωμένος και θα μας οδηγήσει στη νίκη. Γιατί από το “όχι” της Παρασκευής να μη γίνει όλο αυτό εδώ (σσ συλλαλητήριο), κατορθώσαμε να τους σπάσουμε τον τσαμπουκά. Και τους λέμε ξεκάθαρα ότι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι, όπως κάθε μέρα αγωνιζόμαστε σκληρά στη γη, δεν πτοούμαστε για 30 ημέρες στον δρόμο. Και θα συνεχίσουμε από αύριο με κλιμάκωση του αγώνα και με άλλες μορφές πάλης, για τη συνέχεια αυτού του δίκαιου αγώνα». Ο ίδιος έδωσε ραντεβού για τις 28 Φεβρουαρίου, για «τη μεγάλη πανεργατική, παλλαϊκή απεργία».

Δ. Σπάρτης: «Γνωρίζουμε τις σκληρές
και αντίξοες συνθήκες και τη συνεχή αγωνία»
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης συνήλθε σε συνεδρίαση στις 15 Φεβρουαρίου, αποφασίζοντας ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος στήριξης στα αιτήματα των αγροτών-κτηνοτρόφων της Λακωνίας.

Συγκεκριμένα:
«• Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και κατ’ επέκταση για την επιβίωσή τους.
• Στηρίζουμε τον αγώνα τους, γιατί ως κατεξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός δήμος, γνωρίζουμε τις σκληρές και αντίξοες συνθήκες, αλλά και τη συνεχή αγωνία τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγωγή και την επιβίωσή τους.
• Γνωρίζουμε επίσης πως η επιβίωση, αλλά και η προκοπή ολόκληρης της περιοχής μας, εξαρτάται από την εξασφάλιση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.
• Επιπρόσθετα, επειδή η μειωμένη παραγωγή του ελαιολάδου, της ελιάς Καλαμών, των εσπεριδοειδών και γενικά των αγροτικών προϊόντων, λόγω του δάκου, της ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών κλπ σε αντιδιαστολή με το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών διαβίωσης, η μείωση των επιδοτήσεων, λόγω της τροποποίησης της νέας ΚΑΠ, η χαμηλή τιμή πώλησης του γάλακτος, το υψηλό κόστος εκτροφής του ζωικού κεφαλαίου, απειλούν με εξαφάνιση τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους με εγκατάλειψη των καλλιεργειών και του πρωτογενούς τομέα της Σπάρτης, της Λακωνίας και της χώρας.
• Τέλος, επειδή η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που θα συμβάλουν στην βελτίωση των τιμών όλων των αγροτικών προϊόντων, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, προωθώντας παράλληλα την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων τεχνικών έργων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα».

Στο πλευρό των αγροτών
και το ΔΣ Μονεμβασίας
Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας, σε συνεδρίασή του την Τρίτη (20/2). Όπως αναφέρεται, ο Δ. Μονεμβασίας «ως αγροτικός και κτηνοτροφικός δήμος», ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα αιτήματα τού αγροτικού κόσμου που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά:

«Ως αγροτικός και κτηνοτροφικός δήμος, γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα και τις σκληρές συνθήκες δουλειάς για την εξασφάλιση της παραγωγής, γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα, των αγροτών και των κτηνοτρόφων:
1.Για μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
2.Για υψηλότερες τιμές πώλησης και μείωση της διαφοράς τιμής από τον παραγωγό στον καταναλωτή.
3.Για δίκαιες, πλήρεις έως 100% και ταχείες αποζημιώσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ.
4.Για μείωση της γραφειοκρατίας.
5.Για έλεγχο των παράνομων ελληνοποιήσεων και της αμφίβολης ποιότητας εισαγομένων προϊόντων».

Λαϊκή Συσπείρωση: «Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη
κινητοποίηση των αγροτών στο Σύνταγμα»
Σε παρέμβασή της η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, αφού χαιρετίζει το συλλαλητήριο του Συντάγματος, αναφέρει: «Η Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο καθυστέρησε σχεδόν ένα μήνα να φέρει σαν θέμα συζήτησης τις κινητοποιήσεις των αγροτών με σκοπό τη στήριξη τους (όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και είχε δεσμευτεί η Περιφερειακή Αρχή), όχι μόνο έφερε άλλο θέμα που αφορούσε τα γενικά προβλήματα του “πρωτογενούς τομέα”, ενώ είναι σε εξέλιξη αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μπλόκα… αλλά τελικά, ούτε καν στήριξε τα αιτήματά τους!»

«Κατώτερη των περιστάσεων η πλειοψηφία
του Περιφερειακού Συμβουλίου»
Όπως ισχυρίζεται η Συσπείρωση, «στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 19/2 η περιφερειακή αρχή της ΝΔ προτίμησε να πειθαρχήσει στην κυβέρνηση από το να στηρίξει τους βιοπαλαιστές αγρότες της Πελοποννήσου στον αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους!

Τα αιτήματα των αγροτών είναι αυτά που αποφασίστηκαν μέσα στους κόλπους του αγροτικού κινήματος, στους αγροτικούς συλλόγους, στις ομοσπονδίες, στα μπλόκα, στις πανελλαδικές συνελεύσεις. Αφορούν την αντιμετώπιση όλων των πιεστικών προβλημάτων που ουσιαστικά τους απαγορεύουν την παραμονή τους στην ύπαιθρο. Να ενημερώσουμε λοιπόν την πλειοψηφία του ΠεΣυ Πελοποννήσου ότι οι πλειοψηφία των αγροτών στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα δεν είναι ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες ούτε βιομήχανοι για να κάνουν “οικονομία κλίμακας” με τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η απάντηση των αγροτών δόθηκε στο σύνταγμα και “έκαστος εφ’ ω ετάχθη”!»

 

φωτογραφίες: ΛΤ, Facebook, Πρώτο Θέμα/William Faithful

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti